NÅ KAN DE JUBLE: Jorunn Røberg (61), Eirin Enoksen (60) og Synnøve Søraa (58) vant tilbake pensjonen og retten til å gå av med AFP når de fyller 62.
Kai Hovden
Full pensjonsseier for renholderne i Forsvarsbygg
Etter ei uke i lagmannsretten, har staten kastet kortene og lar ni av renholderne fra Forsvarsbygg beholde jobb og pensjon.
may.berg@lomedia.no | merete.jansen@lomedia.no
– I dag er vi glad for at vi torde å takke nei til ISS, sier Synnøve Søraa (58), Eirin Enoksen (60) og Jorunn Røberg (61).
Norsk Tjenestemannslag (NTL) forhandlet med staten gjennom hele helga på vegne av de 11 renholderne som var i ankesak mot staten for å beholde jobben i Forsvarsbygg.
I stedet for nok ei uke i retten, og deretter nye uker med venting på lagmannsrettens dom, ble det i løpet av helga forhandlet fram et forlik.
Sent søndag kveld var resultatet klart: De ni kvinnene som alle er i alderen 55+ skal stå i 80 prosent stilling i Forsvarsbygg fram til de er 62 år, og deretter kan de gå av med AFP.
De to mennene i 40-årsalderen får ikke jobbene sine tilbake, men får seks måneders lønn.
• Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport
Fire år siden det startet
I går ettermiddag sto jubelen i taket blant renholderne og de tillitsvalgte som har bistått dem gjennom en lang og krevende prosess som startet for fire år siden, da Solberg-regjeringa bestemte at renholdet i Forsvarsbygg skulle ut på anbud.
Da ISS vant anbudet, var statens tilbud til de ansatte i Forsvarsbygg at de skulle få bli med over til ISS. NTL regnet raskt ut at mange av renholderne ville tape store summer i framtidig pensjon ved at de måtte forlate Statens pensjonskasse, uten at det gjorde inntrykk på regjeringa.
I det bitre oppgjøret som fulgte, fikk til slutt renholderne som var 60 år og eldre jobb i Forsvaret og berget dermed pensjonen.
NTL argumenterte sterkt for at dette skulle gjelde alle over 55 år. De ville tape statlig AFP og samtidig ikke rekke å opparbeide AFP-rettigheter i privat sektor om de begynte i ISS. De ville miste retten til å gå av ved 62, og for enkelte ville pensjonstapet bli på over en million kroner.
52 valgte å takke nei til ISS, og ble sagt opp av Forsvarsbygg etter noen uker. De klaget på oppsigelsene til Forsvarsdepartementet, men ingen fikk medhold.
NTL gikk etter hvert til sak på vegne av ni kvinner i aldersgruppen 55+ og to menn i 40-årene. I fjor tapte de i tingretten, men retten besluttet at de skulle få stå i stilling fram til saken var endelig avgjort. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett i Oslo begynte i forrige uke.
Glad og lettet
Jorunn Røberg er glad og lettet over at alt er over.
– Jeg har oppnådd det som var målet mitt, å få stå i jobben i Forsvarsbygg til jeg går av med pensjon. I dag er jeg veldig glad for at jeg torde å takke nei til å bli overført til ISS, sier Røberg.
Hun jobber på Ramsund orlogsstasjon i Nordland og er 40 prosent ufør.
Eirin Enoksen jobber sammen med Røberg på Ramsund. Hun er en av dem som ville blitt hardest rammet om de hadde tapt saken mot staten, og kunne tapt så mye 1,3 millioner kroner i pensjon ved å måtte forlate Statens pensjonskasse.
– Jeg vet ikke hva jeg taper på å stå i 80 prosent jobb, men det klarer jeg sikkert å leve med, og så kan jeg gå av med pensjon når jeg blir 62. Og vær du sikker, det skal jeg, sier hun.
Synnøve Søraa er 40 prosent ufør, og vet ennå ikke nøyaktig hvordan stillingsprosenten hennes kommer til å se ut, men hun er sikret AFP og kan gå av når hun fyller 62 år.
• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill
Ble tilbudt 50 prosent stilling
De forteller om spennende forhandlinger som startet med et tilbud om 50 prosent stilling og pensjon.
– Fredag da jeg sto på flyplassen på vei nordover fikk jeg telefon om at vi hadde et tilbud om 50 prosent stilling, og i løpet av helga er det blitt 80 prosent. NTL har forhandlet fram en kjempegod avtale for oss, og de har stilt opp for oss hundre prosent gjennom hele løpet, sier Enoksen.
– Hva betyr dette forliket økonomisk for dere?
– Vi har jo berga pensjonen. Det er den vi skal leve av når vi slutter å jobbe, sier Røberg.
Nesten full seier
LO-advokat Alexander Cascio, som sammen med kollega Imran Haider har representert renholderne i rettsprosessen, og som forhandlet med Regjeringsadvokaten gjennom helga, synes forliket ble en veldig god løsning.
– Det aller viktigste for oss har vært å sikre dem pensjonen og det får de nå. De går med på en liten stillingsreduksjon. I den store sammenhengen vil jeg si at de har fått nesten fullt gjennomslag for sitt krav.
Cascio tror saken har vært en lærepenge for staten.
– Jeg tenker at hele saken er et eksempel på hvor galt det kan gå når man tar på skylapper i denne typen privatiseringsprosess. Jeg tror nok at det er noe staten har lært av. De aller fleste har sett hvor urimelig dette slo ut.
Cascio mener at forliket er en grei løsning også for de to mennene som ikke får beholde jobben og som står igjen med sluttavtale som gir dem seks måneders lønn.
– De er i en litt annen situasjon enn damene, og rammes ikke av de samme dramatiske pensjonskonsekvensene, sier Cascio.
Cascio påpeker at saken inneholdt noen interessante og viktige problemstillinger som ikke ble avklart i og med forliket.
– Det viktigste for oss har vært å sikre dem pensjonen, og når det var mulig på en så god måte, så var det sånn det måtte bli. Disse damene har stått i en ganske tøff kamp og de har måttet tåle mange uttalelser om dem og deres kompetanse. Derfor er jeg glad for at vi har funnet en løsning som langt på vei gir dem fullt medhold i kravet om å få jobbe til de kan ta ut offentlig pensjon, sier Cascio.
RENHOLDERE OG TILLITSVALGTE: Gleden sto i taket blant renholdere og NTL-tillitsvalgte da forliket var ferdig forhandlet og renholderne var sikret pensjon og jobb. F.v. Guro Vadstein, Ann Berit Sagedal, Synnøve Søraa, Eirin Enoksen, Hans Røer, Jorunn Røberg og Ove Gamst.
Kai Hovden
NTL er fornøyd med forliket
Forbundssekretærene Dag Ratama og Guro Vadstein, som har deltatt i forhandlingene gjennom helga, er glad for forliket.
– Vi kommer til å møte flere omstillinger i staten, så det er veldig bra at man ikke endte opp med at det er greit å ta fra folk pensjon i en omstillingsprosess. Sånn sett vil dette resultatet være nyttig i andre saker, sier Vadstein.
Ratama påpeker at forliket innebærer at de juridiske spørsmålene som saken stilte ikke er avklart. Han er likevel rørt til tårer over hva de har oppnådd.
– Smålig av staten
Ragnar Bøe Elgsaas som tidligere var NTLs ekspert på offentlig pensjon, og som nå er rådgiver i LO, synes staten har opptrådt smålig.
– Den politiske uenigheten rundt konkurranseutsetting er en ting. Men når man etterpå ser at så mange får så store pensjonstap og mister muligheten til å gå av ved 62, og lar være å løse det – det er både smålig og viser en dårlig behandling av de ansatte. Nå gikk det heldigvis bedre med disse ni kvinnene, men det er mange andre renholdere som har fått et stort pensjonstap. Det er trist for dem, og det er trist at staten skal oppføre seg sånn.
«Krevende sak»
Advokat Siri K. Kristiansen hos Regjeringsadvokaten, som har representert staten i begge rettsrundene, sier i en kommentar at det har vært en krevende sak for alle berørte parter, og det er bra at man har kommet frem til en avtale alle kan enes om.
«Staten er fornøyd med innholdet i forliket. Forliket innebærer at dommen fra tingretten blir stående, der Staten ved Forsvarsdepartementet ble frifunnet. Partene fastholder sine prosesstandpunkter i saken. For samtlige av de ankende partene går forliket ut på at arbeidsforholdet vil avvikles innen rimelig tid. Selv med seier i Lagmannsretten og en eventuell anke, ville prosessen gjerne tatt lenger tid enn det vi nå har endt opp med. Forsvarsbygg har i den gjenværende perioden funnet deltidsstillinger til enkelte av de ankende parter», skriver Kristiansen i en mail.
• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS
• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten
• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere
• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret
• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud
• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg
• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt
• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke