Gruve 7
Gruvedriften får fortsette i to år til: – Fantastisk gode nyheter for Svalbard-samfunnet
Gruvedriften skulle egentlig opphøre om et drøyt år. Så kom nyheten om at Gruve 7 er sikret fram til 2025.
Leder i LO Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen og hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde, er glade over at kulldriften fortsetter i Gruve 7 i to år til, til september 2025.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Vi er over den første hekken. Vi har fått to års utsettelse. Og så har vi vel håp og intensjoner om å kunne holde på enda litt lenger, sier Rune Mjelde (51).
Mjelde er hovedtillitsvalgt i Store Norske, som er et gruvekonsern som blant annet driver den norske kullproduksjonen på Svalbard.
Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen (57), leder av LO Svalbard og sikkerhetsinspektør i Gruve 7, tar Arbeidsmanden med inn i den 56 år gamle gruva, som i dag er den eneste Store Norske drifter på Svalbard.
Planen var opprinnelig at gruvedriften skulle opphøre om et drøyt år, men fredag 2. september kom nyheten om at gruvedriften på Svalbard skal fortsette i to år til.
For lokalsamfunnet var det ikke en veldig stor overraskelse at kulldriften fortsetter. De som har fulgt med visste at Store Norske forhandlet med det tyske selskapet Clariant om å fortsette leveransene av kull til industriproduksjon. Og krigen i Ukraina og energikrisen i Europa gjorde det veldig lønnsomt å fortsette produksjonen.
Ifølge ekspertene skal kullet fra Svalbard være av svært god kvalitet og godt egnet til industriproduksjon.
Bygd opp rundt gruvedrift
Store Norske er 100 prosent eid av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet og det var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som brakte nyheten. Den ble tatt meget godt imot av de ansatte i Gruve 7, familiene deres og Svalbard-samfunnet, forteller Mjelde og Albrigtsen.
– Ja, for samfunnet, for Store Norske og for alle, er jo dette fantastisk gode nyheter, sier Mjelde.
Han er tillitsvalgt for et femtitalls gruvearbeidere og har jobbet i Store Norske siden 2011, de fem første årene i Sveagruva, de siste seks i Gruve 7.
I tillegg til de direkte ansatte er det mange som er berørt av en eventuell nedleggelse eller videre drift. Det er i første rekke entreprenøren LNS, Svalbard Bygg, men også flere andre.
– Ja, det er i alle fall 100 arbeidsplasser utenfor Store Norske som omfattes om det blir nedleggelse, sier Svein Jonny Albrigtsen. Han har bodd i Longyearbyen siden han var 9 år, og har jobbet i selskapet helt siden 1985. Han har sett store forandringer gjennom disse årene. Ikke minst med gruvedriften.
– Longyearbyen er bygd opp rundt kulldrift, gjennom mer enn 100 år. Og jeg bruker å si, vi har jo vært statens verktøy her oppe. Det handler om norsk tilstedeværelse, og stabiliteten ikke minst. Nå er det jo så stort gjennomtrekk i samfunnet – folk er knapt to år her, så reiser dem – mens vi gruvearbeidere kan finne på å bli i både 20 og 30 år, forklarer han.
– Hvordan går det med Store Norske?
– Nei, nå går det jo veldig bra. Kontrakten vi har med kundene nå betyr gode tider framover, sier Rune Mjelde.
Svein Jonny Albrigtsen er optimist og tror på fortsatt gruvedrift på Svalbard også etter 2025.
– Jeg vil tro at det sikkerhetspolitiske framover vil spille inn, hva som skjer videre med krigen og hvordan situasjonen rundt Svalbard her vil utvikle seg. Det viser jo seg at det blir en kamp om ressursene framover. EU har jo allerede bråka om fiskeriressursene og snøkrabben. Og vi vet jo at det er mye mineraler i havet, for ikke å snakke om olje og gass i området her.
– Svalbardtraktaten er 100 år i 2025?
– De har jo allerede blitt utfordra av EU og England og Russland protesterer jo hele tida, så nå mangler det bare at Kina kommer på banen, så blir det hett, tror Albrigtsen.
Han mener det sikkerhetspolitiske aspektet blir underspilt.
– Det er en debatt som foregår bak lukkede dører nede på Stortinget.
Mange søkere
Beslutningen om å forlenge driften har stoppet en utvikling der folk begynte å se seg om etter andre jobber. Nå er nye stillinger utlyst og søkningen er god.
– Flere av de som har søkt har jobbet i Store Norske før, de vet jo hva de går til. Det må jo bety at Store Norske er en god arbeidsgiver, mener Mjelde.
Han mener argumentet med at kullet i første rekke blir benyttet til industriproduksjon er viktig.
– Per dags dato er det ikke noe alternativ til det vi leverer. Først og fremst er det Tyskland som bruker kullet i en spesiell støpeprosess for metaller, hvor de har spissa hele produksjonen sin rundt våre produkter og har holdt på med det i 40 år. Får vi ikke levert blir det jo kjempekrise.
– For dere har en renhetsgrad som ikke kan tilbys andre steder?
– Waliserne har nok enda bedre kull. De selger for ti-gangen av det vi får nå, men de klarer ikke å levere nok.
LO-leder på Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen, hovedtillitsvalgt Rune Mjelde og gruvearbeider Guttorm Wilhelmsen, er positive til fortsatt gruvedrift.
Knut Viggen
Hilsen fra statsministeren
Albrigtsen og Mjelde sier at det ble en liten feiring med kake da nyheten om forlengelsen kom, men at det ellers gikk stille for seg.
– Det tror jeg kan være litt lurt også for ikke å skape noen negative reaksjoner. Vi vet at det er veldig mange som ikke har forståelse for at kull er noe vi trenger framover, sier Mjelde.
Svein Jonny Albrigtsen fikk en tekstmelding lørdagen etter avgjørelsen.
– Jeg har jo masa på han tidligere, så plinger det i telefonen og da er det Jonas Gahr Støre som hilser og ber oss om å stå på videre. Det var hyggelig å lese, sier han.
– Her har både Store Norske og hele kullindustrien forsømt seg gjennom 40 år, de skulle vært mye flinkere til å markedsføre hva kullet brukes til. Det er ikke alt kullet som brukes til å lage strøm og fyre i store kraftverk, sier Rune Mjelde.
Svein Jonny Albrigtsen tar fram mobilen sin, det pleier han å gjøre for å forklare hvor viktig kullet er.
– Jeg bruker å vise dem denne her mobilen min, vil du være uten den? Og så sier de, hvordan det? Jo, fordi du må ha bitte litt kull for å lage den også.
– Folk har lett for å glemme denne sammenhengen. De sier bare at kull er fy, men det de ikke tenker på er at det er brunkull kraftindustrien spyr ut, mens dette er det reneste industrikullet som finnes, forklarer Albrigtsen.
Mener stenging var forhastet
Albrigsten mener det sto sterke miljøkrefter bak ønsket om å gjøre Svalbard og Longyearbyen utslippsfri. Han mener myndighetene har gått for fort fram med det grønne skiftet på Svalbard.
– Vi hadde jo et langtidsprogram her til 2038 hvor vi skulle levere kull til kraftstasjonen. Det er jo det vi har gått etter. Så plutselig kommer det rett over natta et vedtak om 2023, så er det slutt, da skal de ikke ha mer kull, sier Albrigtsen.
Nå har Store Norske foreslått leveranser av kull til kraftverket til kostpris.
Mjelde nevner også økonomien.
– Det var det som var grunnen til at lokalstyret i Longyearbyen ikke lenger ville fyre med kull på lokalkraftverket. De ønsker også en omstilling til en energibærer som er grønn, men dette ligger jo langt fram i tid. Vi mener det var en forhastet beslutning å skulle fyre med diesel i 10–15 år inntil en slik løsning er på plass. Da burde man i stedet beholdt det man har, mener Mjelde.
I november skal lokalstyret bestemme om de vil gjøre om beslutningen om å gå over til diesel på kraftverket, eller fortsette med kull.
Svein Jonny Albrigtsen håper lokalstyret vil tenke seg nøye om.
– Nå er dieselprisene blitt så høye at det blir betydelige kostnader forbundet med å bruke diesel, pluss at innbyggerne her i Longyearbyen må regne med å betale betydelig mer i strøm. Nå har de jo søkt om strømstøtte fra staten, men signalene jeg fikk før ferien var ialle fall slik at de ikke var villig til å gå inn med strømstøtte. Jeg vet ikke om de nå vil forandre mening. Det vil jo tiden vise, sier han.
– Putin har på mange måter endra spillereglene?
– Ja, men når du ser på energiprisene var jo de allerede på vei opp da krigen kom, men de har jo eskalert veldig på grunn av Ukraina-konflikten. Det sammenfalt med at både Frankrike og Tyskland stengte ned atomverkene sine, samtidig som de begynte å stenge ned kullkraftverkene sine i Tyskland. Det er på mange måter flere ting som sammenfaller her. Nå har de jo begynt å fyre opp igjen, men jeg tror nok det skal bli en kald vinter i Europa i år, sier Rune Mjelde.
SAMFUNNET: Longyearbyen, Svalbard, sett fra sjøsiden midt i september i år.
Knut Viggen
Dette er Gruve 7
• Etablert i 1966.
• Årsproduksjonen har variert, i mange år rundt 70.000 tonn, det meste til kraftstasjonen. Nå rundt 120.000 tonn, av dette rundt 30.000 tonn til kraftstasjonen, resten til eksport.
• 140 ansatte, hvorav 54 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
Dette er Gruve 7
• Etablert i 1966.
• Årsproduksjonen har variert, i mange år rundt 70.000 tonn, det meste til kraftstasjonen. Nå rundt 120.000 tonn, av dette rundt 30.000 tonn til kraftstasjonen, resten til eksport.
• 140 ansatte, hvorav 54 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet.