Vil ha sterkere skolesatsing
Fortsetter utviklingen vil bare hver fjerde person i yrkesaktiv alder bare ha fullført grunnskolen i 2030. Hvordan kan vi stoppe frafallet fra videregående skole?
Dette er en av de aller viktigste og mest akutte problemstillingene i utdanningspolitikken. Utfordringen må møtes med bred innstas både når det gjelder skolens innhold, organisering og ressursbruk. Det er enighet om at det som defineres som «tidlig innsats» er en nøkkelfaktor. Det vil si at oppmerksomheten i forhold til frafall starter på langt lavere klassetrinn enn i dag. Samtidig må innholdet i undervisningen gjøres mer praksisnært og relevant for den enkelte elevs ønsker og evner. Bedre rådgivnings- og veiledningstjeneste og tettere oppfølging av den enkelte elev er også viktig, sammen med alle yrkesfaglige elever må sikres en kvalitativt god læreplass. I uttalelsen fra LO-kongressen løfter vi også fram betydningen av de regionale karrieresentra som er etablert. De er basert på partnerskap mellom LO, NHO, NAV, KS og fylkeskommunene.
Hva er konsekvensen for samfunnet dersom én av fire ikke har fullført videregående skole?
Det vil være en fullstendig uakseptabel situasjon, som vi ikke på noen måte kan la skje. I tillegg til personlige belastninger og redusert livskvalitet blir det kompetansetap for samfunnet, utstøting fra arbeidslivet og store samfunnsøkonomiske tap.
Er muligheten til å ta videregående opplæring i moden alder, gode nok?
Nei, til tross for mange formelle rettigheter er det færre arbeidstakere enn ønskelig som benytter disse mulighetene, spesielt blant de som ikke har fullført videregående opplæring. Dette har sammenheng med manglende motivasjonsarbeid, og at de fleste kommuner og fylkeskommuner sitter musestille, og håper at ingen skal oppdage at de faktisk har noen rettigheter. LO ønsker en samlet nasjonal oppfølging som sikrer at de voksnes rettigheter oppleves som reelt tilgjengelig for alle, og tilgodeses med nok ressurser.
Vil vi ikke ha behov for ufaglært arbeidskraft i framtida?
Et samfunn må til enhver tid måtte gjøre best mulig bruk av de arbeidskraftressurser en har. Ingen fag eller yrker er fritatt fra endring og utvikling, og ingen mennesker er uten behov for menigsfylte jobber og personlig utvikling. Derfor må kompetanseutvikling og livslang læring bli et gode for alle – ikke bare de som har mye utdanning fra før.
Blant innvandrere er det mange overkvalifiserte arbeidstakere spesielt i servicejobber og mange får ikke godkjent sin utdanning i Norge. Det må være tragisk for den enkelte og ressurssløsing for samfunnet. Hvordan kan dette endres?
Det er klart behov for bedre anerkjennelse av innvandreres kompetanse. LO har lenge arbeidet for at det må bli lettere å få godkjent utenlandsk utdanning i Norge, samtidig som vi må sikre oss at vi reelt sett snakker om utdanning på samme nivå, enten den er tilegnet i Norge eller i utlandet. Her finnes det også eksempler på at kontrollen har vært for svak.
LO-Aktuelt nr. 10/2009
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB