JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GRASROTA: Hun skaper bevegelse i forbundet, sier lederen i Norsk Lokomotivmannsforbund. Selv har Janne Lisesdatter Håkonsen vært aktivist siden fjortisdagene på 90-tallet.

GRASROTA: Hun skaper bevegelse i forbundet, sier lederen i Norsk Lokomotivmannsforbund. Selv har Janne Lisesdatter Håkonsen vært aktivist siden fjortisdagene på 90-tallet.

Øyvind Aukrust

Janne Lisesdatter Håkonsen er en av lederne i togstreiken i NSB:

Hun er dama som viste finger’n til ministeren

Veien var kort fra Pamela Anderson til Ketil Solvik-Olsen for den streikende lokføreren Janne Lisesdatter Håkonsen.21.10.2016
15:04
21.10.2016 15:05

anne.siri.rena@lomedia.no

Hun visste at dette var sjansen hun hadde. «Husk at du skal bli lagt merke til», hadde forbundslederen sagt til henne før hun gikk på talerstolen. Og sånn gikk det til at Janne Lisesdatter Håkonsen viste fingeren til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen utenfor Stortinget i juni, under demonstrasjonen mot jernbanereformen.

Hun gikk ikke verbalt tom, men var dypt frustrert over at ordene ikke nådde fram til mannen. Fingeren ble møtt med jubel og avsky, men kjedelig – det har ikke fortsettelsen blitt.

Jernbaneforbundet: – Togkonkurranse kan svekke sikkerheten

Undertøysaktivisten

Jenta fra Moss var en svipptur innom Oslo på 90-tallet. På et gatehjørne sto noen damer og delte ut løpesedler mot en kjent kleskjedes avkledning av kvinner i undertøysreklamen. Hvem husker vel ikke Pamela Anderson og Anna Nicole Smith som lå smurt utover alle vegger? Flammen ble umiddelbart tent i tenåringen fra Østfold. Trolig blusset det litt fra før av, etter feministiske besteforeldre og kommunistiske oldeforeldre. Hun fant ut at det var mulig å protestere og engasjere, og ble snart med i radikale miljøer, fra Ungdom Mot narkotika og kvinnebevegelse til Rød Ungdom og antirasisme-arbeid tilknytta Blitz.

Hun hadde allerede mange års erfaring med å skape bevegelse da hun entret fagbevegelsen for knappe tre år siden, som ferdigutdannet lokomotivfører. I forbundet har hun vært etterlengtet, får vi høre.

Private tog gir 19 farer for norsk jernbane

Rått parti

Tilbake til 15. juni, da alle tog sto i tre timer og det utenfor Stortinget var taler, kaos og ikke minst fingerstunt.

– I månedsvis hadde vi forberedt oss, vi prøvde virkelig å forklare konsekvensene av reformen med alt vi hadde, med mobilisering, argumenter og artikler. Men en dyktig politiker med et svært apparat rundt seg er rått parti. Og vips! kunne regjeringa demontere arbeidsplassene våre, knipser Håkonsen ut i lufta.

Journalistene hektet seg på lokføreren som sto der med NSB-lua – ikke i hånda, vel å merke – og hun har i ettertid fått mer taletid enn hun kunne drømme om. Her må en vel kunne ymte frampå om en ny talerkomet i fagbevegelsen, for hvem var det legene ringte da de trengte solidaritet i offentligheten etter avblåst streik?

Lokførarane trappar opp togstreiken (21.10)

Fellesskap på prøve

Vi møter henne i en svart hjørneskinnssofa i gangen til Lokomotivpersonalets Forening i Oslo, oppe i etasjene på bussterminalen. Rundt henne svirrer folk med gule streikevester, de har glød i ansiktet og kaffekopp i hånda. En vegg er tapetsert med avisutklipp, på tavla står en kampsalve. Nå får de testet fellesskapet gjennom denne svære dugnaden og, jo, folk stiller opp, streiken booster samholdet. Det at forbundet organiserer så godt som alle landets lokførere er i seg selv en maktfaktor.

Ikke siden 1920 har de vært i lovlig streik, og den gang handlet det om lønn.

– En mann sa til meg at dette er første gangen han er skikkelig stolt over å representere forbundet. Det er godt for folk å få vise meninger via fysisk motstand, sier Håkonsen.

Kanskje kan streiken være en bestått test for samhold nå som NSB splittes opp og jernbanen privatiseres. For hva skjer med forbundet?

– Vi må bruke mye tid på å få på plass dugelige tillitsvalgte i de ulike selskapene, fortsetter hun.

Lokførarane har Noregs sterkaste streikevåpen

Ingen evig troskap til NSB

Streiken er en konsekvens av framtidas konkurranse, mener Håkonsen. Lokførerne krever at utdanningen deres avtalefestes, et krav NSB så langt ikke har gått med på. Men ordene «Vår fagkunnskap, din sikkerhet» kan ikke NSB-ledelsen nekte å forholde seg til, for den rødmalte setningen skriker fra et banner på forbundets balkong og ut mot Schweigaardsgate, der mange fra toppledelsen passerer til og fra jobben daglig. Banneret har Håkonsens barn på åtte og ti hjulpet til med å lage.

– Ansatte sverger ikke evig troskap til NSB. Vi går til dem som tilbyr best arbeidstid, lønn og sikkerhet, sier Håkonsen.

Passasjerene har ikke vært spesielt sure, ifølge Håkonsen. Det går visst heller et rykte om at enkelte i NSB-ledelsen har gitt de streikende diskrete klapp på skuldra.

Derfor streiker lokførerne

Pinglete LO

I sju år var hun sveiser i en familiebedrift før hun ble drevet av lyst til å gå videre. Håkonsen byttet den skitne kjeledressen med strigla uniform, men bredere kjennskap til arbeidslivet gjør henne ikke nødvendigvis lysere til sinns, og LO er langt fra der de bør være, mener hun.

– Ledelsen er for ordentlig og for pinglete. Hvorfor så veldig lite motstand før regjeringa klarte å banke gjennom endringene i arbeidsmiljøloven i fjor? Energimontørene streiker fordi de krever å opprettholde minstekravet i den forrige loven! Og hvor er LO i havnearbeidernes kamp for tariffavtaler?

At de har vært tydelig og tilstede for lokførerne er ikke nok, mener hun.

– LO skal være et kamporgan for tiden vi går inn i, og sånn er det ikke nå, sier Håkonsen, som mener toppen burde vært besatt av flere aktivister.

– Hva med deg selv?

– Nei, jeg vil ikke sitte på et høyt kontor, men være på grasrota, tett på det vanlige arbeidslivet, fortsetter hun.

Over 100 millioner til konsulenter når jernbanen blir privatisert

Legene ville ha henne

Og så var det legene som gikk til kamp for medbestemmelse over egen arbeidstid. Legeforeningen – Akademikerne – ba henne om å holde appell på en markering rett etter at regjeringa avblåste streiken deres. Håkonsen sa gladelig ja, og snakket villig vekk om en arbeidsgiverside som fjerner seg mer og mer fra den norske modellen og det tradisjonsrike samarbeidet mellom likeverdige parter. Håkonsen tror Norge får se mer av sånne litt merkelige konstellasjoner i framtiden.

– Vi kan enes om at arbeidsgiverne går for langt, sier hun, før hun på tampen går over til litt lønnssnakk.

– Som vanlig arbeidstaker skal det liksom være skittent å snakke om høyere lønn, mens de på toppen bare får mer og mer. Forskjellene øker, og dette synes ingen er skittent eller en uting.

Ordene smeller innstendig i veggene. Stemmen er rolig, men etterlater ingen tvil. Folk i gule vester streifer forbi henne og nikker bekreftende.

– Jeg er ikke laget for å moderere meg, det får noen andre gjøre, sier Janne Lisesdatter Håkonsen.

Her er Frp-statsrådens nye tog-selskaper

21.10.2016
15:04
21.10.2016 15:05Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker