JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering av offentlige IKT-tjenester:

Microsoft vant anbudet om skytjenester for Forsvaret. Nå må forsvarsministeren svare

Norge må ha styring over samfunnskritiske funksjoner og infrastruktur, mener Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Han har bedt forsvarsministeren svare om anbudet på skytjenester for Forsvarets data.
USIKKERT: – Det er fare for datakriminalitet, sier Sigbjørn Gjelsvik.

USIKKERT: – Det er fare for datakriminalitet, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Jan-Erik Østlie

katharina@lomedia.no

– Jeg er alvorlig bekymret over at Forsvaret har planer om skylagring av informasjon hos et internasjonalt, privat storkonsern, sier Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet.

I forrige uke skrev frifagbevegelse.no at Microsoft har vunnet anbudskonkurransen av skylagring for Forsvaret. Gjelsvik leste saken og leverte mandag 25. november et skriftlig spørsmål til forsvarsministeren hvor han spør om også gradert informasjon skal lagres utenfor Norges grenser.

Sp: – Jeg er særdeles kritisk

Gjelsvik mener Norge må ha styring over samfunnskritiske funksjoner og infrastruktur.

– Vi må sørge for å ha nasjonal kontroll over Forsvaret, som håndterer så mye gradert informasjon med stor betydning for det norske folk og sikkerheten til nasjonen, sier Gjelsvik.

Senterpartipolitikeren etterlyser mer informasjon om anbudet.

p

– Jeg er særdeles kritisk til det som så langt har kommet fram. Vi må ha en mye mer oppmerksomhet på dette enn det vi har hatt hittil, sier han.

Gjelsvik forteller at flere private bedrifter reserverer seg fra å bruke skyløsninger fordi det kan være usikkert.

– Det er fare for datakriminalitet. Nettopp derfor er det viktig med en større bevissthet og mer kontroll over egne data.

NTL vil ha en statssky

Stina Hassel, tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag Forsvaret, foreslår et statlig alternativ, en statssky. LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen likte forslaget. Det samme gjør Gjelsvik.

– Statssky er en interessant løsning å vurdere, sier Sp-politikeren.

– Hvordan kommer Senterpartiet til å følge opp denne saken videre?

– Vi venter på svar fra forsvarsministeren. Deretter vil vi nøye vurdere ytterlige initiativ overfor Stortinget. Dette burde vært diskutert på Stortinget.

SV vil ha eget regelverk

På Stortinget er nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i Sosialistisk Venstreparti oppgitt over regjeringspartienes privatiseringspolitikk.

p

– Regjeringen behandler IKT og digital infrastruktur som om det fortsatt var EDB, som at de kjøpte inn kontorrekvisita til kopirommet, sier nestlederen.

Han etterlyser et eget regelverk.

– Vi bør ha egne regler for kritisk, digital infrastruktur, hvor opplysninger skal lagres og at bare graderte person kan ha tilgang, sier han.

All lagringen skal skje i Norge, ifølge Fylkesnes.

– En statssky er absolutt en mulighet. Det er mye bedre enn å bruke mange, mange penger på å kjøpe tjenester fra utenlandske leverandører, sier Fylkesnes.

Saken fortsetter under bildet.

ETTERLYSER LOVVERK: Torgeir Knag Fylkesnes vil ha egne regler for kritisk, digital infrastruktur.

ETTERLYSER LOVVERK: Torgeir Knag Fylkesnes vil ha egne regler for kritisk, digital infrastruktur.

Jo Straube / SV

SV-nestlederen ble først kjent med at Microsoft hadde vunnet anbudet da han leste artikkelen på FriFagbevegelse. Det er fortsatt mye han gjerne vil ha svar på, spesielt knyttet til sikkerhet.

– USA har en Patriot Act som innebærer at føderale myndigheter i gitte situasjoner kan hente ut data fra amerikanske selskap. Jeg lurer på hvordan Forsvaret og regjeringen skal håndtere dette. Norge er fortsatt en selvstendig nasjon som har behov for å beskytte våre interesser.

Forsvaret: Ikke gradert informasjon i sky

Forsvarsmateriell og Forsvaret ruller i disse dager ut e-poster og kalendere på telefonene til sine ansatte. Det er en del av en fornyet avtale med Microsoft fra 2018.

– Den pågående utrullingen håndterer bare ugradert informasjon der det også gjøres tiltak som adresserer konfidensialitet og tilgjengelighet, sier Petter Moe, direktør i Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter.

Ifølge Moe har Forsvaret ingen planer om å legge sikkerhetsgradert informasjon i allmenn sky.

– Det foreligger derimot planer om å evaluere alternativer og konsekvenser ved å gjøre det, både med hensyn til sikkerhet og kostnad, sier Moe.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet for et intervju og fikk til beskjed om at forsvarsministeren ønsker ikke å kommentere saken før Stortinget har fått svar.

Annonse
Annonse