Ane Børrud " />

Lokalvalget 2023

Tor tok en sving innom Venstre, men kom i mål hos Arbeiderpartiet

Som ung suste Tor Snøve ned slalåmbakkene i Oppdal. Nå vil han bli ordfører i hjembygda. 
Det var ungene som gjorde at Tor Snøve fikk interessen for å bli med i politikken.

Det var ungene som gjorde at Tor Snøve fikk interessen for å bli med i politikken.

Thomas Dahle

ane.borrud@lomedia.no 

Slekta til Tor Snøve går tilbake til 1600-tallet i Oppdal. 

– Alle her kommer fra bondeslekt. Det var først da Dovrebanen ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet at det ble sving over skifernæringa. Den revolusjonerte samfunnet i Oppdal, forteller 56-åringen. 

Skifernæringen ble også hans arbeidsplass. På 1990-tallet begynte han hos Skifer-Sæteren, som i dag har blitt til Minera Skifer. På slutten av 1990-tallet sa han ja til å bli tillitsvalgt i bedriften. Men det ble ikke et livslangt verv. 

– Man rekker ikke over alt. Jeg fikk familie, og prøvde å få til fritid i tillegg til å følge opp døtrene mine. 

Han jobber fortsatt fulltid hos Minera Skifer, som anleggsmaskinfører. Han sørger for at skifer kommer seg ut av fabrikken, inn på lager og over i bilene som tar steinen ut til kundene. 

Fra Venstre til Arbeiderpartiet

Nå tenker du kanskje at selvfølgelig valgte han Arbeiderpartiet, han som er i fagbevegelsen. Men det gikk ingen snorrett vei fra å være tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet til å være lokalpolitiker for Ap. 

Første gang han stilte til valg i kommunen var i 2003. For Venstre. Fra 2003 til 2007 var han vara i kommunestyret, og fast medlem i hovedutvalget for helse og omsorg. Der fikk han en bratt læringskurve. 

– Jeg hadde meldt meg inn partiet like før valget, og visste ikke så mye om hvordan ting fungerte i politikken. 

Etter fire år kjente han at det ble for mye med familie, jobb og lokalpolitikk. Han kjente også på at det ikke var Venstre som var hans parti likevel. Han tok en pause, og meldte seg ut av Venstre. 

I 2011 stilte han igjen til valg til kommunestyret. Denne gangen for Ap, langt ned på lista. Han fikk så mange ekstra stemmer at han kom inn. I 2015 var han på andreplass på lista, og 2019 og i år er han ordførerkandidaten. 

Det var ikke én enkelt hjertesak som gjorde at han interesserte seg for politikken. Det var mer interessen for hvordan man kan nå fram i systemet. 

– Det å være med og påvirke samfunnet i den retningen man ønsker, det er viktig for meg. Hvis du vil ha noe gjort, må du forstå hvordan systemet fungerer, og da er kommunestyret den rette plassen!

Fra styggest til penest?

Ifølge Snøve hadde Oppdal rykte på seg for å ha et av de styggeste sentrum i Norge. 

– Men se på det nå! Se hvordan sentrum har blitt! 

Han trekker fram Skifer hotell og Krux-tårnet midt i sentrum som arkitektoniske perler. 

Han sier ikke direkte at han synes at Oppdal sentrum er blitt et av Norges peneste. Men stoltheten skinner igjennom. 

– Det at E6 ble flytta ut av sentrum gjorde en himmelsk forskjell for oss og ga oss muligheter. 

Og han mener ikke bare personlig. At Europa-veien forsvant fra byggefeltet han bor i, et steinkast fra verandaen hans, var selvfølgelig ingen ulempe. Men veien delte sentrum i bygda i to.

Da E6 ble fikk ny trasé i 2015, ble det plutselig tre ledige tomter midt i sentrum, som skulle brukes til næringsformål og uteopphold. Der ble Krux-tårnet bygd. 

Hurra for hyttene

Det viser seg at Snøve er veldig opptatt av næringsutvikling i kommunen. For at folk skal bo der, må de ha jobb. Alle hyttene som er bygd i kommunen ser han derfor på som en velsignelse. Han husker hvordan det var der før hytteturistene. 

– Hyttene har brakt så utrolig mye positivt til bygda!

Nå er spørsmålet: Hvor stort arealforbruk skal fritidsboligene ha framover? 

– Det er viktig å tenke på at vi må opprettholde næringslivet her i Oppdal. Hvis vi ikke legger til rette for hyttebygging, vil mange som bor og jobber i kommunen merke det. 

Før eller senere vil hyttebyggingen slutt. Men overgangen må planlegges godt, sånn at næringslivet i Oppdal har andre bein å stå på. 

– Vi kan ikke bare ha kontorer. Vi må ha produksjon og lokal verdiskapning!

Ja til boplikt

På NRK sin lokalvalgsguide kan man finne alle kommuner, med noen av de lokale sakene som diskuteres, og hvordan partiene stiller seg til dem.

Om Oppdal står det at boplikt er et viktig tema, og at det bare er Høyre som er imot. Snøve aner ikke hvor NRK har fått informasjonen sin fra. 

– Det er ikke noen stor uenighet om boplikt her i kommunen. De aller fleste i kommunestyret var for å fjerne den i 2014.

Argumentene for fjerne boplikten var ifølge ordførerkandidaten at investorene ikke ville bygge ut utleieleiligheter i sentrum hvis det var boplikt i bygda. 

Arbeiderpartiet var for å fjerne boplikten. Bortsett fra én person som tok dissens da saken ble behandlet i kommunestyret. Det var Tor Snøve.

– Jeg vil ha et levende boligområde, ikke fritidsboliger i boligstrøk. Et levende bomiljø. Det må være unger her. 

Og akkurat nå har han ingenting å frykte. Kommunen går så det suser. Skolene er fulle. Barnehagene er fulle. 

– Alle demografiske framskrivinger sa at folketallet ville begynne å gå ned. Istedenfor fortsetter det bare å gå opp. 

I 2019 var det 7000 innbyggere, nå er det 7350. 

Snøve peker på tre årsaker til folkeveksten: Det er oppdalinger som har flyttet ut, som flytter hjem igjen med familiene sine. Det er flyktninger, i fjor mottok kommunen 140 av dem, og det er folk som liker ski og friluftsliv. 

– For dem er Oppdal et eldorado.

Eldorado for alle

Man trenger verken være turist eller innflytter for å oppleve Oppdal som et eldorado. 

Da Tor Snøve ble født i 1967, hadde det allerede vært slalåmbakker og skiheiser i bygda i 15 år. Han ble raskt bitt av basillen. Fra han var rundt fem år til slutten av tenårene var han i bakken hver dag.

Han valgte skilinja på Oppdal på videregående skole, men innså at han ikke kom til å komme i verdenstoppen. 

Etter at drømmen om å leve av ski ble lagt på peishylla, fortsatte han i bakken. I 20 år var han med på skipatruljen i bygda. 

– Det handler om å komme seg ut og holde seg i form.

For 10 år siden var han ute og skulle sjekke faren for snøras. Brått ble han stående på en bergknaus, der det var noen meter ned. Han kunne hoppe, eller ta skia på nakken og gå opp igjen. 

– 17-åringen i hue mitt sa hopp, men det var 50-åringen som landa, smiler han skjevt. 

Leddbåndene i begge knærne ble ødelagt. 

Nå er knærne mye bedre, og han kan gå på langrenn og kjøre randonee. Sistnevnte er en skiform der du går opp på de høyeste topper, med frikjøring ned igjen. Planen er også å prøve seg i slalåmbakken igjen. 

Familien først

Om han ikke kom i verdenseliten i slalåm, la skilinja grunnlaget for noe mye viktigere: familien. 

Det var på skolen han møtte sin kommende kone, Vanja, som også er over gjennomsnittlig interessert i ski. Hun flytta fra Melbu i Nordland for å dyrke langrennsinteressen. De havnet i samme klasse, og ble kjærester det andre året på skolen. Siden har det vært dem. 

I 1996 ble tvillingene Maren og Maiken født. 

Det var ungene som gjorde at han fikk interessen for å bli med i politikken. Som småbarnsfar var det barn og unge han var opptatt av. 

– Den gangen tenkte jeg jo ikke på eldreomsorg, smiler han.

Men nå som ungene har blitt store og foreldrene blitt gamle, opptar temaet han mer og mer.

– Hvordan skal kommunen legge til rette for eldrebølgen som kommer, spesielt med tanke på at mange av de eldre har demens? 

Vil bli ordfører

I dag er det Senterpartiet som har ordføreren i Oppdal, med ti representanter i kommunestyret. Arbeiderpartier har fire. Sånn sett kan det jo se ganske håpløst ut for 56-åringen å bli ordfører. 

Men velgerne er på vandring. En velgerundersøkelse i lokalavisa Opp.no, viser at 20 prosent vil stemme på Sp, 20 prosent på Venstre, 19 prosent på Høyre og 16 prosent på Ap. Det er med andre ord duket for samarbeid og koalisjoner. 

– Det er 25 prosent som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme på. Det er dem vi må satse på, slår Tor Snøve fast. 

Målet hans er at Ap skal øke fra 4 til 7 representanter i kommunestyret. Og at han skal bli ordfører. Hvis det skjer, er planene klare. Om fire år skal det være en ny barnehage på plass, og en ny avdeling for de eldste på helsesenteret. Tilbudet til demente på dagtid er utvidet, og de ansatte i helsesektoren jobber i større stillinger. 

For å få til det, er det en valgkamp som skal vinnes. Oppdalingene må se det Tor ser: En stemme til Ap er en stemme til alle.

lokalvalg 2023

Tor Snøve (56)

Kommune: Oppdal

Parti: Arbeiderpartiet (1. listeplass)

Forbund: Arbeidsmandsforbundet

Warning
Annonse
Annonse

Tor Snøve (56)

Kommune: Oppdal

Parti: Arbeiderpartiet (1. listeplass)

Forbund: Arbeidsmandsforbundet