JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Masseoppsigelser

Asfaltselskap anker dom – vil ikke betale oppsagte arbeidere lønn

Peab Asfalt gikk til retten for å slippe å betale oppsagte arbeidere lønn fram til rettssak, men Oslo tingrett sa nei. Nå anker selskapet.
Oslo tingrett krever at Peab Asfalt betaler lønn til sine 150 oppsagte arbeidere frem til rettssaken om stillingene deres starter. Selskapet sier de «er overrasket over kjennelsen fra tingretten. Vi har anket saken inn for lagmannsretten.»

Oslo tingrett krever at Peab Asfalt betaler lønn til sine 150 oppsagte arbeidere frem til rettssaken om stillingene deres starter. Selskapet sier de «er overrasket over kjennelsen fra tingretten. Vi har anket saken inn for lagmannsretten.»

Alf Ragnar Olsen

merete.holtan@lomedia.no

I høst fikk over 150 arbeidere sparken i Peab Asfalt.

Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet mente at oppsigelsene ikke var lovlige og tok saken til LO. De krevde at medlemmene skal få beholde jobbene sine og stå i stilling til saken er avgjort i retten.

Det innebærer at de oppsagte arbeiderne skal få full lønn av arbeidsgiver i ventetida.

Før jul gikk Peab til retten og ba om at de oppsagte arbeiderne må fratre stillingene sine etter oppsigelsestidens utløp, som betyr at bedriften slipper å betale lønna deres fram til det foreligger dom i saken.

Denne anmodningen avslo Oslo tingrett blankt.

Nå har asfaltselskapet anket avgjørelsen. LO-advokaten som har saken, venter et svar på anken fra lagmannsretten før utløpet av mars.

Overrasket over kjennelsen

Arbeidsmanden har tatt kontakt med Peab og spurt om hvorfor selskapet anker.

Kommunikasjonssjef Erik Riste svarer dette i en epost:

«Peab Asfalt er overrasket over kjennelsen fra tingretten. Vi har anket saken inn for lagmannsretten. Vi har ingen ytterligere kommentarer på dette stadiet.»

Tidligere har arbeidsgiveren vist til at selskapet ikke har råd til å ha de oppsagte arbeiderne stående i stilling, og at de må henvises til dagpenger hos Nav.

Slik skjedde oppsigelsene: – Voksne menn blir som barn. Vi er fortvilte og redde

«For retten ganske klart»

Kjennelsen fra Oslo tingrett 10. februar gir de oppsagte arbeiderne fullt medhold i å stå i stilling fram til dom i oppsigelsessaken.

Tingretten skriver blant annet dette:

«Retten finner ikke grunn til å gå nærmere inn på hva sannsynlig utfall av hovedsaken vil bli, utover å bemerke at det ut fra fremlagt tariffavtale ikke er opplagt at det er saklig å si opp faste ansatte, og i stedet lyse ut en rekke sesongarbeiderstillinger. Med tanke på behovet for arbeidskraft i kommende sesong, er det for retten ganske klart at de ansattes interesser p.t. må veie tyngre enn interessene til arbeidsgiver, i det minste i tiden fram mot dom i tingretten.»

Fikk sparken i oktober: Så lyste bedriften ut 49 nye stillinger

Hovedtillitsvalgt er ikke overrasket

– Dette var en veldig viktig seier for oss. Jeg synes denne kjennelsen var veldig klar, og viser at vi har en veldig god sak, sa hovedtillitsvalgt Ole Høybakken til Arbeidsmanden etter at tingrettens kjennelse var klar.

Han ble ikke overrasket da anken kom.

– Det var som forventet. Men jeg frykter ikke utfallet. Jeg mener vi har en såpass sterk sak, sier Høybakken.

Bakgrunn: Tillitsvalgte sa nei til ny timebank. Da sparket Peab Asfalt 150 arbeidere

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse