JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ole Palmstrøm

Tanita har drømmejobben som ungdomssekretær

Da Tanita Grønnli Kristiansen begynte som vekter på flyplassen i Kirkenes i 2013, var drømmen å spare opp penger for å reise jorden rundt. Etter at hun ble bergtatt av fagforeningsarbeid, endret planene seg radikalt. Nå har hun drømmejobben som ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet.30.06.2016
10:11
30.06.2016 10:11

ane.borrud@lomedia.no

Mai 2015. Tanita Grønnli Kristiansen er på landsmøte i Arbeidsmandsforbundet for første gang. Og hun er på valg som ungdomssekretær.

– Jeg gikk rundt i en megatåke før valget, og prøvde å bry meg om alt annet enn meg sjøl. Da jeg vant ble det litt flaut. Tårene kom. Jeg vet ikke helt hvorfor, men tårene trillet. Og jeg som hater å grine foran folk!

Ikke nok med det. Da valget var over og Tanitas inntreden som ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet var et faktum, bar det rett til intervju i Arbeidsmanden og Radio Riks.

– Det hadde jeg ikke helt forventa, ler hun i dag.

Men landsmøtet ellers? Landsmøtet var fantastisk. Tanita blir nesten blank i øynene når hun snakker om det.

– Det var helt sinnssykt! Det var første gang jeg var på landsmøtet, og det var så lærerikt. Det var veldig mange ting som falt på plass for meg den uka. Og så traff jeg så mange folk! Jeg gleder meg til neste landsmøte, selv om jeg er på valg, erklærer ungdomssekretæren.

Hjemmekjær 9910-ramp

At Tanita skulle bli ungdomssekretær, reise land og stand rundt for å engasjere til ungdomsarbeid, holde kurs og innlegg fra talerstol, lå ikke akkurat i kortene da hun kom til verden i Kirkenes i 1990. Ikke kommer hun fra noe fagforeningsfamilie, og hun har vært fryktelig sjenert.

– Bestefar var stolt medlem av fagforeninga Nordens Klippe i Sydvaranger Gruve, og bestemor var litt aktiv i Handel og Kontor. Mamma sa alltid at jeg måtte organisere meg når jeg kom meg ut i jobb, men hun visste ikke hvorfor. Nå vet hun det, ler Tanita.

Hun vokste opp i Bjørnevatn, en mil fra Kirkenes.

– Såkalt 9910-ramp, opplyser hun.

9910 henviser til postnummeret. Men hun selv var nok ikke så rampete av seg. Mens vennene syklet med til Kirkenes, holdt hun seg hjemme.

– Jeg var mer hjemmekjær.

Og sjenert, kan hun opplyse om.

– Jeg har vært sjenert hele livet, men jeg bestemte meg for å jobbe med det. Det kom seg da jeg ble tillitsvalgt, og kom meg på kurs.

Men første gang hun var på et årsmøte i avdeling 9 Nord, i 2014, satt hun på første rad og sa ikke et eneste ord.

– Jeg satte med som mål at på neste årsmøte, da skal jeg si noe.

Og det neste året ble begivenhetsrikt. Hun flyttet til Oslo, og var ikke delegat på årsmøte til avdeling 9. Hun var på årsmøte til avdeling 2 Oslo/Akershus. Som dirigent!

– Jeg vil!

Veien til drømmejobben begynte med et «jeg vil».

Etter å ha prøvd seg i forskjellige yrker og flyttet litt fram og tilbake mellom Kirkenes og Kristiansand, begynte Tanita å jobbe som vekter på Høybuktmoen flyplass i Kirkenes. Hun bodde hjemme hos mamma, og målet var å spare opp penger sånn at hun kunne reise et år.

Tanita trivdes godt som vekter på flyplassen, men blir fort rastløs hvis det blir lite utfordringer og hun ikke får muligheten til å utvikle seg i arbeidet.

– Det var en veldig fin arbeidsplass, men det skjedde ikke så mye. Så vidt jeg husker gikk det 13 fly om dagen. Hadde det ikke vært for at jeg ble tillitsvalgt, hadde jeg nok ikke blitt der så lenge.

Moren hennes hadde alltid sagt at hun måtte organisere seg. Det hadde ikke Tanita somlet seg til hittil i arbeidslivet, men nå gikk hun til tillitsvalgte på flyplassen og erklærte at hun ville bli medlem.

Samme høst var det årsmøte i klubben.

– Hun som var tillitsvalgt hadde egentlig ikke lyst til å fortsette, men trodde ingen ville overta. Jeg sa: Jeg vil!

Og dermed ble Tanita tillitsvalgt for vekterne på flyplassen.

– Jeg kunne jo ikke en shitt om fagforening. Jeg tror jeg tenkte noe sånt som at det var en bra erfaring å ha med seg, og at det var bra å ha på CVen.

Kunnskapsnivået om Arbeidsmandsforbundet var heller ikke så høyt.

– Jeg visste at det var flere av oss, og at Nordens Klippe var en del av oss. Men det ble mye kaos på den tiden der, når jeg prøvde å lære alt på en gang.

Målet hennes da hun startet som vekter, å spare opp penger og å reise, endret seg i takt med at fagforeningsengasjementet hennes vokste, hun ble tillitsvalgt og så ungdomssekretær.

– Jeg har fortsatt lyst til å reise, men det er ikke drømmen min lenger å reise et helt år. Drømmen min ble etter hvert å jobbe med ungdomsarbeid. Så nå lever jeg midt i drømmen min, og har drømmejobben. Og jeg kan jo reise i helgene og i feriene, smiler Tanita.

Etter å ha blitt tillitsvalgt på flyplassen, var nemlig ikke veien så lang inn i ungdomsarbeidet i forbundet.

– Marit Nilsen, distriktssekretær i avdeling 9 Nord, ringte og inviterte meg til et ungdomskurs som avdelingen skulle ha i forkant av årsmøtet i 2014. Det var der jeg oppdaget ungdomsarbeidet.

Det var Ulf-Terje Eliassen, den forrige ungdomssekretæren i forbundet, som holdt kurset. På årsmøtet i avdelingen som ble holdt umiddelbart etterpå, ble Tanita valgt inn i ungdomsutvalget i avdelingen.

Meningen med livet?

Så gikk sommeren. Tanita begynte å gruble på veien videre i livet. Og endte opp med at hun ville studere statsvitenskap. Så hun flyttet til Oslo. Uten jobb eller noe sted å bo. Men det ordnet seg heldigvis. Hun fikk et vikariat i Loomis på verditransport og som sentralbordoperatør. Og så tok NAF avdeling 2 Oslo/Akershus kontakt med henne.

– På en eller annen måte hadde avdelingen fått tak i navnet mitt. De inviterte meg med på en styresamling, og der konstituerte de ungdomsutvalget med meg som leder. Og da begynte de å mase på at jeg måtte stille til valg som ungdomssekretær. Jeg sa jeg skulle tenke på det. Og etter et par dager kom jeg til konklusjonen: Jeg vil!

Hun visste ikke så mye om hva stillingen innebar.

– Jeg hadde bare sett den jobben som Ulf-Terje gjorde, men det virket veldig gøy. Jeg brukte mye av fritiden min på ungdomsarbeid, og det var noe jeg brant for.

Ett år etter

Eventyret som det gikk. Tanita fikk jobben og ansvar for ungdomsarbeidet i hele kongeriket. Etter ett år i jobben begynner ting å falle på plass.

– Jeg føler at jeg skjønner mye mer. At jeg kjenner de andre i ledelsen mye bedre. Jeg har brukt en god del tid på å lære, og å se på hvordan de andre forbundene gjør det, sier hun.

Det er fortsatt til tider litt uvirkelig at hun har jobben som ungdomssekretær.

– Når jeg ser meg rundt her på jobben; på kontoret mitt, på alle de andre voksne i ledelsen med masse erfaring og peiling. Og så har du meg da, ler Tanita.

– Det at jeg er her er en ganske stor kontrast til meg selv i ungdomstiden!

Den sjenerte jenta reiser nå rundt i landet for å styrke ungdomsarbeidet i avdelingene. Under LOs student- og ungdomskonferanse var hun debattleder i en sofadebatt med stortingspolitiker Trond Giske LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen, der det var over 100 engasjerte ungdommer i salen.

– Jeg har måtte utfordre meg selv. Første gangen jeg holdt kurs var jeg kjempenervøs!

Og akkurat denne følelsen – og kunnskapen om hvordan det er å ikke vite – den er gull verdt.

– Jeg mener det er en fordel at jeg er såpass ny. Det har med følelsen av ikke å forstå noe. Jeg husker den! Jeg husker hvor mange teskjeer man må ha med informasjon. Og vet at man er nødt til å følge opp de unge!

Tanita Grønnli Kristiansen

Hvorfor: Har vært ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet i ett år.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.06.2016
10:11
30.06.2016 10:11Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år


Flere saker