JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport om teknostress i norsk arbeidsliv

– Det finnes ikke teknologi mot dårlig ledelse

Problemene vi tilskriver teknologi, kan også skyldes dårlig ledelse, sier Sintef-forsker Hans Yngvar Torvatn.
Seniorforsker Hans Torvatn, SINTEF er glad for at fagbevegelsen ønsker å vite mer om hvordan teknologien påvirker oss som arbeidstakere

Seniorforsker Hans Torvatn, SINTEF er glad for at fagbevegelsen ønsker å vite mer om hvordan teknologien påvirker oss som arbeidstakere

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Sintef-forsker Hans Yngvar Torvatn er en av de tre som står bak rapporten "Teknologiutbredelse og stress i norsk arbeidsliv", lagd på oppdrag av LO.

Det er en engasjert forsker vi møter på Sintef Teknologi og samfunn et steinkast fra Lerkendal stadion i Trondheim. Han synes det er bra at LO nå ønsker å finne ut mer om hvordan ny teknologi påvirker arbeidstakere og arbeidsmiljøet.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Teknologi for et bedre samfunn, er Sintefs slagord og han er glad for at fagbevegelsen nå også ønsker å få mer kunnskap.

– LO må ta det opp, da teknologien utfordrer oss og påvirker alle. Mange snakker om den digitale revolusjon, industri 4.0 og om at robotene kommer, men få snakker om hva dette faktisk betyr for arbeidshverdagen vår, sier han.

Teknologi og arbeidsmiljøet

– Teknologi må forstås og analyseres ut fra at dette også skaper et arbeidsmiljø. Da må vi velge teknologi, introdusere og bruke teknologi som ikke skaper arbeidsmiljøproblemer, sier han.

Seniorforsker Torvatn har sammen med Birgit Kløve og Thale K Andersen jobbet med det første pilotprosjektet om Teknostress, som ble bestilt av LO i fjor.

Nå er forskerne på Sintef i gang med den store undersøkelsen, som han håper kan bli ferdig i slutten i juni.

– I den første undersøkelsen så vi mye på hvordan ny teknologi påvirker livene våre utenfor arbeidstiden. Den viste at folk jobber mye utenfor arbeidstiden og mange jobbet gratis. Det er uheldig utvikling, sier han.

Seniorforskeren mener at ledere bør gi tydelige beskjeder om at de ikke forventer at arbeidstakere svarer på mail utenfor arbeidstid.

– Ledere må gi arbeidstakere den fleksibiliten de selv har. La folk svare når det er greit for dem å svare. Ikke forvente svar på fritiden, sier han.

Hva skjer med oss når vi er pålogget og tilgjengelige for arbeidsgiver hele tida?

Studere arbeidsmiljø

I den neste undersøkelsen fra Sinfef, skal de se mer nøye på teknologien i forhold til arbeidsmiljø. Teknologien griper jo inn og påvirker arbeidsmiljø på godt og vondt, sier han.

– Vi skal se litt på hva slags teknologi som brukes i ulike arbeidsplasser. Blant annet hvor de bruker roboter eller annet utstyr. Det vi vet, er at rundt 60 prosent av arbeidstakerne bruker mobil på jobb. Da skal vi spørre folk om hva de bruker mobiler og iPad til. Bruker de den for å gjøre jobben, eller er det mer for å rapportere og koordinere? Dette er hva forskerne på Sintef nå ønsker å spørre folk om.

– Hypotesen er at teknologi blir mer brukt til rapportering enn i produksjonen, sier han. Han tror at hvis man vet hvordan arbeidstakerne bruker teknologi og til hva, så kan dette bedre situasjonen.

ILO-rapport om Teknologi

En ILO-rapport som nylig ble publisert, slår fast at i mange tilfeller så har teknologien forbedret arbeidsmiljøet.

– Jeg tenker at dette har noe med den fleksibiliteten som ny teknologi gir. Mange liker å gjøre jobben på bussen, hjemme, på hytta eller andre steder utenom kontoret. Det er jo positivt, men her må man sørge for at man også at man faktisk får betalt for den jobben man gjør, sier han.

– Dessuten er det forskjell til hvilke yrker man har. Utfordringer her, er i de yrkene hvor tilstedeværelse betyr mye, som for eksempel for folk som jobber i omsorgssektoren. Her er det et krav om at de må være tilstede. Hvis de i tillegg må rapportere, vil det bli en utfordring, sier han.

Torvatn sier at ofte så handler dette om både arbeidsmengden folk blir pålagt, men også hvordan man organiserer det. Hvis ledelsen mener rapporteringsarbeid kan gjøres hjemme, så må man få betalt for det.

– Det finnes ikke teknologi mot dårlig ledelse, sier han.

Min kollega, roboten

LO utarbeider ny politikk

Marianne Svensli, som er LOs kontaktperson i prosjektet som Sintef har satt i gang, mener det er viktig å finne ut hvordan arbeidstakere påvirkes av ny teknologi og 24/7-samfunnet.

Hun tror dette vil påvirke både helse, arbeidsmiljø og sikkerhet i fremtiden. Og hun vet det vil komme en debatt i kjølvannet av dette i forhold til dagens lov og regelverk.

– Vi ser at teknologi og produktivitet er nært knyttet sammen. Teknologien har også stor påvirkning på måten vi organiserer arbeidslivet på, sier hun.

At den første rapporten nå ligger på bordet, er hun fornøyd med.

– For oss i LO er det viktig å få frem fakta om hvordan digitaliseringen i arbeidslivet virker på den enkelte og på arbeidsmiljøet.

Nå håper hun arbeidet som Sintef gjør, kan være grunnlag for å utarbeide ny politikk på området.

Svensli håper det vil komme en debatt i kjølvannet av dette i forhold til dagens lov og regelverk.

Les mer

Ny teknologi gir både vinnere og tapere
– Skriv overtid hvis sjefen forventer at du svarer på epost og mobil utenom normal arbeidstid
Sjefen forventer svar på e-post – også på kvelden
– De enkle jobbene blir overtatt av roboter. De vanskelige oppgavene må løses av ansatte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse