JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

En av fem mister jobben i gruva: – Det er mye uro blant de ansatte

Sibelco på Sunnmøre sitter på en av verdens største og reneste forekomster av et mineral som kan brukes til karbonfangst. Likevel må bedriften nedbemanne.
VANSKELIGE TIDER: Sibelco Åheim må nedbemanne fordi etterspørselen etter olivin har falt.

VANSKELIGE TIDER: Sibelco Åheim må nedbemanne fordi etterspørselen etter olivin har falt.

Jan-Erik Østlie

merete.holtan@lomedia.no

– Vi skal kjempe med nebb og klør for å gjøre nedbemanningen på en best mulig måte i en tragisk situasjon, sier Øystein Sedolf Pedersen i Sibelco Nordic.

Han er hovedtillitsvalgt for arbeidstakerne i den norske delen av Sibelco, som har fire gruver her i landet.

En av disse ligger i den vesle vestlandsbygda Åheim i Vanylven kommune, hvor det tas ut olivin.

Olivin til karbonfangst

Olivin brukes i stålindustri over hele verden, og Sibelco har også jobbet for å komme seg inn i et grønt marked med stort potensial.

Olivin har nemlig en helt spesiell evne til å tiltrekke seg CO₂, og kan derfor brukes til såkalt karbonfangst.

I august i fjor fortalte tillitsvalgt og direktør til Arbeidsmanden at bedriften var i forhandling med en stor, amerikansk kunde, og at framtida så lys ut.

Så feil kunne de ta.

Så kom krigen

Krig og energikrise i Europa har nemlig gjort at markedet for olivin i stålindustrien har knelt. Og karbonfangst-kundene i det grønne markedet har latt vente på seg.

– Det tar tid å få innpass i et nytt marked – kanskje så mye som 10–15 år, forklarer Øystein Pedersen, som selv er stasjonert i Sibelcos gruve på Stjernøya i Alta.

– Når det gjelder olivin som forekomst, ser vi at etterspørselen går i store bølgedaler: Bunnen er dyp og toppene høye. På Åheim har vi olivin i verdensklasse – den er ren og helt unik. Så selv om markedet er nede nå, ser vi muligheter i framtida.

Øystein Sedolf Pedersen, hovedtillitsvalgt i Sibelco Nordic.

Øystein Sedolf Pedersen, hovedtillitsvalgt i Sibelco Nordic.

Ole Palmstrøm

– Dramatisk

Akkurat nå ser det likevel mørkt ut for bedriften på Sunnmøre. Sibelco på Åheim drives i dag av et maskineri på rundt 110 stillinger, og 28 av disse skal bort.

Øystein Pedersen forklarer at noen av disse er vikariater og stillinger som var lyst ut og nå trekkes tilbake. Det reelle tallet for dem som må gå, er derfor 21.

Det er likevel så mange som en femdel av staben.

– Det er dramatisk, sier den hovedtillitsvalgte.

– Har det vært aktuelt med permitteringer framfor oppsigelser?

– Nei, denne situasjonen sees på som langsiktig.

Avklart i løpet av mai?

Øystein Pedersen har per i dag ikke oversikt over hvilke stillinger som tas, om det er fra administrasjonen eller blant operatører. Bedriften har sendt ut tilbud om sluttpakker og håper på størst mulig andel av frivillig avgang.

– Ellers følger vi jo prinsippet om ansiennitet, at dem som har vært her lengst får bli. Vi har heldigvis en bedrift som jeg har erfart at gjør slike prosesser på en verdig og god måte, sier den hovedtillitsvalgte.

Om stemninga

Han og en lokale tillitsvalgte, Lars Tore Bakkebø, kjemper for en ryddig prosess for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Øystein Pedersen tror at tillitsvalgte og ansatte vet mer om hvem som må gå mot slutten av måneden. Akkurat nå hersker det en spent og uavklart stemning på Åheim.

– Arbeidsmiljøet er preget av det som er skjedd. Det er mye uro og dårlig stemning blant de ansatte, siden folk ikke vet hvem som må gå, sier Lars Tore Bakkebø.

Lars Tore Bakkebø, tillitsvalgt i Sibelco Åheim.

Lars Tore Bakkebø, tillitsvalgt i Sibelco Åheim.

Jan-Erik Østlie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse