JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på arbeidsforholdene ved Nasjonalmuseet: Nå må Arbeidstilsynet få håndheve innleie-reglene, mener SV

Forrige uke ble det kjent at litauiske arbeidere med 99 kroner i timelønn har vært med å bygge det nye Nasjonalmuseet. Nå ber SV regjeringen om å få fortgang i forslaget om å få på plass tilsyn med innleiereglene.
Litauiske arbeidere ansatt i Caverion Litauen hadde 99 kroner i timen da de jobbet med å bygge det nye Nasjonalmuseet.

Litauiske arbeidere ansatt i Caverion Litauen hadde 99 kroner i timen da de jobbet med å bygge det nye Nasjonalmuseet.

Håvard Sæbø

tori@lomedia.no

Allerede i februar slo elektromontørklubben i Caverion Norge alarm om det de mente var brudd på innleiereglene under byggingen av det nye Nasjonalmuseet. Nylig slo en rapport fra KPMG fast at arbeidstakere hentet inn fra Caverion Litauen hadde ulovlig lav timelønn, helt nede i 99 kroner i timen.

– Jeg reagerer på at Statsbygg ikke klarer å ha bedre kontroll. Det viser hvor store utfordringene er, sier stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) til FriFagbevegelse.

Den 1. januar i år ble reglene for innleie strammet opp. Men foreløpig er det ingen som fører tilsyn med de nye reglene.

Lerbrekk mener det er på høy tid at Arbeidstilsynet får mandat til å slå ned på ulovlig innleie på samme måte som andre brudd på arbeidsmiljøloven.

– Regjeringen somler. Det at det ikke finnes noe tilsyn med dette ennå, gjør at de nye reglene blir undergravet. Det blir fritt vilt i hele bransjen, og det er opp til det enkelte selskap om de ønsker å være seriøse, sier Lerbrekk.

Meldte fra til Arbeidstilsynet

Et forslag fra regjeringen om å gi Arbeidstilsynet i oppgave å håndheve regelverket om innleie, har vært på høring nå i sommer. Men foreløpig er det ikke klart når forslaget er ventet til behandling i Stortinget.

– Høringsrunden er nylig avsluttet, og departementet jobber nå med den videre oppfølgingen av forslaget, skriver seniorrådgiver Gro Ørsal i Arbeids- og sosialdepartementet i en e-post til FriFagbevegelse.

Da KPMG-rapporten ble kjent forrige uke, opplyste Caverion at de selv har meldt fra om saken til Arbeidstilsynet. Lerbrekk mener det er spill for galleriet.

– Det er bare for å sminke bildet av seg selv. Dette har jo ingen virkning når ikke Arbeidstilsynet kan gjøre noe, sier hun.

Solfrid Lerbrekk, stortingsrepresentant for SV.

Solfrid Lerbrekk, stortingsrepresentant for SV.

Sissel M. Rasmussen

Lerbrekk reagerer også på at Caverion mener at det daglige tillegget arbeidstakerne fra Litauen får, skal regnes som lønn.

– Et tillegg utløser ikke nødvendigvis rettigheter til pensjon eller sykepenger, sier hun.

Mener innleiefokuset er feil

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og handel, mener at saken belyser en lite kjent regel innenfor innleie av arbeidskraft.

Bakgrunnen er en åpen tvist mellom elektromontørklubben i Caverion og selskapet om hvorvidt Caverion Litauen er et vikarbyrå eller en produksjonsbedrift. Dersom de er et vikarbyrå, skal de innleide ha samme lønn og vilkår som de ansatte i Caverion, men er de en produksjonsbedrift er ikke reglene like strenge.

– Dette er det mange som ikke vet når de sier at "vi må få på plass regulering av innleie", sier Kaltenborn til FriFagbevegelse.

– Bedre rettigheter med vikarbyrå

Kaltenborn er tydelig på at hun ikke kjenner bedriften og derfor ikke kan konkludere, men mener saken illustrerer at vikarbyråer er bedre enn sitt rykte.

– Dersom dette er et vikarbyrå, er det grunn til å tro at regler er brutt ved innleie. Men dersom dette er en underentreprenør, illustrerer det at en arbeidstaker fra utlandet som er innleid via et vikarbyrå har bedre rettigheter enn en utsendt arbeidstaker hos en utenlandsk underentreprenør.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

NHO Service og Handel

Hun tror også at lite kunnskap om regelen fører til overrapportering av ulovlig innleie.

– Man vet ikke om det dreier seg om innleie eller underentreprise, og så sier man at alt er innleie. Da vil man ganske kjapt komme frem til at det er veldig mye ulovlig innleie, sier Kaltenborn.

For innleie fra produksjonsbedrifter

Selv om SV har sagt at de vil forby all innleie, gjelder ikke dette innleie fra produksjonsbedrifter. Det skal fortsatt være tillatt.

– Det mener vi fortsatt, men det forutsetter at vi må få et bedre grep om arbeidslivet, sier Lerbrekk.

For å få til det, vil hun styrke Arbeidstilsynet, regulere innleie strengere og få bedre kontroll med arbeidsinnvandringen gjennom å si opp EØS-avtalen.

– Denne saken viser at den frie flyten av arbeidskraft ikke fungerer. Den er kun til fordel for arbeidsgiverne, sier Lerbrekk.

Warning
Annonse
Annonse