JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget vedtok å legge ned seks fengsler. 160 arbeidsplasser blir borte

Det er ingen vei tilbake. Et flertall på Stortinget stemte for å legge ned seks fengsler. Forbundsleder Asle Aase i NFF kaller avgjørelsen et svik.
FENGSELSØYA OPPHØRER: I 2019 blir de åpne fengslene på Osterøy (bildet), i Bruvoll, Hassel, Sandefjord, Hof og Håvet lagt ned. Det ble vedtatt av Stortingsflertallet 17. desember.

FENGSELSØYA OPPHØRER: I 2019 blir de åpne fengslene på Osterøy (bildet), i Bruvoll, Hassel, Sandefjord, Hof og Håvet lagt ned. Det ble vedtatt av Stortingsflertallet 17. desember.

Helge Skodvin

– Det er trist og et svik at Stortingets flertall legger ned gode soningsarenaer og gode arbeidsplasser, sier leder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Nyheten om at regjeringa planla å legge ned en rekke åpne fengsel i Norge kom mandag 8. oktober med forslaget til statsbudsjett. Etter den tid har tillitsvalgte kjempet for å bevare anstaltene.

I budsjettforliket med KrF, ble Kleivgrend fengsel reddet. Men det ble ikke fengslene i Bruvoll, Hassel, Sandefjord, Hof, Håvet og på Osterøy.

May Torunn passer de sykeste fangene på Bredtveit: – De skulle aldri vært her

Jobbet i motbakke

– Vi har forsøkt etter beste evne å jobbe politisk, men det har vært motbakke hele veien. Tillitsvalgte og politikere i hele Norge har stått på som bare det, sier NFF-lederen.

Aase reagerer på at flertallet på Stortinget ikke var lydhøre for å diskutere premissene for nedleggelsen. Flere kritiske røster, blant annet Politijuristene, har pekt på at det ligger mange ubehandlede saker hos politiet.

På den andre siden, forteller Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) om 600 ledige soningsplasser og få mennesker i soningskø.

– Høyre, Frp, Venstre og KrF valgte å følge KDIs prognoser og anbefalinger uten å stille ett kritisk spørsmål. Det er sørgelig, sier Aase.

Medlemmer er kritiske til NFFs innsats

Etter at Stortinget vedtok å legge ned fengslene, har et par NFF-medlemmer kritisert forbundet for å ha kjempet for lite og for lavmælt. NFF-lederen avviser ikke kritikken.

– Jeg vil aldri avfeie at vi kunne ha gjort mer. Framover vil vi evaluere arbeidet vi la ned. Den nasjonale streiken fikk mye oppmerksomhet, også i nasjonale medier som NRK, sier Aase.

Med nedleggelsen av seks fengsel, mister rundt 160 ansatte sin daglige arbeidsplass. Nå er Aase opptatt av å bistå medlemmene i tida framover.

– Hovedjobben vår nå er å ta vare på de ansatte. Vi jobber knallhardt for at flest mulig skal bli minst mulig berørt. Men det blir tøffe dager, og jula blir ekstra tung for mange ansatte, sier Asle.

På nyåret vil KDI offentliggjøre utvelgelseskriteriene og prosessen videre.

Les også:

Kjell har Høyre-ordføreren og nærmiljøet med seg i kampen for å bevare Hassel fengsel

Det er problematisk at regjeringa vil flytte flere fanger fra fengsel til hjemmesoning med elektronisk kontroll, mener NFF

Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse