Privatisering, outscourcing og sentralisering kan sikre en årlig innsparing innenfor vedlikehold på 317 millioner kroner fra 2020, mener forsvarssjefen. Bildet er fra Trandum verksted, FLO.
Håvard Sæbø
Forsvarssjefen vil kutte 317 millioner kroner på vedlikehold i Forsvaret
Forsvarssjefen vil spare 317 millioner kroner ved å privatisere, outsorce og sentralisere vedlikeholdet i Forsvaret. Alle fagforeningene i Forsvaret er imot.
may.berg@lomedia.no
Avisa Nordlys har fått tilgang til et dokument der forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skisserer en plan for det som omtales som «fremtidig konsept for vedlikehold i Forsvaret».
Dokumentet foreslår en rekke endringer for hvordan vedlikeholdsarbeidet i Forsvaret organiseres, særlig innenfor Hæren og Luftforsvaret.
Forsvarssjefen mener at omorganiseringen kan sikre en årlig innsparing innenfor vedlikehold på 317 millioner kroner fra 2020.
«Dette gjøres gjennom reduksjon av verksteder, mer effektiv drift blant annet ved å sørge for at reservedeler er tilgjengelig til riktig tid og i riktig antall, samt at industrien skal overta mer av ansvaret for dagens vedlikehold fra Forsvarets portefølje, særlig innenfor luft», skriver forsvarssjefen i dokumentet.
• Nå er det rødgrønt flertall for første gang siden stortingsvalget
Bakgrunnen for de foreslåtte endringene er en rapport fra McKinsey som kom for et par år siden, som pekte på områder hvor Forsvaret kunne spare penger.
Med utgangspunkt i denne rapporten har Forsvarsdepartementet lagt inn en betydelig innsparing i langtidsplanen (LTP) for Forsvaret. Den ble vedtatt høsten 2016.
I planen som skisseres i dokumentet som Nordlyd har fått tilgang til, legges det til grunn at samarbeidet med «sivil industri» skal utvides, sammenlignet med dagens modell.
Samtidig foreslås det å sentralisere styringen av vedlikehold og at en samling av landverkstedene overføres til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), framfor dagens deling mellom FLO og Hæren. Overføring av landverkstedene er tenkt overført til FLO innen 1. august neste år.
Fagforeningene er imot
Ifølge Torbjørn Bongo, leder i Norges Offisersforbund, har alle fagforeningene i Forsvaret vendt tommelen ned for planene.
Drøftingsprosessen om hvordan planene skal gjennomføres starter 1. oktober. Etter planen skal implementeringen starte allerede 1. januar neste år.
– Vi er skeptisk til om det er mulig å spare så mye penger, og vi opplever at sjefen for Hæren og sjefen for Luftforsvaret også er skeptiske til dette forslaget, som er utarbeidet av sjefen i FLO, sier Bongo til frifagbevegelse.no.
Ifølge Bongo ble et utvalg nedsatt i fjor, hvor FLO, Hæren og Luftforsvaret var representert, for å se på innsparingene. Utvalget klarte ikke å komme til enighet. I stedet utarbeidet FLO-sjefen på egen hånd en løsning, som har fått forsvarssjefens støtte.
Torbjørn Bongo, leder i Norges Offisersforbund
Øyvind Aukrust
– Ideologisk begrunnet
Ifølge Bongo strides det også om hva som er en hensiktsmessig organisering av vedlikeholdet i Forsvaret; hvor mye vedlikehold skal drives internt og hvor mye skal konkurranseutsettes, og outsources til industrien.
– Vi er grunnleggende skeptisk til at for mye settes ut til det sivile, men vi opplever at det er en politisk føring på konkurranseutsetting og en ideologisk tro på at dette blir billigere for Forsvaret. Vi mener at beredskapsmessige forhold tilsier at vi skal beholde mye vedlikehold internt. Og dessuten, hvis det skal konkurranseutsettes, må vi vite at det lønner seg, sier Bongo.
Etterlyser dokumentasjon
– Vi har bedt forsvarssjefen dokumentere at det er beredskapsmessig forsvarlig å outsource så mye av vedlikeholdet. Vi har også bedt om dokumentasjon på at det er mulig å spare så mye penger. Vi har ikke fått svar, sier Bongo, som sier han er skuffet over at forsvarssjefen ikke i større grad vil utfordre forsvarsdepartementet på om det er mulig å spare så mye penger.
– Skal vi gjennomføre disse innsparingene, må vi ha vite at det er lønnsomt. Ellers driver vi med ren eksperimentering, sier Bongo.
Gå til Stortinget
NOF-lederen mener at Forsvaret pålegges å gjennomføre en omstilling som er ideologisk begrunnet, som ikke dokumenterer noen innsparingseffekt, og i tillegg kan så tvil rundt beredskapen.
– Vi kommer til å jobbe opp mot departementet og Stortinget for å stoppe dette, sier Bongo.
Etterlyser informasjon og medvirkning
Tom Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret, som organiserer de sivilt ansatte i Forsvaret, bekrefter motstanden mot planene fra fagforeningene i Forsvaret. Han etterlyser informasjon og medvirkning fra de ansatte, og mener prosessen går altfor fort, og i strid med avtaleverket.
– Effektivisering og modernisering uten at de ansatte får medvirke, skaper usikkerhet og rykter. Fagforeningene er ikke tatt med i utredningene underveis, sier Klemetsen.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen