JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledighetstall fra Statistisk sentralbyrå

133.000 er arbeidsledige i Norge

I oktober var det 133.000 arbeidsledige her i landet, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå. Det utgjorde 4,8 prosent av arbeidsstyrken.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Arbeidsledigheten i Norge har gått ned med 0,2 prosentpoeng, eller 6.000 personer, på den siste Arbeidskraftundersøkelsen til SSB.Tallene viser antall ledige fra juli (gjennomsnitt i juni til august) til oktober (gjennomsnitt fra september til november).

Tallene viser antall personer i Norge som er helt uten arbeid, og tallene er sesongjusterte. Ledigheten er dermed på 4,8 prosent av arbeidsstyrken. En endring som er innenfor feilmarginen og et resultat av sesongjusteringen.

Få nyhetsbrevet vårt

– Dette viser at det fortsatt er en stabil, høy ledighet i landet, sier nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til LO-Aktuelt.

Han frykter også at dette vil være bildet utover 2017 også.

– Det som bekymrer aller mest er at det fortsatt er en negativ utviklling i sysselsettingsraten. Nå er den nede i 67,3 prosent. Det skapes ikke nok jobber. Dette har alltid vært en norsk paradegren. Nå er vi passert av Sverige og andre europeiske land, sier Gabrielsen.

Han mener dette handler om at regjeringen ikke gjør nok for å snu utviklingen.

– Politikken virker ikke. Regjeringen prioriterer skattekutt framfor å komme med aktive tiltak for kompetanse og arbeid. Ledigheten er høy og sysselsettingen faller. I land som fører en annen politikk er utviklingen motsatt, poengterer Hans-Christian Gabrielsen.

To målinger

I Norge publiseres det hver måned to tall for antall arbeidsledige. Det ene gjelder dem som er registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Det andre er tall over både registrerte og ikke registrerte ledige basert på intervjuundersøkelser i regi av Statistisk sentralbyrå – kalt AKU-ledigheten. Normalt ligger AKU-ledigheten på et klart høyere nivå enn den registrerte ledigheten.

Fra sommeren 2014 til høsten 2015 har det vært en gradvis økning av den sesongjusterte ledigheten. Det siste året har det variert mellom 4,5 og 5 prosent av arbeidsstyrken.

Samme trend

Prosentmessig har nedgangen på denne målingen vist en nedgang som er større 0,2 prosent, fordi befolkningstallet har økt.

Også i EU sett under gikk den sesongjusterte ledigheten ned med 0,2 prosentpoeng. Ledigheten har gått ned i Frankrike og Tyskland. I Sverige er den nå på 6,9 prosent, mens den har økt til 6,5 prosent i Danmark viser oversikten fra Statistisk sentralbyrå.

– Hvis Nav tvinger oss til å selge huset, kommer det til å knuse denne familien

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Hjelpepleierne får kraftig lønnshopp når kommunen overtar sykehjemmet

Annonse
Annonse