Da Posten mistet lørdagsavisene, mistet noen også litt av det sosiale nettverket
Da ny postlov ble innført og lørdagsavisene ble satt ut på anbud, mistet Jens Sandness mesteparten av tilknytingen til arbeidslivet.
Da ny postlov ble vedtatt, og Posten tapte anbudet på lørdagsavisene, mistet uføretrygdede Jens Sandnes deltidsjobben. - De fire siste årene har det verken blitt en bedre hverdag eller mer i lommeboka, slår Sandness fast.
Jan Arne Austad / EchoNETT
morten.hansen@lomedia.no
Da Jens Sandness ble uføretrygdet i 2001, ble lørdagsruta på Posten hans lille tilknytning til arbeidslivet. Da ny postlov ble innført, det ble full konkurranse på alle posttjenestene, og omdelingen av lørdagsavisene ble satt ut på anbud, var det så å si slutt.
– Jeg hadde fast stilling på tre timer, hvor jeg kjørte post og aviser på lørdagene, før Kvikkas fikk lørdagsavisene. Det var godt for hodet, selv om det ikke alltid var like godt for helsa. Nå er det bare sporadisk at jeg kjører litt post. Jeg kan ta noen timer hvis det er behov, men det er mye mindre arbeid for oss som bare kan jobbe litt. Man forsvinner litt ut av systemet. Man er ikke så etterspurt lengre, smiler Sandness.
Les også: Postkom snakker for døve ører
Godt for hodet
Han har forståelse for at en arbeidsgiver ikke kan ha fastansatte som bare jobber litt. Derfor mener han at de lørdagsrutene, som stort sett ble kjørt av studenter og skoleelever – og uføretrygdede som Sandness – var et gode.
– Jeg savner jobben. Når man er trygdet er det godt for hodet å ha noe fast som venter på en. Det blir man skjerpet av. Jeg har snakket med folk som er i samme situasjon som meg, og de har det på samme måte. Det er et paradoks at politikerne snakker om at man skal ta i bruk restarbeidsevnen til alle, men tar beslutninger som fører til det motsatte, sier Sandness.
Han konstaterer at da Posten mistet lørdagsavisene, mistet noen også litt av det sosiale nettverket.
– Jeg fikk inntrykk av at for noen var lørdagsjobben det de hadde av arbeid, og dermed en viktig del av det sosiale. Nå er jeg et sosialt vesen, så jeg klarer meg. Samtidig så er det godt å føle at noen har bruk for deg. Det er blitt borte, konstaterer Sandness.
Voldsomme reaksjoner
Da Kvikkas overtok lørdagsavisene var det mange som klaget på servicen. Også Sandness fikk høre at avisene uteble. Han er ikke imponert over det arbeidet som ble gjort med anbudsutsettingen.
– I begynnelsen var det voldsomme reaksjoner. Det var mange som beklagde seg til meg over at avisen uteble. Vi som kjørte for Posten var lokalkjent, og brukte tid på å finne riktig postkasse. Jeg er såpass gammel at jeg vet hvordan det er når lørdagsavisen uteblir, så vi la vår ære i at avisene skulle komme til rett person. Man kan vel konstatere at ikke alle tenker sånn, sier Sandness.
• Riksrevisoren kritiserer Solvik-Olsen for dårlig kontroll med Posten
Ikke blitt bedre
Han ser fram til høstens valg, og konstaterer at de fire siste årene ikke har gitt ham noen grunn til å endre politisk oppfatning.
– I min tid har jeg holdt meg på en side i politikken. Det kommer jeg til å fortsette med. For de fire siste årene har det verken blitt en bedre hverdag eller mer i lommeboka. Er det flere som tenker som meg, blir det regjeringsskifte, smiler Sandness.