Vil ha mer enn industrien
Det er bred enighet om at lønnsoppgjøret i staten må bli moderat. – Men hva som er moderasjon er et definisjonsspørsmål.
Det påpeker forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio.
Mens NHO og LO forhandlet seg fram til et oppgjør som partene regner med vil gi et gjennomsnittlig lønnstillegg for industriarbeidere på 3,4 prosent, mener ansatte i staten å ha grunn til å kreve mer. Hvor mye, var ikke klart da fagforeningene møtte forhandlerne i staten fredag formiddag. Kravene er ennå ikke tallfestet. Enn så lenge heter det seg at de snaut 150.000 ansatte i statlig sektor skal sikres fortsatt økning i kjøpekraften.
– Vi er veldig realistiske, og skjønner at dette ikke er året for de feiteste lønnstilleggene. Samtidig ser vi at vi har ulike definisjoner av hva som er moderat, sier Arne Johannessen etter møtet.
Lederen for Politiets Fellesforbund er forhandlingsleder for Unio, og var mannen som holdt ut lengst under streiken i fjor. Han påpeker at hva som blir det endelige utfallet av oppgjøret i industrien ikke er klart før forhandlingene lokalt er gjennomført.
– Les også: Spekter og YS enige
Han har ryggdekning i fjorårets oppgjør for den påstanden. Der ble rammen i industrien høyere enn hva staten påsto i hovedoppgjøret. De endelige tallene fra Teknisk beregningsutvalg viser at rammen i industrien ble på 4,2 prosent, mens statsansatte fikk 4,1 prosent.
Det åpner for å kreve at etterslepet blir hentet inn i årets mellomoppgjør, ifølge leder Tone Rønoldtangen i LO Stat.
– Vi har beviselig et etterslep, og det kommer til å ligge til grunn for kravene vi skal utarbeide etter hvert, sier Rønoldtangen til NTB.
LO Stat, Unio og YS Stat fremmer felles krav i årets oppgjør, og står sammen om at mest mulig av pengene som gis, helst alt skal fordeles sentralt fordi «det gir bedre fordelings- og likelønnseffekt».
Det er forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne grunnleggende uenig i. Om det blir splittelse på arbeidstakersiden i løpet av forhandlingene som startet fredag, så blir det sannsynligvis om innretningen.
– Les også: – Én millimeter fra brudd
Ringsrød vil nemlig ha enighet sentralt om hvor mye penger som skal gis i lønnstillegg, men overlate til hver enkelt virksomhet å fordele pengene på sine ansatte.
– Det er der man vet hvor skoen trykker og behovene er størst, sier hun.
Hun avviser påstanden fra de tre andre organisasjonene om at hennes medlemmer erfaringsmessig stikker av med en uforholdsmessig stor del av kaka med en slik innretning. Om det blir en skjevfordeling, er det et utslag av statens prioriteringer, mener hun.
Fra arbeidsgiverens side er man mer tilbakeholden i kommentarene, men personaldirektør Merethe Foss Liverud slår fast at oppgjøret kommer til å følge linjene som frontfaget har trukket opp. Hun stiller seg uforstående til at det skal være grunn til å gå ut over rammen på 3,4 prosent.
– Men frontfagsoppgjøret er en mal, ikke en fasit, poengterer hun. (ANB-NTB)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen