JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utelukker ikke Sudan-styrke

Forsvarsminister Grete Faremo utelukker ikke at Norge kan bidra med soldater til en FN-styrke i Sør-Sudan.

Men det blir uansett ikke snakk om før tidligst i 2013.

Det foreligger ingen konkrete planer, og det er ennå ikke kommet noen forespørsel fra FN. Signalet fra Faremo får blandet mottakelse. Høyre mener Forsvaret er overbelastet som det er, mens KrF heller vil bidra til statsbygging i vid forstand.

Det var lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), som tok opp spørsmålet om mulig engasjement i Sudan i den muntlige spørretimen onsdag. Hun viste til uttalelser fra statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Aftenposten, der han sier at Norge planlegger deltakelse i en militær FN-operasjon.

Overbelastet

– Høyre mener at knappheten på personell og den generelle slitasjen i Forsvaret er svært urovekkende. Det er ingen ledig kapasitet. Dessuten kommer norske forpliktelser i Afghanistan først. Vi mener det derfor er uaktuelt med en norsk styrke i Sudan, sa Eriksen Søreide.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er prinsipielt positiv til å bidra, men mener at Norge på kort sikt kan gjøre mest ved å engasjere seg i statsbygging i Sør-Sudan.

– Vi har en forhistorie, vi har kontakter og det er stort behov. Vi bør engasjere oss i oppbyggingen av det sivile samfunn og for all del ikke bare tenke militært, sier Høybråten til NTB.

Han aksepterer at bistanden også kan ha en militær side, men mener Norge på kort sikt ikke har tilgjengelig personell.

Forsvarsministeren opplyste i ordvekslingen at Norge i dag har 20 stabsoffiserer tilknyttet FN. Hun viste til at Forsvaret har mange kapasiteter som kan brukes i en sikkerhetssituasjon i et land med dårlig utbygde strukturer.

Dialog med FN

– Vi følger folkeavstemningen tett og vil være i dialog med FN om hva som skal skje i perioden etter. Det er ikke i dag klart hva som vil være hensiktsmessige bidrag, men vi utelukker ikke militær deltakelse, sa forsvarsministeren.

Frps Morten Høglund ville ha en forsikring om at eventuell deltakelse i Sudan ikke vil skje på bekostning av engasjementet i Afghanistan.

– Vi skal ikke drive vårt personell ut over rammene. Men kapasitetene i Forsvaret er mange, det er et bredt register å spille på, sa Faremo.

Langt fram

Eriksen Søreide viste til at forsvarsministeren i sin årstale mandag varslet at den norske kontingenten i Afghanistan vil bli holdt på dagens nivå ut gjennom 2011, det vil si rundt 500 mann.

– Er det slik at det er ledig kapasitet i Forsvaret?, ville komitélederen vite.

Forsvarsminister Faremo sa at eventuell planlegging og oppsetting av en styrke i FN-regi er en møysommelig og tidkrevende prosess, der Norge må finne en fornuftig plass i et større internasjonalt samarbeid.

– Det er for tidlig å å varsle i dag at et bidrag blir slik eller slik. Uansett er det ikke konkrete planer om norske bidrag i 2012. Vi må lytte til Sudan selv og ha dialog med andre land. Utviklingen vil nok kreve annen støtte enn rent militær, sa forsvarsministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse