Vaktbikkje tar kontrollen
Over hele Europa gjennomfører den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) denne uka aksjoner for å kontrollere om skip overholder avtalene de har inngått med fagbevegelsen.
vegard.holm@lomedia.no
Havnearbeidernes og sjøfolkenes fagforeninger er med i kampen mot bekvemmelighetsflagg, eller Flags of Convenience campaign (FOC) som ITF-kampanjen heter. ITF-forbundene som deltar i kampanjen utveksler medlemmer slik at en havnearbeider fra Oslo og en sjømann fra Bergen er i Latvia denne uka, mens to latviere er her i Norge.
Lære av hverandre
På kaia i Oslo treffer vi sjømann Aleksanders Jermakovs fra Riga, og havnearbeider Viktors Panasjuks fra Liepaja. De skal sammen med ITF-inspektør Angelica Gjestrum, som har Oslofjorden som ansvarsområde, og havnearbeiderforeningens Udo Frick og Thorstein Eriksen inspisere motorskipet Strami av Nassau.
Et av målene med denne aksjonen er å lære av hverandre, og ved å oppleve problemene man møter i de enkelte land kan man sjøl bli bedre. I dette tilfellet er målsettingen å gjøre ITF-forbundene i de tre baltiske landene bedre i stand til å inngå avtaler og gjennomføre ITF-kontroller. Både Estland, Latvia og Litauen har i dag ITF-inspektører.
Hyggelig mottatt
MS Strami er registrert på Bahamas, eid av det bergenske rederiet Kåre Misje & Co Rederi. Båten har polsk kaptein, resten av besetningen på fem er fra Russland. Strami går på Nord-Europa, Vest-Europa og Baltikum. Narvik er normalt den nordligste havna båten går til.
Etter at vi har balansert oss opp leideren og kommet oss trygt ned på dekk tar kaptein Wachnik Stawomir hyggelig i mot oss. ITF-inspektør Angelica Gjestrum forklarer ærendet før vi blir vist videre inn til kapteinens lille kontor der det meste av papirene finnes.
Gjestrum forklarer at ITF-avtalen som dette skipet har er undertegna av de norske ITF-forbundene.
Over tariff
Angelica Gjestrum skal sjekke kontraktene, overtidsjobbing og overtidsbetaling, lønnsutbetalinger. Etterpå skal mannskapet snakkes med. Gjestrum snakker engelsk, latvisk, russisk, polsk, spansk og norsk. Det er åpenbart et stort pluss og en dyd avnødvendighet å være språkmektig i en jobb som denne.
Kontrollen viser at det meste er i orden ombord. Mannskapet har mer i hyre enn den ITF-tarifferte avtalen: Matroslønn skal være på 1675 US-dollar i måneden og en kokks hyre ligger på 1446 US-dollar. Begge grupper ligger over dette, ikke mye, men over. Kokken har nesten 500 US-dollar mer enn hyra, men det er på grunn av litt ekstraarbeid som matros.
Lønna til nestsjefen om bord er ikke helt etter boka, men den samlede lønna er høy nok; i underkant av 4000 US-dollar. Den faste hyra er under det tarifferte, mens bonusen er høyere. Dette må det gjøres noe med! Kapteinen nikker, han skal gi melding videre til de rette folka.
ITF-avtalen funker
Mannskapet er om bord i tre måneder før de tar tre måneder hjemme. Skipperen går seks uker på, seks uker av.
Det er noen småting å rette på ombord, men det er slett ikke verst orden på avtaleforholdene. ITF-inspektøren kan forlate MS Strami i forvissningen om at smårusket vil bli rettet på.
ITFs tariffavtale for sjøfolk fungerer.
FOC-kampanjen ble startet for å sikre sjøfolk gode lønns- og arbeidsvilkår uavhengig av hvilket land skipet er registrert i.
ITF har internasjonale avtaler som brukes på skip som er registrert i såkalte bekvemmelighetsland. I dag regner ITF 32 land som FOC-land, se: m
Problemene med bekvemmelighetsflagg startet allerede på 1930-tallet med de såkalte Panama-båtene. I 1948 vedtok ITF-kongressen i Oslo å organisere FOC-kampanjen.
Hovedmetoden for å få skip til å undertegne ITF-avtale er blokade/boikott. Dette er det havnearbeidere over hele verden som gjennomfører i solidaritet med underbetalte sjøfolk.
ITF-inspektører over hele verden står for den daglige kontrollen av avtalene, og de setter i verk boikottaksjoner mot redere som ikke undertegner avtaler. I Norge er det i dag fem ITF-inspektører.
ITF har internasjonale avtaler som brukes på skip som er registrert i såkalte bekvemmelighetsland. I dag regner ITF 32 land som FOC-land, se: m
Problemene med bekvemmelighetsflagg startet allerede på 1930-tallet med de såkalte Panama-båtene. I 1948 vedtok ITF-kongressen i Oslo å organisere FOC-kampanjen.
Hovedmetoden for å få skip til å undertegne ITF-avtale er blokade/boikott. Dette er det havnearbeidere over hele verden som gjennomfører i solidaritet med underbetalte sjøfolk.
ITF-inspektører over hele verden står for den daglige kontrollen av avtalene, og de setter i verk boikottaksjoner mot redere som ikke undertegner avtaler. I Norge er det i dag fem ITF-inspektører.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten. Krever ny «sliterpensjon»
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm