Vil la NATO bruke norske soldater fritt
Mens Rødt og SV vil hente norske soldater hjem fra Afghanistan, insisterer de borgerlige partiene på at NATO må kunne bruke norske soldater akkurat slik forsvarsalliansen vil.
– Et interessant og helt nytt politisk signal, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han fredag deltok i valgkampens første rene utenrikspolitiske debatt på Latter i Oslo.
Han gjorde det selv klart at han aldri kunne tenke seg å sitte i en regjering der det var fritt fram å bruke soldater slik den til enhver tid sittende ISAF-sjef mener er best.
– Alle land legger føringer på hvordan soldatene skal brukes. Og mange land har lagt mye sterkere føringer enn oss, sa Støre.
Nettopp Afghanistan var temaet som skapte størst engasjement hos de åtte politikerne som hadde samlet seg for å gjøre rede for sine partiers utenrikspolitiske visjoner for de neste fire årene.
Ifølge forskningsleder Iver Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) var det på høy tid at krigen ble diskutert.
– Norge er i krig uten at det er noe tema under valgkampen. Det er umoralsk, konstaterte han i et innlegg som var ment å få litt fart i ordvekslingen på scenen.
Soldater hjem?
Både Rødt og SV vil bringe soldatene hjem fra Afghanistan. Men mens Torstein Dahle fra Rødt har kunnet rope det høyt i fire år, har SV holdt en langt lavere profil på grunn av det rødgrønne regjeringssamarbeidet.
– Vi har ingen løsning på Afghanistan. Men vi har et demokratisk problem når halvparten av befolkningen er imot at norske soldater er med, mens hele Stortinget er for. Det er derfor Rødt må inn på Stortinget, sa Dahle. Han mener det er soleklart at krigen verken har gjort verden til et tryggere sted eller ført til bedre forhold for afghanerne.
SVs nestleder Audun Lysbakken sa også at den åtte år lange krigen har vært feilslått og at det er på tide at Norge gir et kraftig signal til NATO om at strategien må endres. Det kan kun gjøres ved at soldatene hentes hjem, fremholdt han.
At de borgerlige partiene argumenterer for at Norge må være mer solidarisk med NATO, mener Lysbakken er en illustrasjon på at grunnlaget for Afghanistan-engasjementet er helt feil.
– Det må handle om Afghanistans behov, ikke NATOs. Dette viser at vi er i Afghanistan på grunn av NATO, sa Lysbakken, som tror det bare er et tidsspørsmål før flere partier følger i SVs fotspor og innser at det må innledes forhandlinger hvis Afghanistan skal få fred.
Nordområdene
Debatten på Latter var arrangert av NUPIs tidsskrift Internasjonal politikk, som et forsøk på å bringe utenrikspolitikken inn i valgkampen. Også nordområdene, klima og Norges forhold til EU ble diskutert.
Nestleder i Oslo Høyre Nicolai Astrup vektla ikke uventet at Høyre er det eneste partiet på Stortinget som har tatt klart standpunkt for EU og han etterlyste en ny EU-debatt og søknad.
Flere andre i panelet ba imidlertid Høyre om å forholde seg til realitetene: Ikke er det flertall for EU på Stortinget, og folket har sagt nei to ganger.
Klima
Selv om fire av partiene pekte ut klima som den viktigste utenrikspolitiske saken i årene som kommer, fikk den globale oppvarmingen aldri noen sentral plass i debatten. Rødt hadde imidlertid den meste radikale tilnærmingen ved å kreve at Norge kutter stort i egne utslipp, reduserer petroleumsvirksomheten og melder seg ut av EØS for å få frie hender til å utvikle fornybar energi og støtte norsk industri mens den legger om til mer miljøvennlig produksjon.
Moderat fra FrP
Morten Høglund fra FrP viste seg som en av panelet mest moderate og forsiktige politikere og høstet også ros fra både Støre og Haga. Men han la ikke skjul på at FrP har som mål å bringe utenrikspolitikken hjem og ”ta vare på Norge før vi hjelper andre”.
Det var stikk motsatt av budskapet til KrFs Janne Haaland Matlary. Hun vil ha utenrikspolitikken ”ut” og lover at KrF i regjering vil prioritere menneskerettigheter, internasjonal rett og kampen mot fattigdom.
Også Ola Elvestuen fra Venstre synes det er på tide at Norge tar opp kampen for menneskerettighene. Han kritiserte regjeringen for å ha blitt så pragmatisk at den har mistet idealene av syne og varlet at Venstre vil være krassere i kritikken av både Kina, Russland og Cuba.
Ingen forskjell
Men ikke alle tror at norsk utenrikspolitikk vil bli særlig endret hvis Venstre og KrF skulle være blant regjeringspartiene etter valget. Det eneste partiet som vil endre kursen drastisk, er FrP, ifølge Åslaug Haga.
– Norsk utenrikspolitikk blir omtrent den samme såfremt ikke FrP får kloa i den. Det finnes ”one odd man out”, og det er ikke Morten Høglund, for han er en kjempekoselig kar. Det er programmet til FrP som er håpløst, sa Haga og slaktet FrPs planer om å kutte drastisk i utviklingshjelpen og pengestøtten til FN.
Debatten ble ledet av to NUPI-forskere, Laila Bokhari og Geir Flikke, og ble avsluttet av NUPI-direktør Jan Egeland. Han slo fast at politikerne hadde fått sagt sitt om både krigen i Afghanistan, Europa og Norges nærområder.
Men han etterlyste mer om temaene som han selv er mest opptatt av:
– Det burde vært mer om klima, migrasjon, Midtøsten og Afrika. Men det får vi ta en annen gang, sa han.