OPPGAVER: Fagforbundet-nestleder Sissel M. Skoghaug mener de nye regionene får for få og små nye oppgaver i reformen.
Kai Hovden
Hardkjør mot regjeringens regionreform på Kartellkonferansen
Monica Mæland fikk kritikk mot regionreformen fra mange hold på Kartellkonferansen.
anders@lomedia.no
Regjeringens regionreform fikk hard medfart, fra mange hold, i debatten på Kartellkonferansen etter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands innlegg.
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• – Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Fagforbundet kritiske til reformen
Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug minte statsråden på at politikk handler om folk, og viste til historien om tiåringen som ikke lenger fikk være med skolebussen på grunn av nye beregningsmetoder.
– Vi må forstå at det som for en politiker virker som en forenkling eller fornying fort kan bli det motsatte. Fagforbundet har kritisert både tempo og tvang i regionreformen, og vi er ikke enige om hvilke oppgaver som skal flyttes, sa hun.
Skoghaug mener oppgavene som skal overføres fra staten til de nye fylkene ikke forsvarer bruk av tvangssammenslåinger.
– Hensikten med større regioner faller bort om det ikke følger med oppgaver. Dette er en av de største reformene på lang tid, og den må skje i trygge rammer der jobbsikkerhet og medbestemmelse står i fokus, sa Skoghaug.
– Barnevernet trenger ikke regionreform
FOs Christian Wiik Kynsveen, som er leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger, tok opp situasjonen i barnevernet, der han ikke ser regionreformen som et svar på utfordringene. Han poengterte at Helgelandskysten, der han komemr fra, vil se lik ut selv med regionreformen.
– Den største utfordringa i det kommunale barnevernet i dag er mangel på tid. De ansatte har ikke nok tid til å bruke kompetansen sin. Jeg liker det ikke når barnevernet blir brukt som forhandlingskort, sa han.
– Reform i feil retning
NTL-tillitsvalgt Inger Sigridnes i Statens vegvesen er blant dem som mener regjeringen legger for store og viktige oppgaver til fylkene.
– Det er vedtatt å legge ned sams vegadministrasjon. I dag tjener Statens vegvesen Storting og regjeirng på riksveier, og fylkeskommuner på fylkesveier. Vi utfører det de vil ha, poengterte hun.
FEIL RETNING: NTL-tillitsvalgt Inger sigridnes i Statens vegvesen mener regjeringa flytter for store oppgaver fra stat til fylker med regionreformen.
Kai Hovden
At administrasjonen av fylkesveiene skal legges til de elleve nye fylkene, er Sigridnes sterkt kritisk til.
– Du snakker om kostnadseffektivitet, Mæland. Dette er å gå i motsatt vei. du snakker om robuste fagmiljø, men dette er å gå i motsatt vei, sa hun, og la til:
– Hvorfor hindrer dere oss i å ivareta det gode fagmiljøet? Og hvorfor stopper dere ikke denne utviklingen? Spurte hun.
Anders Hovind fra Musikernes fellesorganisasjon er også bekymra for hva som skal skje med kulturforvaltninga, der det snart kommer en egen storingsmelding.
– Eventuell overføring av kulturfaglig og kunstfaglig ansvar fra staten til regionene skal ikke baseres på at de må ha noe å gjøre, men på kunstfaglige premisser. For det er vel målene med reformen, at ting skal bli bedre? spurt Hovind statsråden.
Forsvarte reformen
Statsråd Mæland kommenterte at hun registrerte at noen i salen mente det var for mange oppgaver som planlegges overført, mens andre mente det var for få.
– Jeg bruker ikke barnevernet som argument når jeg diskuterer regionreform. Det er kommunene som har det. Men det er bedre med fire ansatte i en barnvernstjeneste enn én. Det samme med planfolk. Med større enheter blir det mer kompetanse og mindre sårbare, sa Mæland.
FORSVARTE: Monica Mæland svarte opp kritikken mot regionreformen på Kartellkonferansen.
Kai Hovden
Hun understreket at de ikke skal legge ned noe veiadministrasjon, men overføring til fylkene.
– Vi skal gjøre dette på en god måte og samhandle med tillitsvalgte. Vi skal gjøre ting på en ordentlig måte og jobbe sammen med de tillitsvalgte, sa hun.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
• Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB