JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder i LO Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen og hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde, er glade over at kulldriften fortsetter i Gruve 7 i to år til, til september 2025.

Leder i LO Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen og hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde, er glade over at kulldriften fortsetter i Gruve 7 i to år til, til september 2025.

Knut Viggen

Gruve 7

Gruvedriften får fortsette i to år til: – Fantastisk gode nyheter for Svalbard-samfunnet

Gruvedriften skulle egentlig opphøre om et drøyt år. Så kom nyheten om at Gruve 7 er sikret fram til 2025.19.09.2022
09:25
21.09.2022 12:55

knut.viggen@lomedia.no

– Vi er over den første hekken. Vi har fått to års utsettelse. Og så har vi vel håp og intensjoner om å kunne holde på enda litt lenger, sier Rune Mjelde (51).

Mjelde er hovedtillitsvalgt i Store Norske, som er et gruvekonsern som blant annet driver den norske kullproduksjonen på Svalbard.

Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen (57), leder av LO Svalbard og sikkerhetsinspektør i Gruve 7, tar Arbeidsmanden med inn i den 56 år gamle gruva, som i dag er den eneste Store Norske drifter på Svalbard.

Planen var opprinnelig at gruvedriften skulle opphøre om et drøyt år, men fredag 2. september kom nyheten om at gruvedriften på Svalbard skal fortsette i to år til.

For lokalsamfunnet var det ikke en veldig stor overraskelse at kulldriften fortsetter. De som har fulgt med visste at Store Norske forhandlet med det tyske selskapet Clariant om å fortsette leveransene av kull til industriproduksjon. Og krigen i Ukraina og energikrisen i Europa gjorde det veldig lønnsomt å fortsette produksjonen.

Ifølge ekspertene skal kullet fra Svalbard være av svært god kvalitet og godt egnet til industriproduksjon.

Bygd opp rundt gruvedrift

Store Norske er 100 prosent eid av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet og det var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som brakte nyheten. Den ble tatt meget godt imot av de ansatte i Gruve 7, familiene deres og Svalbard-samfunnet, forteller Mjelde og Albrigtsen.

– Ja, for samfunnet, for Store Norske og for alle, er jo dette fantastisk gode nyheter, sier Mjelde.

Han er tillitsvalgt for et femtitalls gruvearbeidere og har jobbet i Store Norske siden 2011, de fem første årene i Sveagruva, de siste seks i Gruve 7.

I tillegg til de direkte ansatte er det mange som er berørt av en eventuell nedleggelse eller videre drift. Det er i første rekke entreprenøren LNS, Svalbard Bygg, men også flere andre.

– Ja, det er i alle fall 100 arbeidsplasser utenfor Store Norske som omfattes om det blir nedleggelse, sier Svein Jonny Albrigtsen. Han har bodd i Longyearbyen siden han var 9 år, og har jobbet i selskapet helt siden 1985. Han har sett store forandringer gjennom disse årene. Ikke minst med gruvedriften.

– Longyearbyen er bygd opp rundt kulldrift, gjennom mer enn 100 år. Og jeg bruker å si, vi har jo vært statens verktøy her oppe. Det handler om norsk tilstedeværelse, og stabiliteten ikke minst. Nå er det jo så stort gjennomtrekk i samfunnet – folk er knapt to år her, så reiser dem – mens vi gruvearbeidere kan finne på å bli i både 20 og 30 år, forklarer han.

– Hvordan går det med Store Norske?

– Nei, nå går det jo veldig bra. Kontrakten vi har med kundene nå betyr gode tider framover, sier Rune Mjelde.

Svein Jonny Albrigtsen er optimist og tror på fortsatt gruvedrift på Svalbard også etter 2025.

– Jeg vil tro at det sikkerhetspolitiske framover vil spille inn, hva som skjer videre med krigen og hvordan situasjonen rundt Svalbard her vil utvikle seg. Det viser jo seg at det blir en kamp om ressursene framover. EU har jo allerede bråka om fiskeriressursene og snøkrabben. Og vi vet jo at det er mye mineraler i havet, for ikke å snakke om olje og gass i området her.

– Svalbardtraktaten er 100 år i 2025?

– De har jo allerede blitt utfordra av EU og England og Russland protesterer jo hele tida, så nå mangler det bare at Kina kommer på banen, så blir det hett, tror Albrigtsen.

Han mener det sikkerhetspolitiske aspektet blir underspilt.

– Det er en debatt som foregår bak lukkede dører nede på Stortinget.

Mange søkere

Beslutningen om å forlenge driften har stoppet en utvikling der folk begynte å se seg om etter andre jobber. Nå er nye stillinger utlyst og søkningen er god.

– Flere av de som har søkt har jobbet i Store Norske før, de vet jo hva de går til. Det må jo bety at Store Norske er en god arbeidsgiver, mener Mjelde.

Han mener argumentet med at kullet i første rekke blir benyttet til industriproduksjon er viktig.

– Per dags dato er det ikke noe alternativ til det vi leverer. Først og fremst er det Tyskland som bruker kullet i en spesiell støpeprosess for metaller, hvor de har spissa hele produksjonen sin rundt våre produkter og har holdt på med det i 40 år. Får vi ikke levert blir det jo kjempekrise.

– For dere har en renhetsgrad som ikke kan tilbys andre steder?

– Waliserne har nok enda bedre kull. De selger for ti-gangen av det vi får nå, men de klarer ikke å levere nok.

LO-leder på Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen, hovedtillitsvalgt Rune Mjelde og gruvearbeider Guttorm Wilhelmsen, er positive til fortsatt gruvedrift.

LO-leder på Svalbard, Svein Jonny Albrigtsen, hovedtillitsvalgt Rune Mjelde og gruvearbeider Guttorm Wilhelmsen, er positive til fortsatt gruvedrift.

Knut Viggen

Hilsen fra statsministeren

Albrigtsen og Mjelde sier at det ble en liten feiring med kake da nyheten om forlengelsen kom, men at det ellers gikk stille for seg.

– Det tror jeg kan være litt lurt også for ikke å skape noen negative reaksjoner. Vi vet at det er veldig mange som ikke har forståelse for at kull er noe vi trenger framover, sier Mjelde.

Svein Jonny Albrigtsen fikk en tekstmelding lørdagen etter avgjørelsen.

– Jeg har jo masa på han tidligere, så plinger det i telefonen og da er det Jonas Gahr Støre som hilser og ber oss om å stå på videre. Det var hyggelig å lese, sier han.

– Her har både Store Norske og hele kullindustrien forsømt seg gjennom 40 år, de skulle vært mye flinkere til å markedsføre hva kullet brukes til. Det er ikke alt kullet som brukes til å lage strøm og fyre i store kraftverk, sier Rune Mjelde.

Svein Jonny Albrigtsen tar fram mobilen sin, det pleier han å gjøre for å forklare hvor viktig kullet er.

– Jeg bruker å vise dem denne her mobilen min, vil du være uten den? Og så sier de, hvordan det? Jo, fordi du må ha bitte litt kull for å lage den også.

– Folk har lett for å glemme denne sammenhengen. De sier bare at kull er fy, men det de ikke tenker på er at det er brunkull kraftindustrien spyr ut, mens dette er det reneste industrikullet som finnes, forklarer Albrigtsen.

Mener stenging var forhastet

Albrigsten mener det sto sterke miljøkrefter bak ønsket om å gjøre Svalbard og Longyearbyen utslippsfri. Han mener myndighetene har gått for fort fram med det grønne skiftet på Svalbard.

– Vi hadde jo et langtidsprogram her til 2038 hvor vi skulle levere kull til kraftstasjonen. Det er jo det vi har gått etter. Så plutselig kommer det rett over natta et vedtak om 2023, så er det slutt, da skal de ikke ha mer kull, sier Albrigtsen.

Nå har Store Norske foreslått leveranser av kull til kraftverket til kostpris.

Mjelde nevner også økonomien.

– Det var det som var grunnen til at lokalstyret i Longyearbyen ikke lenger ville fyre med kull på lokalkraftverket. De ønsker også en omstilling til en energibærer som er grønn, men dette ligger jo langt fram i tid. Vi mener det var en forhastet beslutning å skulle fyre med diesel i 10–15 år inntil en slik løsning er på plass. Da burde man i stedet beholdt det man har, mener Mjelde.

I november skal lokalstyret bestemme om de vil gjøre om beslutningen om å gå over til diesel på kraftverket, eller fortsette med kull.

Svein Jonny Albrigtsen håper lokalstyret vil tenke seg nøye om.

– Nå er dieselprisene blitt så høye at det blir betydelige kostnader forbundet med å bruke diesel, pluss at innbyggerne her i Longyearbyen må regne med å betale betydelig mer i strøm. Nå har de jo søkt om strømstøtte fra staten, men signalene jeg fikk før ferien var ialle fall slik at de ikke var villig til å gå inn med strømstøtte. Jeg vet ikke om de nå vil forandre mening. Det vil jo tiden vise, sier han.

– Putin har på mange måter endra spillereglene?

– Ja, men når du ser på energiprisene var jo de allerede på vei opp da krigen kom, men de har jo eskalert veldig på grunn av Ukraina-konflikten. Det sammenfalt med at både Frankrike og Tyskland stengte ned atomverkene sine, samtidig som de begynte å stenge ned kullkraftverkene sine i Tyskland. Det er på mange måter flere ting som sammenfaller her. Nå har de jo begynt å fyre opp igjen, men jeg tror nok det skal bli en kald vinter i Europa i år, sier Rune Mjelde.

SAMFUNNET: Longyearbyen, Svalbard, sett fra sjøsiden midt i september i år.

SAMFUNNET: Longyearbyen, Svalbard, sett fra sjøsiden midt i september i år.

Knut Viggen

Dette er Gruve 7

• Etablert i 1966.

• Årsproduksjonen har variert, i mange år rundt 70.000 tonn, det meste til kraftstasjonen. Nå rundt 120.000 tonn, av dette rundt 30.000 tonn til kraftstasjonen, resten til eksport.

• 140 ansatte, hvorav 54 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet.

19.09.2022
09:25
21.09.2022 12:55

Dette er Gruve 7

• Etablert i 1966.

• Årsproduksjonen har variert, i mange år rundt 70.000 tonn, det meste til kraftstasjonen. Nå rundt 120.000 tonn, av dette rundt 30.000 tonn til kraftstasjonen, resten til eksport.

• 140 ansatte, hvorav 54 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet.
Mest lest

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

Brian Cliff Olguin

Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere

Debatt

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Håvard Sæbø

Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen

NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.

NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.

Berit Baumberger

Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg

Debatt

Alf Ragnar Olsen

Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige

Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.

Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.

Hanna Skotheim

Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig


Flere saker