Vil fortsette med piratjegere
Advokatfirmaet Simonsen må få forlenget tillatelse til å overvåke fildelere på nettet, mener Kulturdepartementet.
Piratjegerne i advokatfirmaet Simonsen fikk avslag på søknaden om forlenget tillatelse til å samle inn informasjon om virksomheten til folk som driver med ulovlig fildeling på nettet. Datatilsynet viste til at det de tre siste årene ikke har kommet noe regelverk eller retningslinjer for håndtering av slike saker, noe som var en forutsetning for at den opprinnelige konsesjonen ble gitt.
Nå etterlyser tilsynet politiske signaler om hvordan slike opplysninger og saker skal håndteres, men må smøre seg med tålmodighet.
– Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.
Venter på loven
Eventuelle formelle retningslinjer og lovverk kommer ikke på plass før i åndsverkloven, som skal behandles neste år. I tillegg har personvernkommisjonen kommet med noen forslag og anbefalinger, men denne rapporten er fortsatt ute på høring.
– Det er naturlig å omtale retningslinjer i den kommende åndsverkloven, sier Harsvik.
Advokatfirmaet Simonsen vil klage avslaget inn for personvernnemnda og be om oppsettende virkning. Prosessen kommer trolig til å ta flere måneder.
Venstres nestleder, Trine Skei Grande, reagerer på at Kulturdepartementet vil anbefale forlenget konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon fra nettbrukere. Hun mener departementets holdning går i retning av å overprøve avslaget ved å legge press på Datatilsynet.
– Skremmende
– Generelt mener jeg at det er en skremmende utvikling når private advokatselskaper i praksis synes å få myndighet som bare politiet bør ha. Venstre er helt klare på at bare politiet skal ha adgang til å be internettleverandører om å utlevere informasjon om sine kunder, og det bare etter en rettslig kjennelse. Jeg hadde håpet at Kulturdepartementet kunne være mer prinsipielle i sin tilnærming, sier Skei Grande.
Hun mener det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet lenger i arbeidet med å revidere åndsverkloven. Allerede under Bondevik II-regjeringen ble det lagt fram forslag til oppdatert lov.
– Det er også oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet videre i arbeidet med revisjon av åndsverkloven, og at denne nå er utsatt til 2010. Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves, sier hun. (©NTB)
Bedre lovlige ordninger
Torgeir Waterhouse i interesseorganisasjonen IKT Norge mener det vil være oppsiktsvekkende hvis Simonsen får medhold i Personvernnemda, og forventer at norske politikere vil støtte Datatilsynets vurdering.
– Med avklaringen om at det nå er slutt på overvåkingen vil vi forhåpentligvis få mer fokus på utvikling av lovlige tjenester. Det er helt avgjørende for å bekjempe opphavsrettskrenkelser at rettighetshavere for alle typer innhold setter stort trykk bak å tilby innholdet sitt i innovative tjenester som for eksempel Spotify og norsk utviklede Wimp, sier Waterhouse i en pressemelding. (ANB-NTB)
Datatilsynet ga i 2006 advokatfirmaet Simonsen konsesjon til å logge IP-adressene til personer som driver med ulovlig fildeling.
Mandag avgjorde Datatilsynet at de ikke får fortsette piratjakten. Den midlertidige konsesjonen skulle gjelde til en konkret politisk avklaring av saken var på plass, noe som ikke har skjedd.
Saken reiser en prinsipiell debatt om hvorvidt private aktører skal få overvåke enkeltpersoner på lik linje med politiet. Politiet har tidligere sagt at de ikke vil prioritere saker om brudd på opphavsretten.
Bredbåndsleverandøren Lyse Tele har nektet å oppgi kundedata til Simonsen om personen som mistenkes for å distribuert et kinoopptak av filmen «Max Manus». (©NTB)
Datatilsynet ga i 2006 advokatfirmaet Simonsen konsesjon til å logge IP-adressene til personer som driver med ulovlig fildeling.
Mandag avgjorde Datatilsynet at de ikke får fortsette piratjakten. Den midlertidige konsesjonen skulle gjelde til en konkret politisk avklaring av saken var på plass, noe som ikke har skjedd.
Saken reiser en prinsipiell debatt om hvorvidt private aktører skal få overvåke enkeltpersoner på lik linje med politiet. Politiet har tidligere sagt at de ikke vil prioritere saker om brudd på opphavsretten.
Bredbåndsleverandøren Lyse Tele har nektet å oppgi kundedata til Simonsen om personen som mistenkes for å distribuert et kinoopptak av filmen «Max Manus». (©NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB