JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

Forbundsleder Anita til statsministeren: – Klimakampen formelig roper på mineraler

Fra LO-kongressens talerstol fortalte Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen statsminister Jonas Gahr Støre hvorfor han bør satse på gruvedrift i Norge.
GULLGRUVE: Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, mener at Norge sitter på ei gullgruve av mineraler, og at disse er nødvendige i det grønne skiftet.

GULLGRUVE: Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, mener at Norge sitter på ei gullgruve av mineraler, og at disse er nødvendige i det grønne skiftet.

Jan-Erik Østlie

merete.holtan@lomedia.no

LOs mange forbund er denne uka samlet for å stake ut organisasjonens politikk for de nærmeste tre årene. Onsdag 1. juni var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjest i en paneldebatt der representanter fra LOs ulike forbund fikk snakke direkte til statsministeren om det de er opptatt av.

Fra talerstolen kom det både takk og ros, kjeft og oppfordringer, mens Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen valgte å gi sitt syn på mineralnæringens framtid.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) organiserer bergverksarbeidere og er opptatt av å bevare og skape arbeidsplasser, men også utvikle en næring som forbundet mener trengs i det grønne skiftet – og å gjøre det med arbeidsfolks kompetanse.

I sin tale til LO-kongressen før paneldebatten, var Jonas Gahr Støre nettopp inne på dette. Statsministeren sa at regjeringen skal føre en klimapolitikk som skaper nye arbeidsplasser, samtidig som klimamålene skal nås.

– Og for å nå disse målene, må vi satse på arbeidsfolks kompetanse – og involvere partene i arbeidslivet, sa Gahr Støre.

Omstridte prosjekter

Med dette som opptakt gikk Arbeidsmandsforbundets leder på talerstolen.

– Jeg vil snakke om klima, jeg vil snakke om miljø, jeg vil snakke om framtida. Denne bevegelsen har alltid vært en pådriver for samfunnsendring. For meg betyr det å ta framtidas klimautfordringer på fullt alvor, og bygge næringer som tar hensyn til og bygger oppunder det grønne skiftet, begynte Anita Johansen.

Hun vet selvsagt at gruvedrift er et omstridt tema i Norge. Selskapet Nordic Mining fikk nylig endelig driftstillatelse fra myndighetene – med skjerpede miljøkrav – for å utvinne mineralene rutil og granat fra Engebøfjellet på nordsiden av Førdefjorden i Vestland fylke. Dette har miljø- og klimaforkjempere reagert kraftig på, blant annet ved å lenke seg fast til anleggsmaskiner på stedet. Aktivistene protesterer mot inngrepene i naturen, og at det skal dumpes avgangsmasser i Førdefjorden.

I Kvalsund i Finnmark gjør gruveselskapet Nussir seg klar til å utvinne kobber fra fjellene Nussir og Ulveryggen, med deponi av avgangsmasser i Repparfjorden. Også dette prosjektet blir møtt med massive protester.

– Vi svarer på klimabrølet

Arbeidsmandsforbundets leder adresserte motstanden og angrep problemstillingen fra en ny vinkel.

– Det er mange og sterke stemmer for klimaet. Det er bra! Men skal vi få det her til å virke, må vi ha med oss arbeidsfolk! Det er vi som med troverdighet kan lage en politikk som gjør at alle henger med i svingene, sa hun til kongressalen og Jonas Gahr Støre.

– Klimakampen formelig roper på mineraler. Verken mobiltelefoner, vindturbiner, solceller, biler eller tog kan fungere uten disse. Og i Norge har vi store mineralforekomster – vi sitter nesten bokstavelig talt på ei gullgruve, både i kroner og øre, men også når det gjelder å svare på klimabrølet.

Distriktsjobber og caffe latte

Anita Johansen fortsatte med å snakke om behovet for arbeidsplasser – i landets kriker og kroker.

– Utvinning, videreforedling og byggesteins-produksjon kan gi nye arbeidsplasser i distriktene. Og hør nå her: Disse forekomstene ligger ikke på Youngstorget. De ligger på Engebøfjellet i Førde, på Fensfeltet i Telemark, i Alta og i Sør-Varanger, for å nevne noe. Og der trenger folk arbeid for å kunne bo. Vi kan ikke drive det grønne skiftet fra en caffe latte-bar på Grünerløkka.

Her ble Johansen avbrutt av applaus fra salen, før hun fortsatte:

– Vi må ha med oss folk i hele landet. Klarer vi det, kan vi ikke bare sikre Norge og verden råstoffer som gjør det grønne skiftet mulig – hentet ut på en renest mulig måte og i verdens beste arbeidsliv. Da kan vi også sikre arbeidsfolk gode og trygge arbeidsplasser i mange år framover.

– Ubehagelige prioriteringer

Arbeidsmandsforbundets leder argumenterte for hvorfor mineralene bør tas ut i Norge.

– I dag blir disse råvarene hentet ut i land hvor arbeidsforholdene ligner på slavedrift og hvor ikke en kjeft bryr seg om verken klima eller miljø. Mineralnæringen gir oss ei klimamulighet, sa Anita Johansen, med vekt på mulighet: – Og den må vi ta.

I det store klimaregnskapet er enkelte inngrep i naturen en ubehagelig nødvendighet, mener forbundslederen – en ubehagelighet fagbevegelsen må tåle å fronte.

– Ja, så må vi erkjenne at det blir noen tidsavgrensede naturinngrep. Det skal vi ikke ta lett på. Og ja, det her er ubehagelige prioriteringer. Men denne bevegelsen har ikke kommet dit vi er i dag hvis vi var redd for de vanskelige spørsmålene. Og vi vil prioritere de store, globale klimautfordringene framfor kortsiktige naturinngrep her hjemme, sa Johansen, og fortsatte:

– Vi skal heve blikket og se ut over våre egne grenser. Vi er en internasjonal bevegelse tuftet på solidaritet, og det kan ikke være sånn at våre klimatiltak, hvor velmente de enn er, er med på å gi næring til udemokratiske regimer og til å holde arbeidsfolk i andre land i fattigdom.

Statsministeren: – Vi er ansvarlige

Arbeidsmandsforbundets leder avsluttet med denne appellen:

– Vi sier et rungende ja til internasjonale klimaforpliktelser, til et mest mulig selvforsynt Norge og til solidaritet med arbeidsfolk også utenfor våre grenser.

I en oppsummering etter fagbevegelsens innspill sa Jonas Gahr Støre at alternativet til at Norge utvikler mineralnæringen bærekraftig i Norge, er at mineralene skaffes ved for eksempel barnearbeid i Kongo.

– Noen mener jo at Norge er født med et utrolig hell – at vi ikke bare mineraler til havs, men også på land. Vi skal utvikle dem på en ansvarlig måte, og det mener jeg vi gjør. Vi stiller klare krav og gjør det som er nødvendig for å skaffe viktige innsatsfaktorer for det grønne skiftet, fortsatte statsministeren.

Vil ha statlig mineralselskap

Tidligere under LO-kongressen har bergverksarbeiderne Frank Toks og Jørund Båtstad fremmet et forslag fra Arbeidmandsforbundet om at LO skal jobbe for at det etableres et statlig mineralselskap.

Forslaget ble vedtatt under kongressen i 2017, men ingenting har skjedd, og nå vil forbundet at det fortsatt skal være på den politiske agendaen.

I sitt innlegg stilte forbundsleder Anita Johansen ingen spørsmål eller krav til statsministeren – innlegget var snarere en pep talk før regjeringen skal stake ut en ny kurs for næringen.

– Når man ser i Hurdalsplattformen, ser man at det er fokus på mineralnæringen. Og nå skal det lages en ny mineralstrategi, sier Johansen til Arbeidsmanden.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse