NTL-nestleder Kjersti Barsok åpnet den 5. klimakonferansen i regi av Broen til framtiden
Nina Hanssen
Broen til framtiden: – Vi må slutte med flyreiser og gjøre grunnleggende endringer i vår livsstil
Hvor er vi nå? Hvor skal vi? Og hvordan skal vi komme dit? Det er tema for den 5. Broen til framtiden-konferansen i Oslo, som en rekke LO-forbund sammen med den norske kirke og flere andre aktører arrangerer hvert år.
nina.hanssen@lomedia.no
Kjersti Barsok fra NTL åpnet årets klimakonferanse, som er den femte i rekken. Hun er stolt av at salen, også i år, er fylt av flere hundre engasjerte deltakere fra fagbevegelsen, kirken og en rekke miljøorganisasjoner som er med på å arrangere dette.
Konferansen handler blant annet om hvordan man kan nå FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
Den handler også om hvordan man kan oppnå Paris-avtalen, som forplikter landene seg til å gjøre alt de kan for at temperaturen ikke skal stige mer enn to grader, og helst ikke mer enn 1,5.
– Vi er en bred og stor allianse som vi er mektig stolte av - og jeg håper at vi i dag også kan komme med kreative løsninger på de store utfordringene, sa Barsok, før hun overlot talerstolen til økofilosof Arne Johan Vetlesen fra Universitetet i Oslo.
• Ja eller nei til EUs energiunion?
Dokumentarfilm og talanoa-dialog
Etter en smakebit på dokumentarfilmen om Broen til framtiden på NRK2, med kjente profiler som tror at det er mulig skape 100 000 klimajobber gjennom en politisk styrt omstilling, var konferansen i gang.
Nytt av året er blant annet at de i år arrangerer en panelsamtale, også kalt talanoa-dialog, om tre grunnleggende spørsmål; Hvor er vi? Hvor skal vi? Hvordan kommer vi dit?
– Dette er i tråd med våre verdier om å være åpen og inkluderende, så dette passer veldig godt i denne salen, sa Barsok.
I samtalen deltok Samantha Smith fra Just Transition, Liv Anna Lindmann fra Rethinking Economics Norge og Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet, i tillegg til professor i filosofi Arne Johan Vetlesen fra Universitetet i Oslo.
• Avinor: All flytrafikk i Norge elektrisk innen 2040
Vi sager av vår gren
Filosofiprofessor Vetlesen startet sin innledning med å svare på de tre spørsmålene ved å sitere Bertolt Brecht, som han mener har belyst situasjonen vi nå er i allerede på 1950-tallet.
– Brecht skrev at vi sitter på en gren og sager den av. Vi er opptatt av hvordan vi kan sage raskest mulig - og så ramler vi ned med et brak. Dette er vel slik situasjonen er i dag, men ikke noe vi ønsker, sa han.
LEGG OM! Professor i filosofi Arne Johan Vetlesen fra Universitetet i Oslo mener det er på høy tid at vi legger om vår livsstil
Nina Hanssen
I Parisavtalen har landene blitt enige om at de skal de gjøre alt de kan for at temperaturen på kloden ikke skal stige mer enn 1,5 grader før århundret er over.
– Vi er langt unnå å nå målene i FNs bærekraftsmål og Paris-avtalen. Fortsetter vi slik, vil vi nå mellom 2.8 eller 3.7 grader innen kort tid, advarte Vetlesen.
Vetlesen mener det er på høy tid at mennesker legger om sin livsstil som ikke er bærekraftig i dag.
– Av og til virker det som vi er løsrevet fra naturen og ikke er en del av økosystemet. Men det er vi. Vi må slutte med flyreiser og gjøre grunnleggende endringer i vår livsstil. Det skylder vi framtidige generasjoner, sa han.
Broen til framtiden
Broen til fremtiden er et samarbeid mellom fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kirken for å sammen skape en grønn og rettferdig omstilling.
Bak konferansen står: Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, El og IT-forbundet, HK i Norge, Oslo/Akershus HK, LO i Oslo, For Velferdsstaten, Concerned Scientists Norway, Den norske kirke, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Klimavalg alliansen og Naturviterne.
Broen til framtiden
Broen til fremtiden er et samarbeid mellom fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kirken for å sammen skape en grønn og rettferdig omstilling.
Bak konferansen står: Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, El og IT-forbundet, HK i Norge, Oslo/Akershus HK, LO i Oslo, For Velferdsstaten, Concerned Scientists Norway, Den norske kirke, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Klimavalg alliansen og Naturviterne.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie