JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig nattarbeid?

Klokken 06.05 lørdag gikk alarmen på Statfjord A. I tolvte time på nattskiftet gikk det galt. Fellesforbundets Øyvind Hopland kaller nattarbeidet ulovlig og mener vedlikeholdsjobben skulle vært utført på dagtid, skriver Stavanger Aftenblads nettutgave.

Statfjord A-plattformen startet opp igjen produksjonen i dag, 28. mai, etter fire dagers driftsstans grunnet oljelekkasjen lørdag 24. mai.

Oljelekkasje

"Oljelekkasjen førte til at Statfjord A umiddelbart ble tatt ut av drift, og at deler av mannskapet ble evakuert. Så snart situasjonen tillot det, startet arbeidet med å tette lekkasjen. Samtidig ble et omfattende oljevernarbeid igangsatt. Mannskapet kunne vende tilbake til plattformen etter kort tid", skriver StatoilHydro på sine nettsider i dag.

Produksjonen på Snorre A-plattformen og Vigdis-feltet ble også stoppet på grunn av hendelsen på Statfjord A. Produksjonen fra disse feltene kom i gang igjen søndag.

Nattarbeid bekreftet

Ifølge Aftenbladet bekrefter Gisle Johanson, pressetalsmann i StatoilHydro, at uhellet som førte til oljelekkasjen skjedde klokken 06.05 og at det dermed var nattskiftet som var involvert i arbeidet.

Burde vært utført på dagen

Øyvind Hopland, sekretær i Fellesforbundets forhandlingsavdeling med offshoreaktiviteten som arbeidsfelt, synes det er svært beklagelig at arbeidet som førte til lekkasjen ble utført om natten.

– Denne type jobb burde vært utført på dagtid. Nattarbeid skal begrenses til det ytterst nødvendige, sier Hopland til Stavanger Aftenblads nettutgave.

Flere studier har vist at faren for personskader øker når sokkelansatte jobber om natten.

I tolvte time

– Hendelsen på Statfjord A fant sted klokken 06.05, det vil si i tolvte time på nattskiftet som går fra klokken 19.00 om kvelden til klokken 07.00, sier Hopland til Aftenbladets nettutgave.

Han har vært i kontakt med fagforeningsklubbene som er representert på Statfjord A.

– Disse kjenner ikke til at det forelå tillatelse til å utføre denne type arbeid om natten. Slik vi tolker regelverket, skal det søkes om tillatelse til alt nattarbeid utover det som er nødvendig for å opprettholde driften, forklarer Hopland.

Manglet tillatelsen?

Informasjonsrådgiver Kristin Hoffmann i Petroleumstilsynet (Ptil) bekrefter ifølge Stavanger Aftenblad at operatøren har plikt til å søke, hvis den ønsker å utføre vedlikeholdsarbeid om natten.

– StatoilHydro har ikke levert noen egen søknad for det arbeidet som ble utført i forbindelse med oljelekkasjen lørdag morgen. Men selskapet har søkt om - og fått tillatelse til - nattarbeid for senfaseprosjektet på Statfjord A. Dette gjelder aktivitetene som handler om forlenga levetid for plattformen, sier Hoffmann til Aftenbladet.

Vedlikeholdsjobb

Fellesforbundets Øyvind Hopland er ikke i tvil om hvilken type jobb som ble utført:

– Dette var en vedlikeholdsjobb - ikke en del av senfase-jobbingen. Det er Aibel som har kontrakt på Senfase-prosjektet. Aibel var ikke involvert i denne jobben, forteller Hopland til nettavisen.

Han forklarer videre at når en operatør søker om nattarbeid, så skal klubbene til dem som skal utføre arbeidet involveres.

– Det foreligger ingen lokal protokoll på vedlikeholdsjobben fra natt til søndag, hevder Hopland overfor Stavanger Aftenblad.

Må søke om tillatelse

– Jeg er urolig. Vi hører om nattarbeid også andre steder. I fjor gikk det ut et skriv fra Petroleusmtilsynet som presiserer at det skal søkes om tillatelse om nattarbeid. Det kan virke som om StatoilHydro ikke har respekt for regelverket, sier Hopland.

Annonse
Annonse