JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TOMT: Snekkerverkstedet på Sem fengsel er stengt en gang i uka på grunn av fravær. Odd Landfald og Tor Høgås skulle gjerne fylt verkstedet opp hver dag.

TOMT: Snekkerverkstedet på Sem fengsel er stengt en gang i uka på grunn av fravær. Odd Landfald og Tor Høgås skulle gjerne fylt verkstedet opp hver dag.

Katharina Dale Håkonsen

Fanger må jobbe

KDI forventer at 85 prosent av alle fanger er i aktivitet. – Hinsides mål og ikke realistisk, sier ansatte

85 prosent av alle innsatte skal være sysselsatt, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Ansatte benytter kreativ bokføring for å oppfylle kravene.03.11.2017
11:25
06.11.2017 12:54

katharina@lomedia.no

Tor Høgås lener seg mot sirkelsagen og ser ut over det tomme snekkerverkstedet på Sem fengsel. Rundt verksbetjenten står halvferdige bord og barnestoler.

Med full bemanning hadde 15 innsatte vært i full sving på snekker- og metallverkstedene. Men siden to av kollegene til Høgås ikke er på jobb i dag – den ene syk og den andre har fri – er bare tre fanger på jobb i rommet ved siden av, på metallverkstedet.

– Det blir gjentatte ganger messet om at det skal være full sysselsetting, men vi har ikke nok ressurser. Vi er ofte underbemannet, sier Høgås.

Ansatte mener regjeringen sminker tallene om aktivisering av innsatte

Kreativ bokføring for å nå KDIs krav

KDI forventer at 85 prosent av alle innsatte er i aktivitet. Målsetning for neste år er opp mot 90 prosent. Økonomikonsulent Odd Landfald ved høysikkerhetsfengsel i Tønsberg mener forventningene er urealistiske.

– Det er et hinsides mål og ikke realistisk, sier Landfald.

Sem fengsel har bare kapasitet til å sysselsette og aktivisere 60 prosent av alle innsatte. KDI utfordrer fengslene til å finne smarte og kreative løsninger.

– Det har bare resultert i at vi har funnet smarte og kreative måter å registrere aktivitet og sysselsetting, sier Landfald.

I første halvdel av 2011 var rundt 35 prosent i aktivitet i Sem fengsel. Selv om innsattes aktivitet er mer eller mindre lik, viser tallene for samme periode i 2017 at 59 prosent var i aktivitet. I motsetning til tidligere praksis er det, ifølge Landfald, flere aktiviteter i dag som defineres som sysselsetting eller aktivitet, selv om de ikke oppfyller retningslinjer fra KDI.

– Det har utviklet seg til en uheldig kultur der kampen om høye måltall er det viktigste, og vi må benytte oss av kreativ bokføring.

DEBATTINNLEGG: Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) leter etter syndebukker

Mangler ressurser for å sysselsette flere fanger

I år må kriminalomsorgen spare 36,4 millioner kroner. I statsbudsjettet for 2018 er det kutt på nesten 25 millioner kroner. Landfald reagerer på at KDI forventer økt sysselsetting når budsjettene kuttes.

– Vi har ikke de økonomiske rammene til å oppnå høye tall. Ved fravær tilkaller vi ikke vikarer, men sparer heller penger. Vi lar også stillinger stå vakante, sier Landfald som synes det er merkverdig at nye moderne fengsel som er bygd for å sysselsette mange blir likestilt med gamle fengsel fra forrige århundre.

I Sem fengsel sitter varetekstinnsatte som ofte er i krise, domfelte på korte dommer og mange psykisk syke innsatte.

– Vi har til enhver tid en gruppe innsatte som ikke kan aktiviseres eller sysselsettes.

Landfald mener det er lettere å øke aktiviteten i store fengsler med innsatte på lengre dommer og en mer forutsigbar hverdag.

– KDI burde differensiert fengslene. Sem fengsel burde hatt lavere måltall, sier han.

NFF mener tallene lyver

Regiontillitsvalgt Tommy Fredriksen er også opptatt av problemstillingen og har skrevet et debattinnlegg om temaet. Han mener KDI konstruerer et luftslott ved å ikke skille mellom sysselsetting og aktivitet i kriminalomsorgens registreringssystem.

– I virkeligheten er det stor forskjell, sier Fredriksen og forklarer at sysselsetting er målrettede tilbud – enten arbeidsdrift, skole eller program – som skal lede til tilbakeføring til samfunnet. Aktivitet er normalitetstiltak – som kortspill, trening eller en samtale – for å motvirke isolasjon.

Ifølge KDI har sysselsettingen av innsatte aldri vært høyere. På de siste tre årene har den økt fra 86 prosent til 88 prosent.

– Tallene gir ikke et riktig bilde av virkeligheten bak murene. Det er ingen økning i tjenestetilbudet dersom aktiviteten som alltid har vært der, først nå registreres.

Fengsler pynter på tallene om skole- og arbeidstilbud (2015)

KDI mener tallene stemmer

KDI svarer på kritikken i en e-post til NFF-magasinet.

