JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1. mai på Youngstorget

9200 i tog i Oslo

Sola og stortingsvalget trakk mange til årets 1.mai-arrangement i Oslo. I fjor gikk 7250 i toget, i år fant 9200 veien til Youngstorget.
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre taler til folket på Youngstorget.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre taler til folket på Youngstorget.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Regjeringsskifte til høsten var det samstemte kravet fra alle tre appellantene på Youngstorget 1. mai.

Lederne fra Arbeiderpartiet, SV og Rødt var enige om at høstens storingsvalg skal markere et politisk skifte.

– Valget står mellom to tydelige alternativer: Fremskrittspartiet og Høyre på den ene siden. Og en Arbeiderpartiregjering på den andre, sa Ap-leder Joans Gahr Støre.

Se bilder fra markeringa i Oslo

Sentrale krav

Han brukte mye av talen sin til fagbevegelsens sentrale krav, og kom med tre løfter:
• Endre loven om midlertidige ansettelser,
• forby arbeidskontrakter uten betaling mellom oppdrag og
• fordoble fagforeningsfradraget.

Støre satte kampen for arbeidsfolks rettigheter inn i et større perspektiv. Han viste til høyrepopulistiske bevegelser som vokste fram i Europa, og sa:

– Dette angår også oss i Norge. Vi har et sterkt immunforsvar i vårt samfunn, med høy tillit, til hverandre og til samfunnet. Men vi er ikke immune. Vi ser tendensene også her. På byggeplassene rundt oss, her i denne byen, der færre er organisert og der stadig flere er løsarbeidere.

– Vi må ta kampen for det anstendige og organiserte arbeidslivet. For arbeidsfolk skal behandles skikkelig i Norge. Enten de er fra Lindeberg eller Litauen, fra Rommen eller Romania. Arbeiderpartiet skal ta denne kampen – sammen med fagbevegelsen, sa Støre.

Sylvi Listhaug

Han avsluttet sin appell med et kraftig angrep på innvandringsminister Sylvi Listhaug, uten å nevne navn.

– Og i møte med statsråder som har sagt at vi trenger en nytt korstog mot islam, som mistenker flyktninger for å ville å bli båret på gullstol inn i Norge og som sår splid i en tid som roper på samhold. I møte med dem sier vi. Slik skal vi ikke ha det i Norge. Slik styrer man ikke et land. For dette valget handler om hvordan vi bygger på det beste ved Norge. For her i landet gir vi oss aldri før alle er med, avsluttet Støre.

Blomster til folket

Som de andre talerne, fikk han en blomsterbukett av arrangørene LO i Oslo. Og på idrettsstjernevis, kastet han buketten ut til tilhørerne og høstet stor applaus - både for talen og for denne gesten.

Først ute blant partilederne, var Audun Lysbakken. Han hadde et svært tett program. Rett etter talen, skulle han nå Flytoget for å fly til Bergen.

Han var også hovedtaler på 1.mai-arrangementet på Torgalmenningen i Bergen.

SV-leder Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Abonnement på høyrepolitikk

Lysbakkens tale fulgte Støre sin på mange punkter, men skilte seg naturlig nok på to områder: Lofoten, Vesterålen og Senja og EØS-avtalen.

Støre nevnte ikke EØS-avtalen i det hele tatt i sin tale, mens for Lysbakken var ut av EØS et av hovedpoengene.

– Vi må ta tilbake kontroll, og da må vi hente makten over arbeidslivet vårt hjem fra Brussel. EØS-avtalen er en abonnementsordning på høyrepolitikk. Det abonnementet er det på tide å si opp.

Og han hadde følgende å si om stortingsvalget:

– Bli med oss på å skape et nytt flertall. Ikke bare et som kan gi Norge en ny regjering, men et som vil gi Norge en ny retning – et sterkt SV vil sørge for at et nytt flertall må lene seg mot venstresiden. Det er bare i den retningen du finner rettferdig fordeling og virkelig forandring.

Ta ikke Rødt for gitt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes startet med å opppsummere positive trender i verden, Bernie Sanders i USA, Jean-Luc Mélenchon i Frankrike, en sterk kvinnebevegelse og en rekordoppslutning om Rødt på den siste meningsmålingen.

Den ga Rødt 3,9 prosent i oppslutning.

Men et viktig budskap til Støre som sto bak på ballustraden og lyttet til Moxnes’ appell var:

– Ta ikke Rødt for gitt.

Moxnes håpet at Rødt skulle klare å komme over sperregrensa ved årets stortingsvalg og da ville det ikke bare være snakk om én til to Rødt-representanter.

Hvis partiet kommer over sperregrensa, er det snakk om sju til åtte representanter.

– Da vil Rødt komme på vippen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Renovasjonsskandalen

Han mener at Rødt vil gjøre en forskjell i forhold til velferdsprofitørene.

Han trakk også fram renovasjonsskandalen i Oslo.

– Det var også en annen grunn til at vi klarte det. Nemlig at vi satte hardt mot hardt. Vi viste Oslos byrådsleder Raymond Johansen at han ikke kunne ta støtten fra Rødt for gitt. At det ville koste noe å stille seg på velferdsprofitørenes side. At samarbeidsavtalen ville ryke. Og da vant vi fram. Som vi gjorde da vi sa at Veireno måtte ut, og kommunen ta over. Så dette har vi lært: å samarbeide med fagbevegelsen og holde fast ved prinsippene når det stormer som verst. Den lærdommen tar vi med oss inn på Stortinget.

Ingen kjære mor

– Og jeg vil her og nå gi en garanti til velferdsprofitørene: Når Rødt kommer inn på Stortinget, blir det ingen kjære mor. Verken for dere. Eller for partiene som støtter dere.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse