JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

I 2019 hadde Arbeidstilsynet ett tilsyn ute hos én renholdsbedrift. I 2020 og 2021 har de kun hatt tilsyn via post.11.01.2022
13:19
11.01.2022 14:28

ane.borrud@lomedia.no

– Dette er en katastrofe. Kom dere ut, oppfordrer Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet. 

I 2018 hadde Arbeidstilsynet 549 tilsyn i renholdsbransjen. 97 av dem var ute hos dem som kjøper renholdstjenester, 77 hos renholdsbedrifter som er godkjent av tilsynets godkjenningsordning, og 24 tilsyn var hos bedrifter som ikke hadde godkjenning på plass. I tillegg var det 351 postale inspeksjoner hos ikke-godkjente renholdsbedrifter. 

Deretter har tilsynene falt dramatisk. På tre år har Arbeidstilsynet besøkt én renholdsbedrift, og det var i 2019. Samme året gjennomførte tilsynet 163 postale tilsyn. I 2020 ble det gjennomført 430 postale tilsyn mens i 2021 ble tallet 119 postale tilsyn. 

– Altfor stille om dagen

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, kaller tallene katastrofale. 

– Da jeg så disse tallene følte jeg at hjertet mitt falt. Dette er svært alvorlig! En ting er å slåss og krangle på å få på plass regelverk. Men hvis ikke Arbeidstilsynet er ute og sjekker at reglene følges opp og håndheves, da kan alt arbeidet med å få på plass regelverket være helt bortkasta.

Edvardsen tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

– Men vi hører ikke noe om det, for Arbeidstilsynet er ikke ute og sjekker. Det er altfor stille om renholdsbransjen om dagen, sier han. 

Ikke lenger prioritert

Da Hanne Bjurstrøm var arbeids- og sosialminister fra 2009 – 2012, ble en rekke tiltak innført i renholdsbransjen. Deler av tariffavtalen ble allmenngjort, alle renholdere ble pålagt å bære synlig ID- eller HMS-kort, det kom egne regionale verneombud for renhold og alle private renholdsbedrifter måtte være godkjent av Arbeidstilsynets godkjenningsordning for å ha lov til å tilby sine tjenester. Samtidig intensiverte Arbeidstilsynet tilsynene i renholdsbransjen. 

– Det gikk ut marsjordre fra Hanne Bjurstrøm om at renhold skulle prioriteres, sier nestlederen i Arbeidsmandsforbundet. 

Brede Edvardsen mener fallet i tilsyn i renhold henger sammen med at Arbeidstilsynet ikke lenger prioriterer bransjen. 

– Mot slutten av 2018 ble tatt en direkte beslutning i tilsynet om at renhold ikke lenger skulle være en prioritert bransje. Og konsekvensene av det ser vi i disse tallene. 

– Tilsyn ute er kjempeviktig

Edvardsen ser at Arbeidstilsynet har hatt utfordringer de senere årene.

I 2015 innførte Solberg-regjeringene Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), som hvert år fra da har kuttet budsjettene til alle statlige virksomheter med 0,5-0,7 prosent årlig. Inkludert Arbeidstilsynet.  

I 2015, det første året med ostehøvelkutt, ble det gjennomført 17.939 tilsyn. I 2019 var tallet nede i 12.362.

– Arbeidstilsynet har måttet omorganisere hele virksomheten, og så kom korona. Tilsynet har havnet i en skvis når det gjelder prioriteringer, jeg skjønner det, sier Edvardsen.

Likevel mener han renholdsbransjen igjen må prioriteres. 

– Arbeidstilsynet har åpenbart en kjempeviktig rolle for renholdsbransjen. Det er de som håndhever lover og forskriftene. Hvis de ikke er ute på tilsyn, så blir ting vanskelig. Da mister vi kontrollen på hva som foregår i bransjen, mener han. 

Etterlyser politiske signaler

Støre-regjeringen har femdoblet økningen i bevilgning til Arbeidstilsynet. Solberg-regjeringen foreslo en økning på fem millioner kroner, og Støre-regjeringen bevilget ytterligere 20 millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet. Det betyr at Arbeidstilsynet til sammen får 25 millioner kroner mer til tilsynsaktivitet neste år. Målet er å snu en negativ trend med stadig færre tilsyn.

Nå håper Edvardsen at det igjen skal komme politiske føringer til Arbeidstilsynet om at renholdsbransjen må komme i fokus. 

– Noen av disse 25 millionene bør definitivt øremerkes renhold, avslutter nestlederen i Arbeidsmandsforbundet. 

Endring i 2018

Torgeir Moholt, avdelingsdirektør Avdeling arbeidslivskriminalitet, bekrefter at Arbeidstilsynet gjorde en revurdering av hvilke næringer som skulle prioriteres i 2018, og at renhold fra da av ikke lenger har vært et prioritert område for tilsynet. 

– Før 2018 var det en egen satsing på renholdsbransjen, og det ble gjennomført flere tusen tilsyn. Etter revurderingen av prioriterte bransjer falt renhold ut som eget satsingsområde. Den konkrete beslutningen førte til en endring for renholdsbransjen, og de siste tre årene har det kun vært gjennomført dokumenttilsyn, sier Moholt. 

Han innrømmer at revurderingen fikk store utslag for renholdsbransjen, og at tallene ser dramatiske ut. 

– Det er mulig at noe av forklaringen er at Arbeidstilsynet har hatt veldig fokus på smitteverntilsyn i forbindelse med pandemien de to siste årene. Koronatilsyn føres i egen statistikk, og slike tilsyn i renholdsbransjen vil ikke komme fram i tallene for andre tilsyn i bransjen. 

Flere ressurser

Hvorvidt det bør komme politiske føringer om at renholdsbransjen skal prioriteres, vil ikke Moholt ha noen formening om. Men han peker på at de økte bevilgningene til Arbeidstilsynet fra Støre-regjeringen skal resultere i flere tilsyn. 

– De økte bevilgningene skal gi resultat i økt tilsynsaktivitet med fokus på useriøsitet og sosial dumping. Hva det konkret vil ha å si for renholdsbransjen for inneværende år, kan jeg ikke si akkurat nå. Jeg kan ikke love gull og grønne skoger, men at det blir flere tilsyn i bransjen kan fort skje, sier Moholt. 

Han peker på at når Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn, så er det basert på kunnskap om bransjene for å få så stor treffsikkerhet som mulig. 

– Gjennom bransje-programmet for renhold har vi god kontakt med partene, og vi vet det er problemer knyttet til useriøse aktører i renhold. Kunnskap fra bransje-programmene vil styre hvor aktiviteten skal gjennomføres. Satsingen framover kan komme renhold til gode, avslutter avdelingsdirektøren. 

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.01.2022
13:19
11.01.2022 14:28Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

SEIER: Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen sier de har vunnet fram med sitt viktigste krav. Ap-Sp-regjeringa vil fjerne loven som gjør at Nav kan stanse arbeidsavklaringspengene til syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav eller helsevesenet.

SEIER: Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen sier de har vunnet fram med sitt viktigste krav. Ap-Sp-regjeringa vil fjerne loven som gjør at Nav kan stanse arbeidsavklaringspengene til syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav eller helsevesenet.

Nanna Aanes Wolden

Regjeringa vil skrote «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm

Jubel for innleieforbud i forbundene: – «Jæklig bra»

Oppdatert versjon:

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

Håvard Sæbø

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene


Flere saker