JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Støre som fredsdue»

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil løfte fram fred som en viktig sak for Ap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil løfte fram fred som en viktig sak for Ap.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha fredspolitikk som ny hovedstolpe i det nye partiprogrammet.

kjell.werner@anb.no

«En aktiv politikk for at Norge er et land i fred». Slik ordlegger Støre selv sitt initiativ. Han vil ha diskusjon om utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og forsvarspolitikk i en ny tid. Bakgrunnen er at denne debatten nå ifølge Støre går på lavbluss.

– La oss bare erkjenne at det er en ny sannhet som ligger til grunn. Klimaendringene bidrar sterkt til ustabilitet, til konflikt, til kamp mellom grupper. Derfor må vi forstå hva klima betyr for utenrikspolitikken, sier Støre til NTB. Han omtaler fredspolitikk som en ny fjerde hovedstolpe i Arbeiderpartiets program, i tillegg til arbeid, velferd og klima. Samtidig varsler han stabilitet fra Arbeiderpartiets side når det gjelder Nato, og han står fast på målet om å øke forsvarsbevilgningene til to prosent av brutto nasjonalbudsjett. Dagens forsvarsevne er dessverre ikke god nok til å møte den økte usikkerheten i verden.

Følg oss på Facebook

Ap-lederen viser til at det er økt interesse for nordområdene fra stormakter som USA, Russland, Kina og India. Derfor er det viktig å holde spenningsnivået i nord nede, og her har Norge et særlig ansvar og en stor mulighet. Det hører med til historien at Svalbard-traktaten i år feirer hundre år. I så måte er det positivt å registrere at Støre ønsker seg en mer aktiv naboskapspolitikk, kombinert med fasthet og stabilitet overfor Russland. Dette er naturlig nok en vanskelig balansegang.

Med dette som bakteppe signaliserer Støre at Norge fortsatt må ruste opp, altså bruke mer penger på Forsvaret i årene framover. Den første prøvesteinen blir behandlingen av den bebudede nye langtidsplanen for Forsvaret. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har skissert fire alternativer, og ikke overraskende anbefalt det dyreste. Regjeringens svar på dette er ventet før påske, og i neste omgang skal Stortinget konkludere. I så må det ryddes plass til økte forsvarsbevilgninger i statsbudsjettet for 2021. Det blir den første prøvesteinen. Å stikke hodet i sanden er strutsepolitikk.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Her må Arbeiderpartiet vise evne til å prioritere økte bevilgninger, mange flere milliarder som vil måtte gå på bekostning av andre gode formål på framtidige statsbudsjetter. Mye tyder dessverre på at Ap, Sp og SV kommer til å prioritere ulikt, både i omfang og innretning. Det vil skape store utfordringer for en eventuell, og for vår del ønsket, rødgrønn regjering etter stortingsvalget i 2021. Derfor vil det være fornuftig at «noen snakker sammen» allerede i år, slik at det interne konfliktnivået på rødgrønn side ikke blir for høyt. Fredsduen Støre har et stort ansvar for å bidra til dette. Dialog er nøkkelen.

Annonse
Annonse