Verdens mektigste samles
Det er tid for «Sirkus Davos» igjen. 2.500 næringslivstopper og politiske ledere skal resten av uken diskutere den skjøre verdensøkonomien.
Og ikke minst pleie kontakter.
Mange av Davos’ rundt 11.000 innbyggere holder en lav profil når verdens økonomiske og politiske elite inntar det eksklusive skistedet inneklemt mellom de sveitsiske alpene onsdag.
Møtet blir regnet for å være den kanskje viktigste arenaen for nettverksbygging, med unike muligheter for uformelle samtaler på sidelinjen av de nesten 250 punktene på programmet.
Derfor er også Norges fremste næringslivsledere gjengangere på de eksklusive møtene.
Matvarepriser
Som vanlig skal et bredt spekter av temaer diskuteres på det berømte Davos-møtet, i regi av World Economic Forum (WEF). Blant de viktigste i år vil være EUs fremtid, spenningen mellom USA og Kina, trusselen fra høye matvarepriser, FN og G20s rolle, samt regionale kriser som Nord-Korea og Midtøsten, ifølge Financial Times.
Flere av temaene har vært på dagsordenen i årevis, mens gjeldskrisen i eurosonen og de høye matvareprisene er av nyere dato.
Eurokrise
2011 kan bli et avgjørende år for euroen. De store spørsmålene blir om Spania må be om lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og om et eller flere land misligholder gjelden sin. Dette blir garantert tema når EU-tungvekterne Angela Merkel og Nicolas Sarkozy møter Spanias finansminister Elena Salgado i Davos.
Samtidig ønsker trolig mange av deltakerne å vite om urolighetene i Tunisia de siste ukene kommer til å spre seg til andre land.
Dystert bilde
Og etter selvmordsangrepet i Moskva denne uken, vil terrorisme sikkert komme høyere på agendaen.
I sin årlige risikorapport lansert foran møtet tegner World Economic Forum et dystert bilde av verdensøkonomien. Og mye av årets møte vil handle om behovet for global vekst. WEF peker på manglende vekst som den en av de største risikoene fremover.
Forumet lanserer onsdag et nytt globalt sikkerhetsnettverk for å hjelpe politikere og næringslivsledere til å dele informasjon om potensielle nye kriser.
Norsk lunsj
Lørdag spanderer Norge lunsj på de 2.500 deltakerne på Davos-møtet.
– En bra måte å få profilert Norge på. Og en ganske sjelden og fin anledning, for i år er den nordiske velferdsmodellen et av temaene på World Economic Forums årsmøte i Davos, sier Orklas styreleder og største eier, Stein Erik Hagen, til Aftenposten.
Hagen betaler for lunsjen sammen med norske bedrifter som er på plass i Davos: DnB NOR, Statoil, Telenor, Norsk Hydro, Yara og Statkraft, i tillegg til Orkla og Hagens eget familieselskap Canica.
– Anerkjennelse
Blant de over 30 stats- og regjeringssjefene som kommer til alpemøtet i år, er Jens Stoltenberg. Statsministeren deltar fredag på paneldebatten om den nordiske modellen.
– Det er en anerkjennelse av samfunnsmodellen vi har valgt. Norden har klart bedre enn mange andre land å kombinere rettferdig fordeling med effektiv økonomi, sier Stoltenberg til NTB.
Statsministeren skal i tillegg ha klimamøter med blant andre Mexicos president, og vaksinesamtaler med Bill Gates. (ANB-NTB)
<hr width="80%"/> <p/> <font size="1"> <i>Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): <a href="http://www.siste.no/notiser/article3191240.ece" target="_blank">DE AKTUELLE LISENSENE</a>. </i> </font>
Etablert i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet. Stiftelsens virksomhet finansieres av en medlemsavgift fra rundt 1.000 av verdens største selskaper
Forumet samler verdens rike og mektige til diskusjon om fattigdom, krig, klimaendinger og økonomisk utvikling. Høydepunktet er det årlige møtet i alpebyen Davos, som i år finner sted fra 26. til 30. januar
Rundt 2.500 toppaktører fra politikk- og samfunnsliv, næringsliv og akademia har meldt sin ankomst i år. Til sammen vil over 100 land være representert. Fra Norge kommer blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringslivslederne Stein Erik Hagen, Jon Fredrik Baksaas, Helge Lund og Rune Bjerke (ANB-NTB)
Etablert i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet. Stiftelsens virksomhet finansieres av en medlemsavgift fra rundt 1.000 av verdens største selskaper
Forumet samler verdens rike og mektige til diskusjon om fattigdom, krig, klimaendinger og økonomisk utvikling. Høydepunktet er det årlige møtet i alpebyen Davos, som i år finner sted fra 26. til 30. januar
Rundt 2.500 toppaktører fra politikk- og samfunnsliv, næringsliv og akademia har meldt sin ankomst i år. Til sammen vil over 100 land være representert. Fra Norge kommer blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringslivslederne Stein Erik Hagen, Jon Fredrik Baksaas, Helge Lund og Rune Bjerke (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge