JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil bekjempe mobbing

– Det går for sakte nedover med mobbetallene, mener SVs skolepolitiske talskvinne Lena Jensen.

Saken oppsummert

De nye tallene fra Elevundersøkelsen 2009 viser at mobbingen går noe ned. I 2008 sa 24 prosent at de hadde blitt mobbet en sjelden gang eller mer de siste månedene, mens 23, 6 prosent svarte dette i 2009. Dette er langt fra bra nok, mener Lena Jensen, skolepolitisk talskvinne i SV.

– Vi er på riktig vei, men fortsatt går det altfor sakte nedover. Det er altfor mange unger som hver dag våkner med vondt i magen og gruer seg til å gå på skolen. Mobbing ødelegger ikke bare skolehverdagen, men kan ødelegge et menneske for resten av livet. Dette er et samfunnsproblem vi ikke kan akseptere, sier Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Opplæringsprogram i alle skoler

Jensen sier det allerede gjøres mye for å motarbeide mobbing i skolen.

– Regjeringen har i årets statsbudsjett fordoblet pengesummen som brukes på forskningsbaserte opplæringsprogram i grunnskolen. I den nye lærerutdanningen innfører regjeringen også at alle lærerne skal få kompetanse på å avdekke og motarbeide mobbing i skolen, sier hun.

Men SV vil ha en enda sterkere satsing på de forskningsbaserte opplæringsprogrammene.

– Vi ønsker at alle grunnskolene, ikke bare noen, skal innføre forskningsbaserte program for læringsmiljø. Mange skoler har allerede søkt og kommet med i slike programmer. Det finnes flere typer programmer, og det viktige med dem er at de fungerer som et helhetlig program for et godt opplæringsmiljø. Både elever, personale og foreldre innlemmes, og skolen forplikter seg til å jobbe systematisk mot mobbing. Det handler altså ikke bare om et vanlig ordensreglement, sier Jensen.

Evalueringer av programmene viser at de virker mot mobbing, ifølge Jensen. Programmene handler imidlertid ikke bare om mobbing.

– Det handler om det helhetlige opplæringsmiljøet. Det viser seg også at dette fører til mindre bråk og uro og gir et bedre læringsmiljø, sier Jensen.

Nulltoleranse

Torsdag besøkte SV-politikeren Smestad skole i Oslo, som er knyttet til opplæringsprogrammet Connect/Respekt. I dette programmet er nulltoleranse mot mobbing, vold og rasisme et hovedprinsipp.

– Programmet handler om holdninger og respekt for andre. Lærerne har pedagogiske diskusjoner i forhold til hvordan utøve god klasseledelse. Gode rutiner i klasserommet bidrar til bedre elevresultater og økt trivsel. En god start på dagen kan for eksempel være at læreren håndhilser på elevene. Dette bidrar også til at hver elev blir sett, sier rektor Yngvil Hestenes.

– Skal føle seg trygge

Hestenes sier det er en selvfølge på skolen at barna oppfører seg ordentlig.

– Alle elever skal føle seg trygge. Men det er også aksept for å si i fra. Elevene skal varsle en voksenperson med en gang hvis noe skjer. Vi snakker så med foreldrene og sørger for å gjøre avtaler med dem, sier Hestenes.

Hun sier skolen ikke vil være noen «straffeskole».

– Vi er heller opptatt av å skape en god atmosfære, å ha gode, menneskelige verdier og å ha et system der elevene vet hvordan de skal forholde seg, sier Hestenes.

Hun påpeker at Connect/Respekt ikke er noen oppskrift, men et verktøy som skolen bruker til å utarbeide sitt eget opplegg. (ANB)

Warning