JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha slutt på psykiatriens maktgrep

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) mener Breivik-dommen er en milepæl i arbeidet med å få slutt på rettspsykiatriens maktgrep over domstolene.

Han mener det er så godt som tverrpolitisk enighet på Stortinget om behovet for endringer i oppfatningen av det som kalles det medisinske prinsipp, som kort fortalt går ut på at den som er kjent syk, ikke skal i fengsel.

– Vi må bort fra dette absolutte prinsippet og over til en annen måte å vurdere forholdet mellom sykdom og straff på. Man kan ikke unnta straff uansett hvilken psykisk sykdom det er snakk om, sier Sandberg til NTB.

Han sier at Stortinget har full anledning til å reise dette på egen kjøl, som ledd i behandlingen av flere andre saker med tilknytning til 22. juli.

I justiskomiteen ligger meldingen om samfunnssikkerhet, resultatreformen i politiet vil komme til høsten og Gjørv-rapporten vil også bli behandlet av justispolitikerne, i tillegg til hovedoppfølgingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Les også: Styrket tillit

Høyres André Oktay Dahl viser til rapporten fra Stortingets særskilte 22. juli-komité, der psykiatriens rolle også ble kritisk gjennomgått. Høyre har i mange år etterlyst en full gjennomgang av rettspsykiaternes rolle ved domstolene, og Oktay Dahl sier Breivik-dommen tvinger fram en analyse av den vekt psykose skal tillegges når det gjelder skyld og straff.

Regjeringen har lovet å nedsette et utvalg for å vurdere de sakkyndiges plass i rettssystemet. Oktay Dahl sier at dette arbeidet må gjøres av internasjonale eksperter som er fullstendig uavhengige. Han mener Justisdepartementet bør komme til Stortinget med både mandat og sammensetning, samt legge fram en tidsplan.

– Høyre har forsøkt å reise dette sakskomplekset i mange år, lenge før terroren 22. juli, men først nå ser det ut til at dette kan komme noen vei, sier Oktay Dahl til NTB.

Komitéleder Sandberg hilser utviklingen hjertelig velkommen og synes dommerne i Oslo tingrett har utført et stykke arbeid som det står stor respekt av, og som vil bidra til å endre maktforholdet mellom psykiatri og rettsvesen.

– Les også: Arntzen utraderte tvilen

Frp vil at strafferettslig utilregnelighet skal vurderes etter andre kriterier enn i dag, vekk fra det medisinske prinsipp over til det psykiatriske prinsipp. Med andre ord, en person kan lide under en grad av psykose og likevel måtte sone i fengsel.

– Utgangspunktet er at alle lovbrudd skal følges av straff. Så får man i ettertid vurdere den medisinske oppfølgingen. Dette er den praksisen de følger i Sverige og andre nordiske land, sier Sandberg.

Han ser det slik at dommer Wenche Elizabeth Arntzen har vært med på å utfordre den etablerte oppfatningen av det medisinske prinsippets forrang.

– Psykiatrien har for stor makt over domstolene. Dette er personer som er utdannet til å behandle andre mennesker. Derfor er det meningsløst at de skal ha så grunnleggende innflytelse over en helt annen del av samfunnet, sier justiskomiteens leder.

Han mener justisminister Grete Faremo (Ap) må gjøre vurderingen av det medisinske prinsippet sentralt for utvalget, men at Stortinget ikke behøver å vente på dette arbeidet.

– Vi har alle muligheter for å legge føringer på denne debatten gjennom å knytte disse spørsmålene opp til saker vi allerede har på bordet, sier Sandberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse