JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer flere MP-er

Norge vurderer å sende mer militærpoliti til Afghanistan for å bøte på det skrikende behovet for opplæring av afghansk politi.

Behovet for å ruste opp den brokete politistyrken i det krigsherjede landet ble et gjennomgangstema under første dag av NATOs forsvarsministermøte i Krakow torsdag. Debatten kan nå få direkte følger for det norske bidraget.

– Vi gjør vurderinger av vår innsats hele tiden. Da er det interessant å registrere at det nå er spørsmål om egnede instruktører for det afghanske politiet. Vi må se på hvilke muligheter vi har der, sier forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

I tenkeboksen

I første rekke vil dette handle om å dreie over til en større andel militærpoliti blant de norske soldatene i landet, ettersom det er svært få «vanlige» politifolk Norge har å avse.

– Utfordringen er at enhver polititjenestemann som sendes fra Norge, etterlater seg et hull i vår hjemlige politistyrke. Det vil merkes hver dag.

– Det er lettere å avse noen i militærpolitiet?

– De er i hvert fall ikke like opptatt med dag-til-dag-politiarbeid. På mange måter ligner det afghanske politiet mer et halvmilitært gendarmeri enn det alminnelige, fredelige norske politiet, sier Diesen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener Norges bidrag til Afghanistan står seg godt i forhold til andre NATO-land, og at det er EU som bærer et spesielt ansvar for å fylle opp med polititrenere.

Likevel varsler hun en runde i tenkeboksen når det gjelder utformingen av norske bidraget.

– Vi skal være kreative og se hvordan vi kan få enda mer ut av de ressursene vi har, for å trene den afghanske hæren og politiet, sier hun til NTB etter møtene torsdag.

Krav til Europa

Flere andre NATO-land har varslet at de vil gjøre det samme, og land som Canada, Frankrike og Italia har store reserver av halvmilitære politistyrker NATO gjerne skulle ha mobilisert.

Disen understreker at den reserven Norge har av militærpoliti blir liten i forhold.

– Det er begrenset, la meg understreke det, og det er ikke noe vi har utredet spesielt. Det er rett og slett en idé vi tar med av møtet nå rett utenfor døren, så får vi se om det er noe vi går videre med, sier Diesen.

En opptrapping av innsatsen i Afghanistan er det overskyggende temaet på NATO-møtet, etter at USA varslet at 17.000 nye soldater sendes til landet.

Amerikanerne krever at også de andre allierte trapper opp, og fikk torsdag støtte fra blant andre FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

– Amerikanerne må bære en altfor stor del av byrden. Den må deles bedre, med et større europeisk bidrag. Jeg spurte om hva andre kan bidra med, i hvert fall midlertidig, sier Eide til NTB.

Dette blir nå et hett tema fram mot alliansens jubileumstoppmøte i april.

Viktig samtale

Eide høstet ros etter et engasjert innlegg for forsamlingen, hvor han oppfordret allianselandene om å støtte opp om positive utviklingstrekk i det afghanske styret. Landbruksreformer vekk fra opiumsdyrking og politibygging er en nøkkel til framgang, framholdt han.

Eide hadde dessuten et bilateralt møte med den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates, og er glad for at USA vil inkludere afghanske myndigheter i sin nyvurdering av strategien i landet.

At president Barack Obama personlig ringte sin afghanske kollega Hamid Karzai for styrkeopptrappingen ble kunngjort onsdag, tar han som et godt tegn.

– Når amerikanerne øker sitt bidrag, at det skjer i forståelse med afghanerne. Derfor var den samtalen viktig, sier Eide. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse