CELLER: Psykolog og forsker Knut Inge Fostervold holder selv til innerst i en lang korridor med cellekontorer på Psykologisk Institutt.
Merete Jansen
Åpne kontorlandskap handler for mye om penger og for lite om arbeidsmiljø, mener forsker
Et typisk trekk ved mange av de åpne landskapene, er at det er dørgende stille der, sier psykolog og forsker Knut Inge Fostervold.
merete.jansen@lomedia.no
Det ser fancy ut å jobbe en stund ved en kontorpult, for så å skli ned i en dyp, rød sofa en times tid og deretter bevege seg videre til en barkrakk med den lille, bærbare laptopen. Men hvor effektivt er det egentlig?
Ikke særlig mye, om vi skal tro Fostervold, forsker ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
– Mer bevegelse i arbeidshverdagen er i og for seg bra for oss, men det betyr ikke at utformingen av arbeidsplassen blir uvesentlig. Øynene er for eksempel konstruert for å se på avstand. Til mindre skjerm, til vanskeligere blir det for synet vårt, påpeker forskeren.
Les også:
• – Det føles nesten mer ensomt å sitte i landskap enn på cellekontor, sier Nav-ansatt
Han understreker at sanseapparatet ikke endrer seg i takt med teknologien. Og at selv om vi ikke er laget for å sitte stille over lang tid, er det ingen ting som tyder på at stillesittende arbeid blir borte med det første.
– Man har i flere tiår forsket på hvordan kontormøblene kan tilpasses fysikken vår best mulig. Skal all kunnskapen kastes på båten nå, bare fordi vi skal bli mer fleksible?
• 2500 ansatte i departementene krever faste kontorpulter. Statsråden inviterer til møte om konflikten
Lite positivt i forskningen
Ifølge kommunalminister Monica Mæland viser ikke forskningen at én type kontorløsning er bedre enn en annen. Hun støttet seg på en rapport fra Statsbygg da hun sa dette i spørretimen på Stortinget i vår.
Fostervold, som stort sett har lest det som finnes av forskning på området, skjønner ikke hvordan noen kan falle ned på en slik konklusjon.
– Om man ser på rene forskningsrapporter, er det forstemmende få som har noe positivt å si om åpne landskap. De finnes knapt. Rent statistisk burde det vært mange flere dersom det var noen usikkerhet rundt konklusjonen.
Fostervold etterlyser større debatt om hva som skal til for å gjøre en best mulig jobb. Han påpeker at langt de største utgiftene på en arbeidsplass, går til å lønne menneskene som jobber der. Derfor burde man være interessert i at de yter maksimalt.
– Det er åpenbart at forstyrrelser og støy virker negativt på oss. På samme måte trenger vi god belysning og luft for å fungere. Hvis man skal oppnå et godt arbeidsmiljø, må man minimalisere de negative faktorene, sier Fostervold.
Han påpeker at mange nok klarer å jobbe med støy rundt seg, men at det får ringvirkninger på sikt.
Et kronargument blant dem som forsvarer åpne kontorløsninger, er at vi kommer til å jobbe annerledes i fremtiden. Men heller ikke det får Fostervold til å endre syn.
– Noen sier for eksempel at om ti år har vi ingen skjermer lenger, vi snakker til maskinene. Men hvordan skal det fungere i et åpent landskap? Skal maskinene være konstruert for å bare reagere på en bestemt person og ikke på kollegaen ved siden av?
At robotiseringen skal føre til mindre behov for konsentrasjonsarbeid, har Fostervold ingen tro på, snarere tvert imot.
– Mange kommer til å jobbe med å overvåke de nye maskinene, og det er i hvert fall anstrengende. Systemet vårt er rett og slett ikke laget for intens konsentrasjon over lang tid.
Samarbeid og kreativitet
En annen fremtidsspådom går på at det blir mer samarbeid på tvers. Og da må det vel være en fordel å sitte tett sammen?
– Jo, selvfølgelig. Om man virkelig har behov for det. Men å sette sammen to som ikke har mye med hverandres oppgaver å gjøre og tro at de skal samarbeide, er å tro på julenissen. For enkelte vil det være en kjempefordel, men da må de sitte godt skjermet fra resten av kollegene, så de kan ta direkte kontakt uten å forstyrre andre. Et typisk trekk ved mange av de åpne landskapene, er at det er dørgende stille der – nesten ikke en lyd. For folk ønsker ikke å forstyrre hverandre.
Plass i herberget
Det de ansattes representanter har vært mest skeptiske til på veien mot mer fleksible kontorløsninger, er trolig den planlagte underdekningen. I regjeringskvartalet legges det opp til at 25 prosent av de ansatte til enhver tid er borte fra jobben. Fostervold skjønner at det kan virke smart å gjøre det på den måten, men for den enkelte ansatte kan det være helt ødeleggende.
– Ikke bare for den fysiske jobben man skal gjøre, men det bryter med hele forutsetningen, med den uformelle kontrakten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
Han tror resultatet for mange blir at de heller jobber hjemme.
– Hvis mange nok gjør det, ender man opp med en situasjon der miljøet faller sammen, og da blir det i hvert fall ingen samhandling.
Knut Inge Fostervold er ikke i tvil:
– Hvis man er opptatt av arbeidsmiljøet, kan man ikke argumentere for at dette er gode løsninger.
Et typisk trekk ved mange av de åpne landskapene, er at det er dørgende stille der. Folk ønsker ikke å forstyrre hverandre.
– Hvis man er opptatt av arbeidsmiljøet, kan man ikke argumentere for at dette er gode løsninger.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes