JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1500 postansatte venter på beskjed

Regjeringen åpner for å utsette omstillingen av Posten

Postkom mener regjeringen har brukt uakseptabelt lang tid på ny postlov. Nå åpner samferdsels­ministeren for å forskyve tidspunktet for innføring av postomdeling annenhver dag.
VURDERER: Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier det kan bli aktuelt å utsette innføringen av postombæring annenhver dag.

VURDERER: Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier det kan bli aktuelt å utsette innføringen av postombæring annenhver dag.

Ole Palmstrøm

kai@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

– Vi er lei sommelet fra regjeringen. Postkom har krevd tid og penger til omstilling og står fast ved det. Dersom det blir mindre enn 18 måneder fra vedtak til innføring, må dette kompenseres ved at Posten sikres tilstrekkelig midler til omstilling, uttaler forbundsleder Odd Christian Øverland.

Postansatte kan få veldig kort tid på seg for å finne ny jobb

Nytt tidspunkt

Ny postlov er meldt inn til Stortinget for behandling i mars. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier til FriFagbevegelse at de jobber på spreng for å klargjøre alle formuleringer. Ifølge Dale kan tidspunktet for å redusere antall omdelingsdager bli flyttet fra 1. januar 2020 til 1. juni eller 1. juli neste år.

– Det er presserende å få dette på plass raskt – og helst få en avklaring i god tid før sommerferien. Dette har mye å si for de ansatte. For at dette skal bli en god prosess, er vi åpne for å flytte iverksettingstidspunktet fra januar til juni eller juli, sier Dale.

I mellomtiden henger 1500 postansattes jobber i en tynn omstillingstråd. Postens ledelse sikter fremdeles mot å være bemannet for omdeling 2,5 dager per uke fra 1. januar 2020, noe som gir de overtallige kun seks måneder på å finne seg nytt arbeid.

Fortsatt ingen ny postlov: – Elendig politisk håndverk, mener Postkom-lederen (20.12.2018)

Usikre tider

De ansatte har levd lenge i usikkerhet, blant annet fordi lovforslaget har blitt utsatt flere ganger. Dette forklarer statsråden med at det har vært krevende å finne en løsning som gjør at man kan ivareta folks behov for å få lokalavisen levert hjem.

– Det er viktig å sørge for at avisene har en frekvens for omdeling som de kan forholde seg til og tilpasse seg mens de jobber videre med digitalisering. Dette har gitt vanskelige avveininger i arbeidet med en lovtekst, sier Jon Georg Dale.

– Dere visste vel allerede før saken ble sendt på høring i januar 2018, at dette var et vanskelig punkt?

– Jo, men det var viktig for oss med en reell høringsrunde. Vi var åpne for innspill og ønsket å få avisenes egne vurderinger av situasjonen. Mange av innspillene vi fikk, var da også negative til forslaget om omdeling 2,5 dager i uken.

– Problemstillingen med avisene har vært kjent hele tiden. Jeg oppfatter ikke det som noe annet enn en dårlig unnskyldning. Vi trenger et vedtak, slik at medlemmene vet hva de har å forholde seg til, sier Øverland.

Posten har tidligere sagt at konsernet trenger minimum et år på seg fra beslutning til gjennomføring.

– Postkom står fast på 18 måneder. Her snakker vi om nedbemanning av cirka 1500 ansatte. De fortjener en god og anstendig omstilling, understreker Øverland.

Umulig å få til på en god måte

Dersom saken stortingsbehandles i løpet av mars eller april, kan 1500 postbud få sin oppsigelse i løpet av mai. Hva tenker Postkom om det?

– Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å stoppe en så rask gjennomføring. Vi har gjennomført ryddige og gode omstillingsprosesser i 20 år, da må også de siste nedbemanningene foregå på en anstendig måte, sier Øverland.

Han er lite imponert over regjeringens behandling av saken og mener utfordringene Posten står i, har vært kjent for det politiske miljøet i flere år.

– Så utsetter og utsetter regjeringen beslutningen og setter dermed krokfot på våre medlemmer. Hva slags eier og arbeidsgiver opptrer slik? Dette er forkastelig og en helt uakseptabel personalhåndtering fra regjeringens side, slår Øverland fast.

– Det er umulig å gjennomføre en så stor nedbemanning på en god måte i løpet av de få månedene Posten har lagt opp til, legger han til.

Flere postansatte kan miste AFP på grunn av fremskyndet sentralisering

Ikke snakk om å gå til én dag

Samferdselsminister Jon Georg Dale forstår at de ansatte er utålmodige, men viser samtidig til at dette er en nødvendig omstilling, noe han mener også de tillitsvalgte er klar over.

Postkom-leder Øverland sier at hans medlemmer gjerne skulle ha gått med posten sju dager i uka, to ganger per dag, dersom det fantes betalingsvilje til det.

– Men vi inneser at dette ikke er virkeligheten. Endringene må dessverre gjennomføres, og da er det viktig med forutsigbarhet og tilstrekkelig tid.

– Vi skal nå jobbe så raskt som mulig for å trygge prosessen videre, sier forsikrer Dale.

Fallet i brevvolum har vist seg å bli enda kraftigere i 2018 enn det både politikerne og Postens ledelse hadde sett for seg. I Danmark endte man opp med å gå direkte til omdeling bare én dag i uken. Dale avviser at dette nå kommer til å skje i Norge:

– Nei, i hvert fall ikke med det første. Men det er klart at vi må nok også vurdere ganske snart hvor lenge vi kan holde på før justerer videre ned. Postvolumet faller ufattelig raskt, og det skjer ikke fordi staten ikke vil ha Posten, men på grunn av det digitale skiftet og fordi folk har endret bruken sin av posttjenester.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse