JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kutte i barnetrygden

Regjeringen vurderer å kutte i barnetrygden.

kjell.werner@anb.no

Det bekrefter flere kilder i regjeringspartiene overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen samles neste søndag til den første budsjettkonferansen om statsbudsjettet for 2011. Finansminister Sigbjørn Johnsen har allerede signalisert at bruken av oljepenger må reduseres. Dermed må det kuttes kraftig på en rekke budsjettposter.

Regjeringspartiene diskuterer nå flere muligheter for å stramme inn overfor barnefamiliene. Kutt i barnetrygden er nok det forslaget som vil skape mest rabalder. Barnetrygden kan da enten bli redusert med et likt beløp for alle, eller alternativt bli fjernet for 16- og 17-åringer.

Videre er det aktuelt å fjerne eller redusere foreldrefradraget for utgifter til pass og stell av barn.

Regjeringen lukter også på ideen om å fjerne skatteklasse 2, som i dag gir lavere skatt dersom en av ektefellene ikke er i jobb.

Store beløp

I år er den ordinære barnetrygden på 11.640 kroner per år. Enslige forsørgere får et tillegg for barn under tre år på 7.920 kroner.

Dersom barnetrygden eksempelvis blir redusert med en hundrelapp i måneden, så vil staten kunne spare inn om lag halvannen milliard kroner. I år skal det utbetales nesten 15 milliarder kroner i barnetrygd til 1,1 millioner barn.

Barnetrygden har i flere år blitt holdt på samme kronebeløp. Dermed har barnetrygden i realiteten gått ned i verdi når vi tar hensyn til pris- og kostnadsutviklingen i samfunnet.

Har gode kår

Etter det ANB forstår er det en utbredt oppfatning i regjeringspartiene at barnefamiliene har fått det svært så godt økonomisk de siste årene. Det skyldes spesielt de lave barnehageprisene som maksprisordningen har ført til. Samtidig er det knyttet veldig stor prestisje til maksprisen, så denne er det ikke aktuelt å gjøre noe med. Men barnetrygden står altså lagelig til for hugg.

Mange rødgrønne politikere er likevel skeptiske til å kutte i barnetrygden, siden det er viktig å beholde trygden som en universell ordning. Dersom barnetrygden blir redusert, vil det sikkert komme en ny debatt om inntektsgradering av denne trygden. I dag får både rik og fattig like mye i ordinær barnetrygd. 970 kroner i måneden er beløpet.

45 milliarder

I årets statsbudsjett bruker politikerne nesten 150 milliarder oljekroner til mange gode formål. Dette er 45 milliarder kroner mer enn det oljepengebruken skal være i et normalår. Ifølge den såkalte handlingsregelen skal det brukes fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har sagt at Norge raskt må komme tilbake på fireprosenten.

– Dersom vi ikke klarer det, så vil vi få et særnorsk rentenivå mye høyere enn våre konkurrenter. Det vil slå ut industriarbeidsplasser i stor skala, sa Johnsen til ANB i slutten av januar.

Statsminister Jens Stoltenberg har også lagt vekt på at det er hensynet til arbeidsplassene som har førsteprioritet når statsbudsjettet for 2011 skal utarbeides.

Mange forslag

Regjeringen og de rødgrønne vurderer nå en rekke forslag til innstramming. Økte egenandeler ved legebesøk og andre helsetjenester er ett av kuttforslagene.

Videre vurderes det seriøst å kutte i bistanden til u-land. Regjeringen har lovet å gi en prosent av brutto nasjonalinntekt i bistand, men på årets statsbudsjett utgjør bistanden 1,09. Målsettingen er altså «overoppfylt».

Mange rødgrønne politikere mener derfor at bistanden kan reduseres slik at regjeringen kan klare å gjøre en bedre jobb på flere av de andre punktene i den politiske plattformen fra Soria Moria som på langt nær er innfridd.

Problemet her er at Jens Stoltenberg står i fare for å måtte kutte i bevilgningene til vaksinering av barn ute i verden. Dette har vært en hjertesak for statsministeren.

Vei og bane

VG meldte i forrige uke at regjeringen kommer til å svikte planene om nye veier og satsingen på jernbane. Men etter det ANB forstår, er regjeringspartiene innstilt på å følge opp løftene i Nasjonal transportplan. Her er det lovet 100 milliarder kroner over ti år på toppen av rammene i den gamle transportplanen. Striden skal gå på hvordan løftet er å forstå kronemessig for de første årene i planen.

Også nettolønnsordningen for sjøfolk står i fare for å bli kuttet eller barbert, men dette er et forslag som vil møte stor motbør i fagbevegelsen. (ANB)

Slik viser beregninger fra NHO at bruken av oljepenger har vært fordelt mellom 2001 og 2010:

Forskning, utdanning og samferdsel: 4 prosent

Rammeoverføringer: 12 prosent

Inntektssikring: 9 prosent

Alderdom: 11 prosent

Barnehager: 17 prosent

Regionale helseforetak: 8 prosent

Internasjonal bistand: 5 prosent

Øvrig: 23 prosent

(Kilde: NHO) (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Slik viser beregninger fra NHO at bruken av oljepenger har vært fordelt mellom 2001 og 2010:

Forskning, utdanning og samferdsel: 4 prosent

Rammeoverføringer: 12 prosent

Inntektssikring: 9 prosent

Alderdom: 11 prosent

Barnehager: 17 prosent

Regionale helseforetak: 8 prosent

Internasjonal bistand: 5 prosent

Øvrig: 23 prosent

(Kilde: NHO) (ANB-NTB)