JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valebrokks glansbilde

I sin søndagskommentar i Aftenposten tegner Kåre Valebrokk et bilde av Norge som bør få selv statsministeren til å rødme. Men helt sosialdemokrat er Valebrokk likevel ikke.

Tvilsomme påstander og feil bruk av statistikk er det vi vil huske av NHOs årskonferanse. I sin spalte ”På en søndag” konkluderer Kåre Valebrokk med at det meste går bra for Norge. Og at det er ”for tidlig å grave seg ned.” I likhet med de fleste, og NHO, mener også Valebrokk at alt for mange faller utenfor det norske arbeidslivet. Men samtidig påpeker den tidligere pressemannen med næringslivet som spesialitet, at Norge klarer seg usedvanlig bra:

– Vi har fått en ny pensjonsordning, uten at en eneste bil ble satt i brann på Karl Johan.

– Norge klarer seg bra uten å bruke oljepenger.

– Og vi kan bruke 200 – 250 millioner oljepenger hvert eneste år uten å spise av oljefondet.

– Eldrebølgen kommer, men vi er på Europatoppen når det gjelder fødsler.

– Vi har en ekstremt høyt utdannet arbeidskraft som er ”merkverdig lavt betalt.” Og dermed konkurransedyktig.

– Arbeidsløsheten er lav.

Men den kanskje viktigste påpekningen Valebrokk kommer med er at ”Nordmenn er et nesten besynderlig omstillingsvillig folkeferd. Gjennom hele vår moderne historie har vi knapt gjort annet enn å omstille oss,” konstaterer han og viser til utviklingen innenfor industri og landbruk. Han nevner derimot ikke offentlig sektor som i minst like stor grad som andre bransjer har vært igjennom den ene omstillingen større enn den andre.

Og det er her Valebrokk ikke konkluderer som en ekte sosialdemokrat. For mye av det glansbildet han tegner forutsetter en moderne offentlig sektor og et nært samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Velferdsstaten og en sterk ansvarlig fagbevegelse er garantisten for at omstillinger i liten grad rammer arbeidsfolk økonomisk. Sosiale reformer og barnehageplasser kombinerer høy grad av sysselsetting med gode fødselstall. Et effektivt byråkrati bidrar til styrket konkurranseevne for næringslivet.

Men det han ikke nevner svekker ikke hovedbudskapet. Og forhåpentligvis leser de også Aftenposten i NHO-bygget.

Annonse
Annonse