Bildet er tatt etter en eksplosjon i en kullgruve 15. mars 2023. Dødsulykken tok livet av 21 personer i Sutatausa, Colombia. (Arkivbilde)
Ivan Valencia / AP / NTB
Barnearbeid og dødsulykker: Norsk industri kjøper «blodkull» fra Colombia
Over halvparten av kullet som importeres til Norge kommer fra omstridte gruver i Colombia.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Dette er kull som ingen vil snakke noe om. Det blir liksom holdt kjeft om at industrien i Norge bruker enorme mengder kull importert fra Colombia, sier Svein Jonny Albrigtsen.
Han er tillitsvalgt med for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i gruveselskapet Store Norske, og leder av LO Svalbard.
Nå reagerer han sterkt på en fersk rapport fra Fremtiden i våre hender, der det kommer fram at Norge de siste årene har importert over 1,2 millioner tonn kull til bruk i industrien.
60 prosent av kullet kommer fra Colombia, der gruvedriften er kritisert for svært problematiske sosiale og miljømessige forhold.
Her kan nevnes barnearbeid, et høyt antall dødsulykker, generelt manglende overholdelse av arbeiderrettigheter og store miljøødeleggelser.
– Det er forferdelig og veldig dobbeltmoralsk av Norge. Vi skal være flinkest i klassen, men så er vi ikke det likevel, sier Albrigtsen.
– Bruk de mineralene vi har i Norge, og gjør det på en ordentlig måte, er beskjeden fra Svein Jonny Albrigtsen.
Ylva Seiff Berge
Kunne heller kjøpt kull fra Svalbard
I rapporten kommer det fram at Norge også står på Colombias liste over hoved-mottaksland for landets kulleksport. De store mengdene kull som eksporteres, er både metallurgisk og termisk (se faktaboks).
Albrigtsen mener at industrien heller kunne ha kjøpt kullet fra Store Norske på Svalbard.
– Vi selger i dag kull til Tyskland, som går til metallurgisk industri. Det er det reneste kullet i hele verden. Tyskerne vil ha kullet vårt fordi det er av høy kvalitet og inneholder lite svovel, sier Albrigtsen.
Han tror det dreier seg om et prisspørsmål, og at norsk industri får kull fra Colombia til en billigere pris.
– Industrien skylder på utgiftene, og vil ha ned kostnadene – da henter de kullet der det er billigst. Det er et kostnadsspørsmål for å få den varen de produserer mest mulig lønnsom, sier Albrigtsen.
Håper på konsekvenser
Albrigtsen forteller at han lenge har vært klar over kullimporten fra det han kaller utviklingsland. Han mener den kan ha pågått i 30 år, kanskje enda lenger.
– Det var jo i sin tid snakk om å kjøpe kull fra Store Norske, men det ble det ikke noe av, sier Albrigtsen.
I tillegg til å lede LO Svalbard er han også sikkerhetsinspektør i Gruve 7, den 57 år gamle gruva som i dag er den eneste Store Norske drifter på Svalbard.
Planen var opprinnelig at gruvedriften skulle opphøre i år, men i fjor høst kom nyheten om at gruvedriften på Svalbard skal fortsette i to år til, altså fram til 2025.
Nå håper Albrigtsen at nyheten om blodkullet fra Colombia vil få konsekvenser for norsk gruveindustri.
– Næringsministeren har selv sagt at vi må sette søkelys på selvproduserte mineraler. Norge er et rikt land, og vi har de strengeste reguleringene, arbeidsforholdene og arbeidsforpliktelsene, sier han, og kommer med følgende oppfordring til næringsminister Jan Christian Vestre:
– Bruk de mineralene vi har i Norge, og gjør det på en ordentlig måte.
Har drevet detektivarbeid
Framtida i våre hender har gjennom statlig colombiansk statistikk fått bekreftet at Norge har importert metallurgisk kull fra tre områder i Colombia.
Det har skjedd dødsulykker i alle tre, og organisasjonen kan bekrefte at Norge importerer mest kull fra Norte de Santander, delstaten hvor det er flest dødsulykker fra gruvedrift.
I gruvesektoren i Colombia jobber det også mange barn.
Liv Thoring er seniorrådgiver i Fremtiden i våre hender, og har forfattet rapporten om kullimporten fra Colombia.
Hun forteller om et møysommelig arbeid, der det har vært vanskelig å hente ut informasjon.
– Det har vært en del detektivarbeid. Jeg synes funnene er skremmende og kritikkverdige. Her mener jeg at norske bedrifter må gjøre en innsats, sier hun, og legger til:
– I en ideell verden bruker vi ikke kull, men all den tid noen deler av industrien fortsatt benytter kull, må de i det minste sikre at det ikke er kritikkverdige forhold i verdikjeden.
Thoring forteller at etter at den nye åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022, er selskaper i Norge pålagt å svare på spørsmål om sine leverandørkjeder, inkludert selskaper som direkte eller indirekte importerer kull og andre råvarer fra Colombia.
– Selskapene må vise åpenhet gjennom årlige redegjørelser om hvordan de jobber for sikre menneskerettighetene og hva de gjør for å igangsette forbedringstiltak dersom de finner kritikkverdige forhold, sier hun.
Flere bedrifter importerer
Framtida i våre hender har over tid arbeidet for å finne ut hvor kullet som importeres til Norge kommer fra, og hvem som mottar og benytter seg av kull fra Colombia.
De har kartlagt norske aktører og henvendt seg til de ti største metallurgiske bedriftene i Norge.
Alle selskapene har svart, og fire benytter kull i produksjonen sin.
To av disse benytter med sikkerhet, eller importerer kull som stammer fra svært problematiske områder i Colombia.
Et tredje selskap oppgir at kullet kommet fra Europa og Amerika, men vil ikke oppgi opprinnelsesland.
Det fjerde selskapet oppgir at de får kull fra SSAB Finland, men hvor dette kullet kommer fra har miljøorganisasjonen ikke fått vite. Det kan dermed heller ikke utelukkes at selskapet benytter kull med colombiansk opprinnelse.
Ikke hørt fra Nærings- og fiskeridepartementet
Arbeidsmanden har stilt følgende spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet:
• Hvordan stiller næringsministeren seg til Svein Jonny Albrigtsens forslag om å bruke kull fra Store Norske i norsk industri?
• Hvordan stiller næringsministeren seg til funnene i rapporten, der det kommer fram at Norge de siste årene har importert over 1,2 millioner tonn kull til bruk i industrien, der 60 prosent kommer fra Colombia der gruvedriften er kritisert for svært problematiske sosiale og miljømessige forhold?
• Etter gjentatte påminnelser, har det ikke lykkes å komme i kontakt med næringsminister Jan Christian Vestre eller andre talspersoner i departementet.
Termisk kull:
Termisk kull blir i hovedsak brukt i elektrisitetsproduksjon og til oppvarming, men kan ved bearbeiding også nyttes i metallurgisk industri – det vil si i framstilling av for eksempel jern og stål. Det termiske kullet Norge importerer skipes først til koksprodusenter i Europa som vasker, sikter og preparerer kullet for metallurgisk bruk.
Metallurgisk kull:
Metallurgisk kull skiller seg fra termisk kull ved at det inneholder mere karbon og mindre fuktighet og aske enn termisk kull. Det brukes til å produsere koks, som er den primære kilden til karbon som brukes i for eksempel stållaging. Den colombianske produksjonen av metallurgisk kull foregår i flere hundre meter dype gruver, det er der man finner det hardeste kullet av høyest kvalitet. Det er i denne typen gruver det har skjedd mange dødsulykker i Colombia.
Kilde: Framtida i våre hender
Termisk kull:
Termisk kull blir i hovedsak brukt i elektrisitetsproduksjon og til oppvarming, men kan ved bearbeiding også nyttes i metallurgisk industri – det vil si i framstilling av for eksempel jern og stål. Det termiske kullet Norge importerer skipes først til koksprodusenter i Europa som vasker, sikter og preparerer kullet for metallurgisk bruk.
Metallurgisk kull:
Metallurgisk kull skiller seg fra termisk kull ved at det inneholder mere karbon og mindre fuktighet og aske enn termisk kull. Det brukes til å produsere koks, som er den primære kilden til karbon som brukes i for eksempel stållaging. Den colombianske produksjonen av metallurgisk kull foregår i flere hundre meter dype gruver, det er der man finner det hardeste kullet av høyest kvalitet. Det er i denne typen gruver det har skjedd mange dødsulykker i Colombia.
Kilde: Framtida i våre hender
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad