Leder av Fagforbundet Ung arrangerte fakkeltog for retten til heltid
Nå går hun tilbake til 16,9 prosent som hjelpepleier
Leder av Fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen, blir oppringt av gråtende medlemmer som ikke vet om de har mat på bordet til ungene neste måned: - Slik er livet som ringevikar. Det er helt grusomt.
KJEMPER FOR HELTID: Christina Beck Jørgensen, leder av Fagforbundet Ung.
Monica Larsen
camilla.ovrebo.ondrckova
Retten til heltid har vært og er kampsak nummer én for Christina Beck Jørgensen, leder av Fagforbundet Ung. Som nyutdannet hjelpepleier arrangerte hun fakkeltog for større stillingsprosenter i kommunen. Men åtte år etter - og etter fire år som leder for ungdommen i Fagforbundet – går hun tilbake til helgevakt-stilingen sin på 16,9 prosent i år.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Må fylle på med ekstravakter
Hun husker godt hvordan livet som ringevikar var: Hun hadde en fast helgestilling, jobbet annenhver helg med korte vakter. Resten måtte hun fylle på med ekstravakter.
– Som ringevikar kan man plutselig få en telefon klokka 06.00 med spørsmål om man kan være på jobb klokka 07.00. Eller klokka 21, med spørsmål om å stille klokka 22, fordi nattevakta er blitt syk. Slik er livet som ringevikar. Det er helt grusomt, sier den avtroppende ungdomslederen.
Kun 22 prosent får heltidsstilling
I en kronikk peker Beck Jørgensen på at kun 22 prosent av helsefagarbeidere har fått heltidsstilling ett år etter at de er ferdig utdannet. Samtidig er 80 prosent av stillinger som lyses ut for helsefagarbeidere deltidsstillinger.
– Det ropes etter helsefagarbeidere, men ingen vil gi dem jobb. Er det rart ungdom rømmer fra helsefagutdanningen? spør hun i kronikken, der hun omtaler tiden som ringevikar som "en slave av telefonen".
Oppringt av gråtende medlemmer
Lederen av Fagforbundet Ung skriver videre om dager der «planer må avlyses fordi en vakt blir ledig og jeg må takke ja uansett, fordi jeg ikke vet om jeg får flere vakter neste uke. Usikkerheten er til skade både for den ansatte, pasienten, arbeidsplassen og kommunen».
Ringer i fortvilelse
Selv blir hun oppringt av fortvilte helsefagarbeidere som gråter på telefonen. Avhengigheten av ekstravakter gjør at de ikke vet om de får nok lønn neste måned til mat på bordet, for seg selv og ungene.
– Jeg har selv vært i den situasjonen, men det er dessverre ikke noe jeg får gjort noe med over natta. Den eneste trøsten er at vi har veldig mange tillitsvalgte ute på arbeidsplassene som gjør en fantastisk god jobb, sier Beck Jørgensen.
Skylder på turnuskabalen
I tillegg til at hun har kjempet for retten til heltid som leder av Fagforbundet Ung, har Beck Jørgensen også tatt opp problemstillingen flere ganger i sin egen hjemkommune.
– De skylder ofte på at det er helgene som er problemet i turnusen, og at det er lettere for dem å putte flere inn i helgestillinger for å få kabalen til å gå opp. I tillegg sier de at det dessuten er mange studenter som ønsker å jobbe deltid.
Har trua på fremtiden
Til tross for egne og andres negative erfaringer med små stillingsprosenter i helsesektoren, ser imidlertid ikke ungdomslederen mørkt på fremtiden.
– Jeg er positiv, faktisk. Nå er det så mye debatt rundt denne problemstillingen, og det sies jo hele tiden at man har bruk for flere «varme hender» i fremtiden, sier hun.
Skal fortsette med fagforeningsarbeid
Når det gjelder sin egen fremtid, er hun heller ikke udelt negativ. Hun både gleder og gruer seg.
– Det blir veldig rart, men også veldig godt å komme hjem igjen til venner, familie og kollegaer. Jeg gleder meg til å komme tilbake til jobben min. Det er jo en utrolig god jobb jeg har med masse fantastiske mennesker.
I tillegg har Beck Jørgensen planer om å gjøre student av seg på høyskolen i Rena. Der skal hun bygge på kompetansen med økonomi og administrasjon. Fagforeningsarbeidet har hun nemlig ikke tenkt å legge på hylla, og om hun skal bli plasstillitsvalgt er dette smart kompetanse.
På kort sikt har hun også målene klare:
– Målet mitt er å få i gang et steike bra studentforum på Rena og 100 prosent organisasjonsgrad blant studentene.
• Forsker vil ha slutt på ”shopping” av vakter
• Nå slipper Ingund å jobbe bare 31 prosent stilling. Sjekk hva hun gjorde for å få høyere stilling