KRITISK. Leder av NTL Politiet, Carl-Marius Michelsen, liker ikke at ytringsfriheten til de ansatte begrenses. Han mener at sjefen for Politiets utlendingsenhet har uttalt seg på måter som kan gjøre ansatte redde for å snakke fritt.
Merete Jansen
Politi-leder begrenser ansattes ytringsfrihet, mener NTL
LOs medlemmer i politiet opplever at sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU) begrenser ansattes ytringsfrihet. Selv hevder Morten Hojem Ervik at det aldri har vært hans hensikt.
merete.jansen@lomedia.no
NTL Politiet viser til flere uttalelser i media der de opplever at Ervik forsøker å begrense ytringsfriheten til ansatte og ledere, og de frykter at han legger et utilbørlig press på dem. I klagen til Politidirektoratet skriver de at de forventer at sjefen for Politiets utlendingsenhet får nødvendig opplæring og veiledning om ytringsfrihet og rolleforståelse.
Strid om Listhaug-uttalelse
Misnøyen med Ervik har sin opprinnelse i polemikken rundt justisminister Sylvi Listhaugs bruk av ordet «monster» for å beskrive pedofile. Politiinspektør Arne Johannesen var en av flere som kritiserte statsråden for ordbruken. Han mente den kunne få konsekvenser for politiets etterforskning av overgrepssaker.
Ervik uttalte da til NRK at det ikke er politiets oppgave å kritisere justisministerens retorikk. «Vi representerer den sivile makt, og det kan aldri skapes tvil om at vi er under politisk kontroll», sa han.
• Dette er lønna i over 300 yrker
– Manglende rolleforståelse
PU-sjefen viser manglende rolleforståelse, mener lederen av NTL Politiet, Carl-Marius Michelsen.
– Det er stor risiko for at Ervik legger et utilbørlig press på de ansatte, slik at de ikke våger å uttale seg. Det er veldig synd dersom samfunnet skal gå glipp av fornuftig meningsutveksling fra personer med faglig kunnskap.
Michelsen minner om medarbeiderplattformen der det presiseres at de ansatte skal være tydelige og gi tilbakemeldinger. Videre skal de dele kunnskap og erfaring.
– Hvis de gjør dette og blir beskyldt for manglende rolleforståelse, er ikke det en merkelapp noen ønsker seg. Den kan neppe oppfattes som karrierefremmende.
– Ikke ment å kneble noen
Selv sier Morten Hojem Ervik i en uttalelse til frifagbevegelse.no at det aldri har vært hans intensjon å kvele ytringer fra politiledere.
– Jeg har gjentatte ganger pekt på at politiledere med fordel kan ta mer plass i den offentlige debatten. Men vi er upolitiske og forventes neppe å ha synspunkter på hvem som til enhver tid besitter politiske posisjoner, og hvordan de former og uttrykker sin politikk.
Ervik sier videre at for ham handler ikke dette om begrensninger i retten til å ytre seg, men om hvorvidt rollen som politiledere setter noen rammer for hvordan man benytter denne retten.
– Vi er helt avhengige av tillit i vår oppdragsutførelse – og denne svekkes om vi blir tillagt politiske motiver.
Får ingen kritikk
Politidirektoratet har behandlet klagen og mener at det ikke er noen grunn til å påtale oppførselen til PU-sjef Ervik
– POD deler ikke NTL sin bekymring i dette tilfellet. Vi anser Erviks ytringer for å være innenfor ytringsfrihetens rammer og at han kan delta i slike diskusjoner i det offentlige rom, uttaler seksjonssjef Frode Aarum som jobber med arbeidsrett.
Han føyer til at POD i utgangspunktet synes det er positivt med et slikt ordskifte som man nå har sett i media.
Aarum påpeker videre at det kun er i unntakstilfeller at POD som arbeidsgiver har adgang til å iverksette tiltak, eller på annen måte påtale medarbeidernes ytringer i det offentlige rom.
Ytringsfrihet under press
En undersøkelse gjennomført av forskningsinstituttet FAFO i fjor, viser at ytringsfriheten også er under sterkt press i kommunal sektor. Over halvparten av landets kommuner ønsker ikke at de ansatte skal ytre seg kritisk om kommunen i media. Sivilombudsmannen har i enkelte tilfeller konkludert med at ytringsfriheten til en ansatt har vært urettmessig begrenset og noen ganger grunnlovsstridig.
I 2016 svarte nesten tre av ti offentlig ansatte i en annen FAFO-undersøkelse at de var helt eller delvis enig i at de risikerer å bli møtt med uvilje fra sjefen hvis de kommer med kritiske spørsmål om forhold på jobben. Fire av ti svarte at toppledelsen setter grenser for hva de kan uttale seg om, av hensyn til virksomhetens omdømme.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Den 28. desember 2022 skjedde det igjen. En møteulykke mellom to busser kostet en bussjåfør livet. Det har skjedd flere ganger de siste årene.
Christoffer Andersen / NTB