Vil ikke forhandle med Solheim
Frp ønsker ikke å forhandle om ulv med miljøvernministeren. De vil heller endre rovdyrpolitkken med Sp og Høyre.
Saken oppsummert
- Vi konkurrerer med Senterpartiet om å stå nærmest rovdyrmotstanderne, men Høyre har vært på glid siden sist og argumenterer annerledes nå enn da det forrige rovdyrforliket ble inngått i 2004, sier Frps miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.
Han håper de tre partiene vil finne sammen om regler for en mer effektiv lokal forvaltning, som innebærer at det skal mindre til å skyte nærgående og aggressive rovdyr. Men uansett vil de tre partiene ikke ha flertall til å definere rovdyrpolitikken alene i denne stortingsperioden.
- Bildet hadde vært annerledes hvis Ap hadde stilt sine representanter fritt, men det skjer jo ikke, sier Solvik-Olsen.
- Sølekrig
Frp-politikeren understreker at han uansett ikke akter å forhandle med miljøvernminister Erik Solheim (SV) om et nytt rovdyrforlik, selv om han gjerne dukker opp på møtet statsråden har invitert til 31. januar.
- Jeg skal lytte til hva Solheim har å si, men å forhandle direkte med ham er uaktuelt. Enten får regjeringen komme til Stortinget med en sak eller så må stortingsgruppene forhandle uten statsrådens innblanding. Jeg vil nødig dras med i regjeringens interne sølekrig, sier Solvik-Olsen og sikter til at SV og Sp ikke klarer å bli enige om hvor mange ulv og bjørn det skal være i Norge.
Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik skal blant annet stadfeste nye bestandsmål for ulv og bjørn, basert på årlige helnorske ynglinger. Dette er noe Frp vil bort fra.
- Det totale antallet rovdyr som skal oppholde seg i Norge er et langt mer interessant mål enn antallet ynglinger. Uansett er det mindre viktig hvor mange ulver det er i norsk fauna så lenge de ikke oppleves som et problem, sier Solvik-Olsen.
Høyres rovdyrpolitiske talsmann Bjørn Lødemel er enig med Frp i at uttaket av skadedyr må bli mer effektivt, men understreker at partiet ennå ikke har fastsatt konkrete mål for rovdyrforhandlingene.
- Men hensikten med det forrige rovdyrforliket - å skape ro - er ikke oppnådd. Målsettingen om å ha beitedyr og rovdyr i samme områder skaper store konflikter, sier han til NTB.
Spenninger
Lødemels partifelle Gunnar Gundersen mener regjeringens rovdyrpolitikk har spilt fallitt.
- Med SV i førersetet har det nærmest vært fritt fram for en rovdyrpolitikk som ikke tar hensyn til de menneskene og de rettighetene som berøres, skrev Gundersen i et avisinnlegg i Aftenposten i romjula.
Regjeringen lovet i Soria Moria II å invitere Stortinget til et bredt rovdyrforlik innen utgangen av 2010, men det kom aldri noen sak før nyttår. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har i stedet invitert Stortingets energi- og miljøkomité samt Venstre til samtaler om bestandsmålene for ulv og bjørn.
Årsaken til at målsettingen ikke ble nådd, er først og fremst uenigheten mellom regjeringspartnerne SV og Sp.
- Det er ingen tvil om at vi har ulike utgangspunkt i rovdyrpolitikken, erkjente Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Erling Sande overfor NTB tidligere i uka.
Hannbjørner
Sande erklærte samtidig at hannbjørnene i norsk fauna lever farlig om Sp får viljen sin. Av 59 ulike bjørner i Sør-Norge ble kun fire slått fast å være binner i en kartlegging som ble utført for Direktoratet for naturforvaltning i 2006 og 2007.
- De bitre og hissige hannbjørnene er store skadedyr, sa Sande til NTB. Han la til at Senterpartiet i rovdyrforhandlingene vil insistere på at bestandsmålene for ulv og bjørn må ned. Dagens bestandsmål er tre årlige ynglinger for ulv og 15 for bjørn.
- Vi ønsker å ta med grenseulvene i det norske bestandsmålet. Det oppholder seg mye ulv i Norge, selv om de ikke alle sammen har det norske flagget på brystet, sa Sande.
Ifølge Miljøverndepartementet ble det sannsynligvis født seks bjørnekull i Norge i 2009. Bestandsmålet for ulv ble aldri nådd mellom 2004 og 2009, men målet om tre helnorske ynglinger kan se ut til å bli nådd i år. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser