Privatisering av jernbanen
Fagforbund spår flere togkonflikter
Den nesten fem uker lange lokførerstreiken er over, men fagforeningen Norsk lokomotivforbund frykter nye konflikter i årene som kommer på grunn av jernbaneprivatiseringen.
Forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokmotivmannsforbund tror konkurranseutsettingen av jernbanen vil føre til flere konflikter i tiden fremover.
Bjørn A. Grimstad
– Når man konkurranseutsetter en sektor hvor en vesentlig del handler om å konkurrere på lønns- og arbeidsvilkår, vil dette lett kunne føre til konflikt. Fordi jeg sier dette, blir jeg beskyldt for å ønske konflikt. Det gjør jeg ikke, men det er logisk at det vil bli konsekvensen, sier leder Rolf Ringdal i Norsk lokomotivforbund til Klassekampen.
Pensjon kan bli neste stridsspørsmål. NSB har varslet at de må kutte i pensjonsutgiftene om de skal kunne konkurrere med private bedrifter. Ringdal sier dette spørsmålet er en tikkende bombe, og at hans medlemmer er bekymret for en mer usikker framtid som ansatt i jernbanen.
Også forbundsleder Jane B. Sæthre i Norsk Jernbaneforbund, som organiserer konduktørene, er klar til kamp.
– Forhåpentligvis kan vi få stanset de negative konsekvensene av reformen uten å gå til konflikt, men vi har våre prinsipper og vil gjøre det som er nødvendig for å sikre at jernbanereformen ikke går på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Det siste har også samferdselsministeren lovt, sier hun.
• Jane B. Sæthre ny leder i Norsk Jernbaneforbund
Jernbanestreiken ble avsluttet søndag, og fra i natt klokka 03 skal togtrafikken gå som normalt.
• Frp-statsråden somlet og burde løst tog-konflikten tidligere, mener SV og Sp
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.