Aardal: KrF har et problem
Valgforsker Bernt Aardal mener at KrF har et profileringsproblem og at partiet er veldig alene i sentrum av norsk politikk.
Norstats måling for Vårt Land viser at KrF i januar hadde en oppslutning på 4,9 prosent, og at tendensen etter valget har vært fallende. Aardal mener det er dekning for å si at KrF er farlig nær sperregrensen.
– Partiet finner ikke saken med stor S som vil virke samlende i egne rekker, og samtidig appellerer til nye velgere. KrF mangler en ny konstantstøtte. Det var en klar vinnersak i 1997 og ga partiet det beste valgresultatet noensinne, sier Aardal til NTB.
Tapt tiår
Valgforskeren mener at det dårlige resultatet i januar er i tråd med det meningsmålingene har registrert for KrF i lang tid. Derfor kom ikke det svake valgresultatet som noen overraskelse. Hele tiåret fram til årsskiftet har vært dårlig for KrF. I nyere tid står 1997 fram som unntaksvalget.
– Kurven fra de 12 månedene forut for valget sist høst viser at den dårlige oppslutningen har vært normalen, snarere enn unntaket. Det har ikke skjedd noe dramatisk i det siste. Partiet har ligget stabilt lavt. Overraskelsen var kanskje at det ikke klarte å løfte seg i valgkampen, sier Aardal.
Han mener at det svake resultatet over lang tid må bekymre partiledelsen atskillig mer enn et brått fall etter en dårlig håndtert sak. Slike nedturer kan man jobbe seg opp fra, mens et nærmest evigvarende dårlig resultatet virker nedbrytende.
Ikke bare til Frp
– Tallene viser at KrF taper velgere både til H og Frp. Den utbredte oppfatningen om at alle går til Fremskrittspartiet, stemmer ikke. Kanskje er det slik på Sørvestlandet, men det er store geografiske forskjeller. Det er også grupperinger som orienterer seg i sosialdemokratisk retning, sier Aardal.
Han mener det er en tendens til å forskjønne bildet av Valgerd Svarstad Hauglands ledertid og at det er for enkelt å si at alle gladvelgerne forsvant med henne.
– Vel hadde KrF noen gode år rundt den tiden, men vi skal huske at det stadig var gnisninger mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og partileder Svarstad Haugland. Den delte løsningen var ikke alltid harmonisk, sier valgforskeren.
Dilemma
KrF må trolig belage seg på å leve perioden ut i en klemt sentrumsposisjon sammen med et sterkt krympet Venstre. På den ene siden vokser blokken H-Frp seg stadig sterkere, mens det rødgrønne flertallet systematisk banker gjennom sin politikk uten behov for forlik i Stortinget.
Aardal peker på at Dagfinn Høybråten foretrakk Høyre ved forrige valg, uten at det ga gevinst.
– Skulle KrF åpne for Frp, vil det føre til store avskallinger som må hentes inn annet steds fra. Beveger KrF seg i retning av de rødgrønne, vil det også skape stor indre strid. Mange ser SV som en like stor fiende som Frp. KrF er kort og godt i en trengt posisjon og veldig alene. Og det er finnes ingen kjappe løsninger, sier Aardal. (ANB-NTB)
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie