JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruvedrift i Sør-Varanger:

Gjenåpning av gruvedrift i Sør-Varanger står i fare

Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) har sendt et forhåndsvarsel om tildeling av driftskonsesjon for Sydvaranger AS. Kravene som forespeiles kan være uforenelig med lønnsom gruvedrift.
Sydvaranger AS har søkt om å gjenåpne uttak av jernmalm i dagbruddet i Bjørnevatn. Direktoratet for mineralforvaltning har signalisert at de bare vil godkjenne underjordisk drift, noe Sydvaranger AS mener ikke økonomisk forsvarlig.

Sydvaranger AS har søkt om å gjenåpne uttak av jernmalm i dagbruddet i Bjørnevatn. Direktoratet for mineralforvaltning har signalisert at de bare vil godkjenne underjordisk drift, noe Sydvaranger AS mener ikke økonomisk forsvarlig.

Tri Nguyen Dinh

ane.borrud@lomedia.no

I november 2015 gikk Sydvaranger Gruve AS i Sør-Varanger kommune i Finnmark konkurs, og nesten 400 arbeidsplasser gikk tapt. Konkursboet til gruveselskapet ble kjøpt opp i 2016, under navnet Sydvaranger AS.

I begynnelsen av november i år kom nyheten om at Sydvaranger AS satser på gjenoppstart av gruvedrift fra neste år.

Bakgrunnen for planene om å gjenåpnning er at bedriften har et partnerskap med det amerikanske gruveinvesteringsfondet Orion Mine Finance.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, var strålende fornøyd med nyheten om en mulig gjenåpning av gruvedriften i Sør-Varanger.

– Det er fantastisk! Dette er kjempeviktig for Finnmark og for Kirkenes. Men jeg spretter ikke champagneflaska før vi har konsesjonen på plass, sa hun til Arbeidsmanden.

Den champagneflaska må vente en stund. I forhåndsvarselet som Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) har sendt om tildeling av driftskonsesjon for Sydvaranger Gruve, er det flere krav som gjør gjenåpning av gruva svært vanskelig.

• Fikk du med deg denne? Alexander bygger utforbakken i et av verdens største innendørs skianlegg

Ikke dagbrudd

I forhåndsvarselet står det at DMF vurderer å ikke gi tillatelse til oppstart av gråbergs- og malmbrytning i Bjørnevatn på det grunnlaget som foreligger i søknaden, det vil si dagbrudd.

– Det utelukkes ikke at det kan tillates uttak av deler av malmen i Bjørnevatn ved dagbruddsdrift. Dette fordrer imidlertid at det foreligger tilfredsstillende utredninger av ulike brytningsmetoder, hvor uttak av den totale forekomsten er ivaretatt, og med minimering av gråbergsdeponering som mål, sier direktoratet på sin hjemmeside.

Dagbruddet i Bjørnevatn er gruvas hovedkilde til jernmalmen.

– De vilkårene vi har fått i dag, gjør det ikke lønnsomt med drift i gruva. Vi har sett på flere alternativer, og for oss så går det ikke an å droppe Bjørnevatn, og det er ikke økonomisk forsvarlig med underjordsdrift, sier administrerende direktør, Antony Heitmann Beckmand til avisa Finnmarken.

Overfor avisa legger ikke Beckmand skjul på at gruvas framtid står på spill dersom de må forholde seg til de nye vilkårene fra direktoratet.

Følg oss på Facebook

Kommunestyret sa ja til dagbrudd

Ordfører i Syd-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, skriver i et debattinnlegg på ifinnmarken.no at direktoratet setter de samfunnsmessige argumentene til side i sitt foreløpige vedtak.

– Alle ønsker selvsagt at gruvedriften skal gi minst mulig visuell forurensning, og at underjordsdrift kunne vært en mulighet. Sydvaranger har vurdert underjordsdrift og ikke funnet det realiserbart. Søknaden er basert på dagbrudd, og det er det kommunestyret har sluttet seg til, skriver han.

Ordføreren vil arbeide for at DFM endrer sitt tilsvar til Sydvaranger, slik at det kan skapes 400 nye arbeidsplasser i Sør-Varanger, som vil gi positive ringvirkninger for hele kommunen.

– Her må alle gode krefter dra sammen slik at mineralnæringen kan ha en framtid i Norge, avslutter han innlegget.

Frist for tilbakemelding 3. desember

På hjemmesiden sin skriver DMF at formålet med forhåndsvarselet er å fange opp eventuelle misforståelser knyttet til søknadsdokumenter som er lagt til grunn for behandlingen.

Nå har Sydvaranger AS frist på seg til mandag 3. desember til å komme med mer dokumentasjon og gjøre endringer i søknaden. Deretter vil DMF deretter fatte et endelig vedtak i saken. Dersom direktoratet opprettholder sitt foreløpige vedtak, kan det klages inn til Nærings- og fiskeridepartementet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse