Vil ha Norge ut av Schengen
Sp-landsmøtet vedtok søndag et forslag om å melde Norge av Schengen-samarbeidet om felles yttergrense, men fri grensepassering mellom de 26 land i Europa som er medlemmer.
Partileder Liv Signe Navarsete og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum gjorde sitt beste for å tone med betydningen av vedtaket, da landsmøtet formelt var avsluttet.
– Dette er bare en bekreftelse på et standpunkt som Sp har hatt bestandig, men som nå blir klarere formulert i det nye partiprogrammet enn tidligere, sier Vedum.
Selv om det aldri har vært tvil om partiets Schengen-standpunkt, bygget det seg under landsmøtet opp en veldig offensiv stemning for å gå i klinsj med Arbeiderpartiet på dette punktet.
I nær sagt alle fylkesdelegasjoner var det en sterk følelse av at statsminister Jens Stoltenberg hadde ydmyket både SV og Sp ved tidligere i år å tvinge fram en bekreftelse fra de to nei-partiene om at EØS-medlemskap ligger fast og vil gjøre det i en eventuell tredje regjeringsperiode.
Pass til Sverige
Begrunnelsen for å ville ha Norge ut av Schengen er å stanse den kriminelle virksomheten som lett etablerer seg i landet når det er fri passering av grensene. Partiets vedtak innebærer at det gjeninnføres passkontroll ved grensene i Norden og i det øvrige Europa.
Navarsete har et blandet forhold til norsk Schengen-medlemskap. Hun deler uroen ved at kriminelle lett får adgang til Norge, men ser samtidig nytten av det tette samarbeidet på politi- og justissektoren.
Norge ble medlem av Schengen i 1996. Avtalen ble på Norges vegne undertegnet i Luxembourg av daværende statssekretær i Justisdepartement Øystein Mæland, senere politidirektør i en kort periode.
Det rødgrønne regjeringssamarbeidet som Sp har vært en del av siden 2005, bygger på norsk medlemskap i både EØS og Schengen. Arbeiderpartiet utelukker at dette vil endre seg i en eventuell ny regjeringsperiode etter valget.
Aps håndveske
Ingen i ledertrioen vil kommentere den slags spørsmål, men i Senterungdommen, som sto bak Schengen-forslaget, var det både før og under landsmøtet en slags mytteristemning mot å være i «Aps håndveske», som ungdomsleder Sandra Borch uttrykte det. Hun kritiserte for øvrig egen ledelse for å ha gitt etter altfor lett.
Senterungdommen sto også bak et annet EU-tilknyttet forslag som utløste mye uro underveis i de tre dagene på Hotel Alexandra i Loen i Sogn og Fjordane. Et forslag om å kreve folkeavstemning om EØS-medlemskapet skapte hodebry for sentralstyret. Til slutt ble det fremmet et forslag som alle parter kunne godta; folkeavstemning skulle være «et framtidig mål».
Navarsete hadde kalt forslaget en strategisk bommert, men senket nå skuldrene.
– Dette betyr at det i hvert fall ikke vil skje noe i de nærmeste fire år. Men det betyr heller ikke at det aldri vil skje. Det må imidlertid foreligge et flertall for at folkeavstemning skal ha noe for seg. Resultatet skal tross alt godkjennes av Stortinget. Foreløpig er det som kjent bare SV og Sp som går for utmelding, sier partilederen.
Andre i Senterpartiets apparat snakker underhånden langt mer direkte. Her er tolkningen snarere at vedtaket er et slag i luften, en fiks måte å skyve et umulig standpunkt inn i evigheten på. Alle vet at Ap sier nei, det samme gjør flere på borgerlig side.
6,2 prosent
Bakteppet for landsmøtet var boken om Borten Moe og påstandene om hans mildt sagt ugreie forhold til partilederen, krangel om oljeboring utenfor Lofoten og elendig oppslutning på meningsmålingene.
De to første punktene forløp uten nevneverdige forstyrrelser under landsmøtet, det tredje gjenstår det å gjøre noe med. Den angivelige personstriden klarte møtet å omgå, boken ble knapt nevnt fra talerstolen, og forslaget om delvis åpning av havområdet Nordland VI ble nedstemt i rekordfart sammen med noen hundre andre på møtets siste dag.
Og partilederen tror ikke at Sp vil endre oppfatning ved neste korsvei i 2017. Men Sps nei er ikke prinsipielt og evigvarende, slik SVs er.
TV 2 minnet avslutningsvis om at Senterpartiet ligger på 4,8 prosent i oppslutning og lurte på hva et godt valgresultat ville være.
– Vel, vi fikk 6,2 prosent i 2009, om lag det samme som fire år før. Vi må i hvert fall dit, smilte Navarsete tappert. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.
Tormod Ytrehus
Eva Kristin har ADHD: – Fint å vite at folk ikke tror jeg er helt «løk i huet»
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox