Vil ikke forhandle med Solheim
Frp ønsker ikke å forhandle om ulv med miljøvernministeren. De vil heller endre rovdyrpolitkken med Sp og Høyre.
- Vi konkurrerer med Senterpartiet om å stå nærmest rovdyrmotstanderne, men Høyre har vært på glid siden sist og argumenterer annerledes nå enn da det forrige rovdyrforliket ble inngått i 2004, sier Frps miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.
Han håper de tre partiene vil finne sammen om regler for en mer effektiv lokal forvaltning, som innebærer at det skal mindre til å skyte nærgående og aggressive rovdyr. Men uansett vil de tre partiene ikke ha flertall til å definere rovdyrpolitikken alene i denne stortingsperioden.
- Bildet hadde vært annerledes hvis Ap hadde stilt sine representanter fritt, men det skjer jo ikke, sier Solvik-Olsen.
- Sølekrig
Frp-politikeren understreker at han uansett ikke akter å forhandle med miljøvernminister Erik Solheim (SV) om et nytt rovdyrforlik, selv om han gjerne dukker opp på møtet statsråden har invitert til 31. januar.
- Jeg skal lytte til hva Solheim har å si, men å forhandle direkte med ham er uaktuelt. Enten får regjeringen komme til Stortinget med en sak eller så må stortingsgruppene forhandle uten statsrådens innblanding. Jeg vil nødig dras med i regjeringens interne sølekrig, sier Solvik-Olsen og sikter til at SV og Sp ikke klarer å bli enige om hvor mange ulv og bjørn det skal være i Norge.
Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik skal blant annet stadfeste nye bestandsmål for ulv og bjørn, basert på årlige helnorske ynglinger. Dette er noe Frp vil bort fra.
- Det totale antallet rovdyr som skal oppholde seg i Norge er et langt mer interessant mål enn antallet ynglinger. Uansett er det mindre viktig hvor mange ulver det er i norsk fauna så lenge de ikke oppleves som et problem, sier Solvik-Olsen.
Høyres rovdyrpolitiske talsmann Bjørn Lødemel er enig med Frp i at uttaket av skadedyr må bli mer effektivt, men understreker at partiet ennå ikke har fastsatt konkrete mål for rovdyrforhandlingene.
- Men hensikten med det forrige rovdyrforliket - å skape ro - er ikke oppnådd. Målsettingen om å ha beitedyr og rovdyr i samme områder skaper store konflikter, sier han til NTB.
Spenninger
Lødemels partifelle Gunnar Gundersen mener regjeringens rovdyrpolitikk har spilt fallitt.
- Med SV i førersetet har det nærmest vært fritt fram for en rovdyrpolitikk som ikke tar hensyn til de menneskene og de rettighetene som berøres, skrev Gundersen i et avisinnlegg i Aftenposten i romjula.
Regjeringen lovet i Soria Moria II å invitere Stortinget til et bredt rovdyrforlik innen utgangen av 2010, men det kom aldri noen sak før nyttår. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har i stedet invitert Stortingets energi- og miljøkomité samt Venstre til samtaler om bestandsmålene for ulv og bjørn.
Årsaken til at målsettingen ikke ble nådd, er først og fremst uenigheten mellom regjeringspartnerne SV og Sp.
- Det er ingen tvil om at vi har ulike utgangspunkt i rovdyrpolitikken, erkjente Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Erling Sande overfor NTB tidligere i uka.
Hannbjørner
Sande erklærte samtidig at hannbjørnene i norsk fauna lever farlig om Sp får viljen sin. Av 59 ulike bjørner i Sør-Norge ble kun fire slått fast å være binner i en kartlegging som ble utført for Direktoratet for naturforvaltning i 2006 og 2007.
- De bitre og hissige hannbjørnene er store skadedyr, sa Sande til NTB. Han la til at Senterpartiet i rovdyrforhandlingene vil insistere på at bestandsmålene for ulv og bjørn må ned. Dagens bestandsmål er tre årlige ynglinger for ulv og 15 for bjørn.
- Vi ønsker å ta med grenseulvene i det norske bestandsmålet. Det oppholder seg mye ulv i Norge, selv om de ikke alle sammen har det norske flagget på brystet, sa Sande.
Ifølge Miljøverndepartementet ble det sannsynligvis født seks bjørnekull i Norge i 2009. Bestandsmålet for ulv ble aldri nådd mellom 2004 og 2009, men målet om tre helnorske ynglinger kan se ut til å bli nådd i år. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.
Tormod Ytrehus
Eva Kristin har ADHD: – Fint å vite at folk ikke tror jeg er helt «løk i huet»
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox