JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valget i USA

Får Trump viljen sin, kan tusenvis av norske jobber ryke

Donald Trump kan bli USAs neste president. Han vil starte en handelskrig for å oppnå fordeler for USA. Arkivfoto fra hans første presidentperiode.

Donald Trump kan bli USAs neste president. Han vil starte en handelskrig for å oppnå fordeler for USA. Arkivfoto fra hans første presidentperiode.

Det hvite hus

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Donald Trump vil gjøre USA stort igjen. Nå truer presidentkandidaten med en handelskrig vi ikke har sett etter 1945. Det vil ramme norske arbeidsplasser.

frode@lomedia.no

Etter andre verdenskrig var seierherrene enige om én ting: Tollmurene skulle ned.

Håpet var at økt handel skulle binde landene sammen og minske faren for krig. 

For Norge har dette gitt store økonomiske fordeler. Vi har overskudd på fisk og olje. Vi lager heller ikke verdens beste mobiltelefoner og biler, så de må vi kjøpe fra utlandet.

Veldig mange arbeidsplasser i Norge er avhengig av eksport.

Donald Trumps planer for neste presidentperiode vil føre til en tollkrig vi ikke har sett på 100 år, ifølge Wall Street Journal.

Han har varslet skyhøye tollsatser mot kinesiske varer. I et radiointervju torsdag kalte han EU for «mini-Kina». Det betyr handelskrig også mot Europa. EU er klar for å svare med mottiltak.

Vi kan få mye mindre handel på tvers av Atlanterhavet. Norge er særlig utsatt, som et lite land.

Fra Norge selger vi mest sjømat, deler til oljeindustri samt mineraler. Men vi selger også eksempelvis bildeler til Europa, som eksporteres til USA.

Etter at Donald Trump ble valgt til president i 2016, økte tollsatsene i verden for første gang på over 70 år.

De økte ikke mye, for det republikanske partiet var ikke helt enig i Trumps planer. Den gang var han i utkanten av partiet. Noen år seinere er det republikanske partiet omskapt i Trumps bilde. Det har blitt et parti med autoritære trekk som støtter opp om Trumps plan: Make America Great Again.

Republikanerne vil gjerne videreføre de kraftige skattelettelsene som er gitt de siste åra, men sliter med finansieringa. Økt toll kan gi inntekter til staten, slik at man kan videreføre de lave skattene for personer og bedrifter.

Kan Trump gjøre dette på egen hånd, uten å ha støtte fra kongressen?

Forrige gang brukte han unntakslover for å heve tollsatsene. Det gir ham muligheter også denne gangen: Han kan bruke sikkerhetslover som tidligere bare har blitt brukt for å ramme «fiendtlige» land som Iran og Venezuela. Han vil begrunne dette med at billigere varer fra utlandet er en alvorlig trussel mot USA.

Hva vil Harris gjøre?

Uansett hvem som vinner valget i USA vil landet bli mer innadvendt og sette «Amerika først». Frihandel har blitt et skjellsord i USA.

Det er likevel noen avgjørende forskjeller på Kamala Harris og Donald Trump:

Trump vil øke tollmurene raskere, høyere og mer uforutsigbart. Han vil også bruke toll som forhandlingskort for å oppnå fordeler for USA på flere områder, som sikkerhetspolitikk.

Det ligger an til en voldsom økning i tollsatsene. 

Da Trump ble valgt i 2016 var tollsatsene i verden i gjennomsnitt 1,5 prosent.

Hvor høy blir tollsatsene framover?

• Han har flere ganger varslet 10 prosent toll på alle varer inn til USA.

• Trump har ved noen anledninger sagt 10 til 20 prosent.

• Ved ett tilfelle sa han 50 til 200 prosent.

Nivået vil trolig avhenge av Trumps dagsform. Og hva han ønsker å oppnå. Trump vil bruke toll aktivt som et økonomisk våpen framover for å sikre USAs interesser.

Kina skal få de høyeste tollsatsene. Den skal ligge på 60 prosent – som skal øke til 150–200 prosent hvis Kina invaderer Taiwan.

Kina er USAs strategiske fiende i verden nå. USA vil gjøre alt i sin makt for å hindre at Kina skal vokse for å bli verdens mektigste stat. Den posisjonen vil USA beholde selv – ved hjelp av økonomisk krigføring og militær oppdemming.

Rives tollmurene når Trump forsvinner?

Trump vil maksimalt sitte i fire år, hvis han velger å respektere USAs lover og gå av i 2029.

Trumps politiske program kan prege verden i tiår framover. All historisk erfaring viser at det er mye lettere å sette opp tollsatser enn å sette dem ned igjen etterpå.

Norge er avhengig av handel og er en pådriver for enklere handel.

Det imidlertid ikke bare problemfritt med økt verdenshandel.

Kritikere peker på at den økte handelen og transport betyr økte utslipp av klimagasser.

Såkalt frihandel er heller ikke helt fri. Den favoriserer i stor grad de største selskapene i verden, noe som gir en opphopning av kapital og makt.

Trumps tollsatser er imidlertid ikke ment å løse noen av disse problemene.

Hvis USA velger Trump vil det gi flere effekter:

• EU, men også Asia, blir enda viktigere som markeder for norske produkter.

• Europa vil svare på Trumps handelskrig, og her vil Norge måtte jobbe sammen med EU.

• EU-landene blir viktigere som marked for norske produkter, noe som vil spille inn i den norske debatten om EØS.

Flere norske eksportbedrifter vil bite negler valgnatta. Mange arbeidsplasser og verdier står på spill 5. november. 

Warning
Annonse
Annonse