– Måtte starte etterforskning
Da det ble klart at Forsvarets sikkerhetstjeneste kunne ha gått langt utover rammene sine, gikk alarmen i Forsvarsdepartementet.
– Vi måtte starte etterforskning, sier statsråden.
– Forsvarets sikkerhetstjeneste har ingen hjemmel til å gå inn på innholdet i datatrafikken. Det kan ha skjedd, og bare tvilen om det har gjort at vi har anmodet politiet om etterforskning, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.
Også Stortingets kontrollorgan EOS-utvalget har vært kritisk til arbeidsmetodene til Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST). I fjor alene ble det iverksatt tre undersøkelser rundt saker som har vært behandlet av FOSTs operative sikkerhetsavdeling. Da hadde Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som er overordnet FOST, i et brev til Forsvarsdepartementet ytret bekymring over organets arbeidsmetoder.
Over grensen
Det er også satt ned en arbeidsgruppe i departementet for å se på avgrensningene mellom FOST og de hemmelige tjenestene. I motsetning til Politiets sikkerhetstjeneste, har ikke FOST hjemmel til å drive overvåking og avlytting. I denne saken kan det ha skjedd, blant annet ved at tjenesten har gått inn og vurdert innhold på websider ansatte i departementet har besøkt.
– Det er lenge siden vi startet arbeidet rundt dette. Men når vi nå har fått indikasjoner som tyder på at det kan ha foregått overvåking - at man har gått over den grensen - så måtte vi iverksette etterforskning, sier Strøm-Erichsen.
Alarm
Ifølge VG skal overvåkingen ha skjedd ved at Forsvarets sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten også for nøkkelpersoner på Statsministerens kontor og annet sentralt embetsverk. Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.
Hvis Forsvarets sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd på sikkerhetsbestemmelsene, varsles personen som står bak bruddet, og får en tilbakemelding om at vedkommende har brutt eller er i ferd med å bryte sikkerhetsreglene.
Sentrale kilder med innsyn i prosessen opplyser at bakgrunnen for overvåkingsmistanken antakelig er at en person, trolig ansatt ved Statsministerens kontor, har fått en slik tilbakemelding og reagert på at Forsvarets sikkerhetstjeneste overvåket datatrafikken.
Kripos på saken
Kripos er fortsatt så tidlig i etterforskningen av overvåkingssaken at det er for tidlig å si om det i det hele tatt har skjedd noe straffbart. Statsadvokat Petter Mandt er svært tilbakeholden med opplysninger om etterforskningen og sakens faktiske innhold. Kripos kan ennå ikke konkludere med at det har skjedd noe straffbart i forbindelse med det som skal være overvåking av datatrafikk blant annet fra departementer og Statsministerens kontor (SMK).
– Vi er fortsatt i den første fasen, hvor vi undersøker om det har skjedd noe straffbart. Videre blir det eventuelt å kartlegge omfanget og hvilke personer som har begått handlingene, sier Mandt til NTB.
Gjennomgår beviser
Etterforskerne er i ferd med å gjennomgå materialet som er hentet inn i saken så langt, blant annet enkelte beslag gjort hos Forsvarets sikkerhetstjeneste på Jørstadmoen. Mandt antyder at det kan bli tatt ytterligere skritt, men går ikke i detalj om hva som konkret blir gjort framover.
Det er usikkert om det har foregått målrettet overvåking av datatrafikken til enkeltpersoner, som statsminister Jens Stoltenberg (Ap), eller om det er snakk om generell kontroll av datatrafikk som har gått til og fra institusjonene over Forsvarets sikre nettverk. (ANB-NTB)
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Det var helt forferdelig å være på jobb
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Morten Holm / NTB