– Målsettingen om økt aktivisering og sysselsetting er ambisiøs og krevende for etaten både av bygnings- og budsjettmessige grunner, skriver direktør Marianne Vollan i KDI som understreker at målsetningen er faglig godt begrunnet.

– Vi må sørge for at hverdagen til innsatte er meningsfull og gir grunnlag for mestring og læring. Lediggang gir ikke tilbakeføring, sier Vollan.

Fagorganisasjonene har tatt opp problemstillingen knyttet til registrering av sysselsetting og aktivisering med KDI og statsråden. Etter møtet anmodet direktoratet regionene om å undersøke dette med fengsler.

– Tilbakemeldingene fra regionene var at ingen var kjent med en bevisst, feilaktig registrering. KDI har også anmodet organisasjonene om tilbakemelding om konkrete feilregistreringer, men har ennå ikke mottatt dette fra noen, sier Vollan.

LØSNING: Regiontillitsvalgt Morten Aksdal foreslår å flytte noe av aktiviteten til kvelden og i helgene. Da vil flere fanger få mer tid utenfor cella.

LØSNING: Regiontillitsvalgt Morten Aksdal foreslår å flytte noe av aktiviteten til kvelden og i helgene. Da vil flere fanger få mer tid utenfor cella.

Jan-Erik Østlie

Vil flyttet aktivitet til kveld og helg

Regiontillitsvalgt Morten Aksdal er også bekymret for at direktoratet ikke skiller sysselsetting og aktivitet. I norske fengsler er det mye aktivitet og sysselsetting mandag til fredag fra klokka åtte til klokka tre om ettermiddagen. Det kan være skole, verksted, sosialfaglige tilbud, noe programaktivitet og eksterne tjenester som NAV og friomsorgen. Aksdal spør om det er en overetablering av tilbud i kontortiden.

– Når Vollan (direktør i KDI red. anm.) og justisdepartementet sier at det ikke er færre fengselsbetjenter på jobb, kjenner ikke ansatte seg igjen. Jeg mener at årsaken er at det er en overetablering av folk på dagtid og en underetablering av aktivitet og bemanning om ettermiddagene etter klokka tre, kveldene og i helgene. Kan det være en ide å overføre noen av tilbudene til ettermiddag og kveld? spør Aksdal.

Han har hørt om innsatte som må si nei til tilbud fordi det kolliderer med andre aktiviteter. Uten tilbud låses innsatte gjerne inn på cella. Det gjør mange frustrerte. Å tilbud aktivitet etter klokka tre og i helgene vil begrense innlåsingen.

– Kan vi få ned frustrasjonen blant innsatte gjennom å tilby et mer variert tilbud i et større tidsrom? spør Aksdal.

Albanske Diana tok alle kurs hun kunne få i norsk fengsel. Nå vil hun bli designer

En samtale bør telle som sysselsetting

Verksbetjent Terje Eggan i Trondheim fengsel er ikke enig med kritikerne som etterlyser et skille mellom sysselsetting og aktivitet.

– Jeg tror at KDI oppriktig ønsker å synliggjøre og registrerer alt av reell aktivitet. Vi bør slutte å skille mellom aktivitet og sysselsetting. Alt bør hete aktivitet, sier han.

Verksbetjenten vet hva han snakker om. Han jobber i arbeidsdriften på forvaringsavdelingen med innsatte som sliter.

– Når en aktivitør tar med en isolert innsatte med sosial angst på lufting og snakker med ham i en halv time, bør det registreres som en aktivitet som også gir rett til dagpenger, på like linje med de som arbeider eller går på skole. Den samtalen er av stor verdi, sier Eggan.

TENKER NYTT: Verksbetjent Terje Eggan mener det er gammeldags å skille aktivitet og sysselsetting.

TENKER NYTT: Verksbetjent Terje Eggan mener det er gammeldags å skille aktivitet og sysselsetting.

Ole Palmstrøm

Innsatte er arbeidsuføre

Eggan knytter begrepet sysselsetting opp til tradisjonell arbeidsdrift. Nylig besøkte han det nyåpnede fengselet i Eidsberg og ble positivt overrasket over ambisjonene om å tilpasse aktivitet til hver enkelt, også innsatte som ikke har de beste jobbforutsetningene. Og de er det mange av bak murene. I 2015 gjorde Trondheim fengsel en undersøkelse og fant ut at blant 23 innsatte var en arbeidssøker, en studerte, to var i arbeid og 19 var uføre, fikk sosialstønad, attføringspenger eller arbeidsavklaringspenger ved innsettelse.

– Vi bør gjøre en bedre jobb for de som trenger en tilpasset aktivitet, sier Eggan.

Men også han etterlyser et oppdatert verktøy for å registrere aktivitet og bedre føringer fra KDI for hvordan ansatte skal registrere aktivitet.

Les også:

Frp: – Vi har i praksis ingen soningskø å snakke om lenger
NFF: – Statsbudsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen
Ap-politiker vil jobbe for å øke budsjettene til kriminalomsorgen

03.11.2017
11:25
06.11.2017 12:54Mest lest

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille


Flere saker