Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.
Ole Palmstrøm
Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe
I 2019 hadde Arbeidstilsynet ett tilsyn ute hos én renholdsbedrift. I 2020 og 2021 har de kun hatt tilsyn via post.
ane.borrud@lomedia.no
– Dette er en katastrofe. Kom dere ut, oppfordrer Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet.
I 2018 hadde Arbeidstilsynet 549 tilsyn i renholdsbransjen. 97 av dem var ute hos dem som kjøper renholdstjenester, 77 hos renholdsbedrifter som er godkjent av tilsynets godkjenningsordning, og 24 tilsyn var hos bedrifter som ikke hadde godkjenning på plass. I tillegg var det 351 postale inspeksjoner hos ikke-godkjente renholdsbedrifter.
Deretter har tilsynene falt dramatisk. På tre år har Arbeidstilsynet besøkt én renholdsbedrift, og det var i 2019. Samme året gjennomførte tilsynet 163 postale tilsyn. I 2020 ble det gjennomført 430 postale tilsyn mens i 2021 ble tallet 119 postale tilsyn.
Tilsyn renholdsbransjen (2018-2021)
– Altfor stille om dagen
Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, kaller tallene katastrofale.
– Da jeg så disse tallene følte jeg at hjertet mitt falt. Dette er svært alvorlig! En ting er å slåss og krangle på å få på plass regelverk. Men hvis ikke Arbeidstilsynet er ute og sjekker at reglene følges opp og håndheves, da kan alt arbeidet med å få på plass regelverket være helt bortkasta.
Edvardsen tror forholdene i bransjen blir verre og verre.
– Men vi hører ikke noe om det, for Arbeidstilsynet er ikke ute og sjekker. Det er altfor stille om renholdsbransjen om dagen, sier han.
Ikke lenger prioritert
Da Hanne Bjurstrøm var arbeids- og sosialminister fra 2009 – 2012, ble en rekke tiltak innført i renholdsbransjen. Deler av tariffavtalen ble allmenngjort, alle renholdere ble pålagt å bære synlig ID- eller HMS-kort, det kom egne regionale verneombud for renhold og alle private renholdsbedrifter måtte være godkjent av Arbeidstilsynets godkjenningsordning for å ha lov til å tilby sine tjenester. Samtidig intensiverte Arbeidstilsynet tilsynene i renholdsbransjen.
– Det gikk ut marsjordre fra Hanne Bjurstrøm om at renhold skulle prioriteres, sier nestlederen i Arbeidsmandsforbundet.
Brede Edvardsen mener fallet i tilsyn i renhold henger sammen med at Arbeidstilsynet ikke lenger prioriterer bransjen.
– Mot slutten av 2018 ble tatt en direkte beslutning i tilsynet om at renhold ikke lenger skulle være en prioritert bransje. Og konsekvensene av det ser vi i disse tallene.
– Tilsyn ute er kjempeviktig
Edvardsen ser at Arbeidstilsynet har hatt utfordringer de senere årene.
I 2015 innførte Solberg-regjeringene Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), som hvert år fra da har kuttet budsjettene til alle statlige virksomheter med 0,5-0,7 prosent årlig. Inkludert Arbeidstilsynet.
I 2015, det første året med ostehøvelkutt, ble det gjennomført 17.939 tilsyn. I 2019 var tallet nede i 12.362.
– Arbeidstilsynet har måttet omorganisere hele virksomheten, og så kom korona. Tilsynet har havnet i en skvis når det gjelder prioriteringer, jeg skjønner det, sier Edvardsen.
Likevel mener han renholdsbransjen igjen må prioriteres.
– Arbeidstilsynet har åpenbart en kjempeviktig rolle for renholdsbransjen. Det er de som håndhever lover og forskriftene. Hvis de ikke er ute på tilsyn, så blir ting vanskelig. Da mister vi kontrollen på hva som foregår i bransjen, mener han.
Etterlyser politiske signaler
Støre-regjeringen har femdoblet økningen i bevilgning til Arbeidstilsynet. Solberg-regjeringen foreslo en økning på fem millioner kroner, og Støre-regjeringen bevilget ytterligere 20 millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet. Det betyr at Arbeidstilsynet til sammen får 25 millioner kroner mer til tilsynsaktivitet neste år. Målet er å snu en negativ trend med stadig færre tilsyn.
Nå håper Edvardsen at det igjen skal komme politiske føringer til Arbeidstilsynet om at renholdsbransjen må komme i fokus.
– Noen av disse 25 millionene bør definitivt øremerkes renhold, avslutter nestlederen i Arbeidsmandsforbundet.
Endring i 2018
Torgeir Moholt, avdelingsdirektør Avdeling arbeidslivskriminalitet, bekrefter at Arbeidstilsynet gjorde en revurdering av hvilke næringer som skulle prioriteres i 2018, og at renhold fra da av ikke lenger har vært et prioritert område for tilsynet.
– Før 2018 var det en egen satsing på renholdsbransjen, og det ble gjennomført flere tusen tilsyn. Etter revurderingen av prioriterte bransjer falt renhold ut som eget satsingsområde. Den konkrete beslutningen førte til en endring for renholdsbransjen, og de siste tre årene har det kun vært gjennomført dokumenttilsyn, sier Moholt.
Han innrømmer at revurderingen fikk store utslag for renholdsbransjen, og at tallene ser dramatiske ut.
– Det er mulig at noe av forklaringen er at Arbeidstilsynet har hatt veldig fokus på smitteverntilsyn i forbindelse med pandemien de to siste årene. Koronatilsyn føres i egen statistikk, og slike tilsyn i renholdsbransjen vil ikke komme fram i tallene for andre tilsyn i bransjen.
Flere ressurser
Hvorvidt det bør komme politiske føringer om at renholdsbransjen skal prioriteres, vil ikke Moholt ha noen formening om. Men han peker på at de økte bevilgningene til Arbeidstilsynet fra Støre-regjeringen skal resultere i flere tilsyn.
– De økte bevilgningene skal gi resultat i økt tilsynsaktivitet med fokus på useriøsitet og sosial dumping. Hva det konkret vil ha å si for renholdsbransjen for inneværende år, kan jeg ikke si akkurat nå. Jeg kan ikke love gull og grønne skoger, men at det blir flere tilsyn i bransjen kan fort skje, sier Moholt.
Han peker på at når Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn, så er det basert på kunnskap om bransjene for å få så stor treffsikkerhet som mulig.
– Gjennom bransje-programmet for renhold har vi god kontakt med partene, og vi vet det er problemer knyttet til useriøse aktører i renhold. Kunnskap fra bransje-programmene vil styre hvor aktiviteten skal gjennomføres. Satsingen framover kan komme renhold til gode, avslutter avdelingsdirektøren.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin