JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ambassaden refser TV2

USAs ambassade avfeier påstander om den ulovlig overvåking i Norge med karakteristikker som «insinuasjoner og påstander».

Regjeringen venter fortsatt på svar.

Ifølge TV 2 har den amerikanske ambassaden i Oslo etablert en egen sikkerhetsavdeling som hver dag, døgnet rundt i et drøyt tiår skal ha drevet omfattende, ulovlig overvåking av norske borgere. Regjeringen satte torsdag i verk et større arbeid for å bringe på det rene om opplysningene stemmer - og om det fra myndighetshold er gitt aksept for en slik virksomhet.

– Det er maktpåliggende for oss å komme til bunns i om det er blitt gitt aksept for irregulær aktivitet ved ambassaden. Det jeg kan garantere er at jeg selv ikke har noen slik kjennskap og kjenner heller ikke til at noen fra min sektor har hatt det, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Rekrutterte polititopper

Tidligere polititopper skal ha vært sentrale i virksomheten til Surveillance Detection Unit-gruppen (SDU) som besto av 15-20 personer, ifølge TV 2. Tidligere soldater med bred erfaring fra utenlandsoppdrag skal ha vært de mest aktive i virksomhet langt utenfor ambassadebygningens nærområde.

Blant dem er ifølge kanalen de tidligere politiavdelingssjefene Ivar Follestad og Gunnar Tveit i Kripos og Oslo politidistrikt. Tidligere antiterrorsjef Olaf Johansen i Politiets overvåkingstjeneste (POT) skal ha ledet gruppen. TV 2 skal sitte på identiteten til ytterligere åtte medlemmer.

Det er ingenting som tyder på at SDU-gruppen er lagt ned. Den har mest sannsynlig flyttet til nye lokaler hvor virksomheten fortsetter i dag, ifølge TV 2.

USA har ikke svart

I en uttalelse torsdag kveld påpeker talsmann Tim Moore ved ambassaden at USA på generelt grunnlag jobber tett overfor vertslandene med sikkerheten rundt landets ambassader i hele verden, også i Norge. Han avviser imidlertid kategorisk å gi opplysninger om saken til pressen.

– Når det gjelder insinuasjonene og påstandene på TV 2-nyhetene onsdag kveld, står vi klare til raskt å svare på alle spørsmål norske myndigheter måtte ha i denne eller andre saker, sier Moore.

I et møte med ambassaden ba Utenriksdepartementet om å få amerikanernes oppfatning av hvordan norske myndigheter er blitt informert om virksomheten og hva slags virksomhet det dreier seg om.

– Det ble ikke gitt avklarende opplysninger på våre spørsmål, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

PST presiserte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at det gjennom gjentatt kontakt og møtevirksomhet har vært nødvendig å presisere overfor ambassaden hvilke grenser det norske lovverket setter for overvåking.

– Vi har flere ganger funnet det nødvendig å presisere hva som er politiets ansvar og ambassadens fullmakter, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK og TV 2.

Likevel har PST ikke funnet grunn til å informere politiske myndigheter om behovet for å begrense virksomheten til den spesielle sikkerhetsavdelingen. At den kan ha gått langt utover sine fullmakter er nytt for Berg.

Også Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen framholder de er helt ukjente med at det skal ha vært drevet ulovlig overvåkingsvirksomhet. Justisministeren har bestilt redegjørelser fra PST og Politidirektoratet om saken, blant annet for å finne ut om det fra noe hold er gitt aksept eller godkjennelse til den angivelige virksomheten.

Brudd på folkeretten

Skulle det vise seg at ambassaden ikke har fått tillatelse fra norske myndigheter til å drive overvåking på norsk jord, innebærer det et alvorlig brudd på folkeretten, ifølge førsteamanuensis Jo Martin Stigen ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

– Folkeretten fastslår at det bare er staten selv som kan gjennomføre slik overvåking på sitt territorium. En fremmed makt må ha samtykke fra Norge dersom den ønsker å drive slik virksomhet, sier Stigen til VG Nett.

Flere hundre norske statsborgere kan ha blitt overvåket og katalogisert i det amerikanske registeret Security Incident Management Analysis System (SIMAS). Det er i seg selv et brudd på den norske personopplysningsloven ifølge direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse