JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJEMMEBANE: Håvard Furnes er utdannet tømrer, og jobber med skadesanering i firmaet Recover. Her er han hjemme på Eid i Nordfjord. På bildet ser du han og sønnen Andreas.

HJEMMEBANE: Håvard Furnes er utdannet tømrer, og jobber med skadesanering i firmaet Recover. Her er han hjemme på Eid i Nordfjord. På bildet ser du han og sønnen Andreas.

Dagny Sunde

Håvard måtte sette drømmejobben på vent da livet tok en brå vending

Håvard Furnes skulle stifte familie og begynne i jobb som niende generasjons tømrer. Så ble han alene med sønnen på seks uker.14.03.2023
13:45
27.03.2023 14:20

merete.holtan@lomedia.no

I huset på Eid i Nordfjord henger et bursdagskort på den furukledte veggen. «Andreas 4 år» står det mellom tegningene. Pappa Håvard Furnes forteller at dagen ble feiret med familie.

Det er gått fire år siden januardagen Andreas ble født, da Håvard og kona Helga skulle starte på en ny epoke i livet.

Men det ble ikke akkurat som de hadde tenkt.

Høye karakterer

Håvards familie har røtter på Eid, men han vokste opp på Giske, en øy i havgapet på Sunnmøre.

Det lille samfunnet er kjent for et godt musikkmiljø, og for å samle både nasjonale og internasjonale artister til festival hver sommer. Men det Håvard husker best fra barndommen, er fotballen.

– Hvis du ikke likte fotball på Giske, var det ikke så mye å ta seg til, forteller Håvard, som ikke hadde ambisjoner i den retning. Han smiler:

– Jeg har alltid vært god på å se mine begrensninger.

På skolen mente lærerne at han hadde alle muligheter. Håvard gikk ut av ungdomsskolen med et snitt på 5 og fra videregående med 5,6, der 6 var høyeste karakter. Han ble oppfordret til å velge en teoretisk studieretning, men valgte byggfag.

Han hadde jo visst hva han skulle bli siden han var fire år. Faren Ståle var tømrer, i likhet med sju generasjoner menn bakover i familietreet.

Sandkassa hjemme på Giske var dekorert med småspiker rundt det hele, Håvard fikk tidlig prøve seg med hammeren. Da han var ti-elleve år, bygde han provisoriske hytter sammen med kompiser.

Bor på gård

Håvard forteller om dette mens han spiser pannekaker med sønnen Andreas. Fra spisebordet i huset på Eid er det vanskelig ikke å legge merke til noen åpne sår i himlingen mellom kjøkken og stue.

Egentlig startet Håvard med å åpne opp til stua, men ga seg underveis. Den ene arbeidsoperasjonen katalyserte en ny, og det tok aldri slutt.

MIDDAG: Pannekaker med to sorter syltetøy og melk hjemme i stua på Eid.

MIDDAG: Pannekaker med to sorter syltetøy og melk hjemme i stua på Eid.

Dagny Sunde

Nabohuset fra 1930 hadde også trengt Håvards fintømring. Det er onkelen hans som bor i familieboligen og inntil nylig drev gårdsdrift med åtte melkekyr og ti-tolv sauer, der på tunet med utsikt til Eidsfjorden.

Håvard hjalp til, men var ikke veldig interessert i gårdsdrift. Det går også trådt med å ta vare på huset fra 1930. Selv om det er akkurat det – å bygge opp folks hjem etter en eller annen skade – som er jobben hans i firmaet Recover.

Det er litt som med kokkene som går hjem fra sous vide-grytene på jobb og tar seg en pølse med lompe til middag.

– Det er helt typisk, sier Håvard. – Hjemme hos en tømrer står alt halvferdig.

– Ikke alle som vil ha hjelp

Barndommen på Giske var trygg og god. Alle kjente alle og Håvard hadde kompisene sine innenfor en radius på 100 meter.

Han hadde også bedehusmiljøet, som han ble kjent med gjennom et kristent ungdomskor. Håvard likte både sangen, troen og fellesskapet.

– Det som ikke er bra, er hvis kristne presser sin tro på andre.

Han sier det uoppfordret, som om han må forsvare miljøet.

– Bedehusmiljøet har alltid vært positivt for meg. Men vi er jo et mindretall, så folk spør jo. Da sier jeg at man heller skal vise nestekjærlighet i praksis enn å presse troen på andre.

Håvard synes de aller beste dagene er de hvor han har hjulpet et annet menneske. Men 29 år gammel har han lært at han ikke kan påta seg alles problemer.

– Jeg har alltid prøvd å være den beste for alle, men har skjønt at det ikke er alle som vil ha hjelp – eller klarer å ta den imot.

Livet tok en brå vending

Håvard har et mildt og vennlig vesen. Han snakker rolig og konsentrert, samtidig som han har et øye på Andreas.

Han ruller en ny pannekake med syltetøy til sønnen og hjelper til med å finne maskinføreren til leketraktoren hans, den som til vanlig står i den hjemmesnekrede garasjen i gangen.

Nå vil Andreas se på Sølvguttene på TV. Håvard går bort og setter på det over en halvtime lange opptaket fra guttekorets konsert på julaften, og fireåringen blir sittende med store øyne i sofaen. Ofte hører far og sønn på NRK Klassisk sammen.

– Han blir helt salig, sier Håvard.

29-åringen har ikke bare bakgrunn fra kor, han spilte også baryton i korps og tok pianotimer i oppveksten. I dag har han et elektrisk piano i stua på Eid, på notestativet står «Et barn er født i Betlehem». Og Håvard synger fremdeles.

Det var på et vis det som reddet ham da livet tok en brå vending i januar 2019.

– Alt stoppet opp

Han hadde fullført ungdomsskole og videregående med bravur før han tok seg et friår på folkehøgskole med friluftsliv i Alta. Etter det jobbet han et år i en kristen ungdomsorganisasjon, deretter i et lite tømrerfirma sammen med faren.

Så kom han inn på fagskole i Bergen, som tilbyr den høyeste utdanning i byggfag. Håvard elsket det. Han fikk strekke seg etter medelever som var interessert i det samme som ham, og fikk være sosial – han liker å ha mye folk rundt seg.

Rett før han begynte på studiene i Bergen, hadde han giftet seg med Helga, kjæresten gjennom fem år. De to bodde i Bergen sammen, men etter to års studier flyttet de til Eid.

Håvard hadde en avtale med et større firma om å få begynne som prosjektleder. Men det ble ikke noe av, og den nyutdannede tømreren begynte i et mindre firma.

Så ble Helga gravid. Det var ikke planlagt, men heller ikke uønska, de gledet seg. Men da Andreas kom, ble Helga syk. Sykdommen var av psykisk karakter, og gjorde at hun ikke var i stand til å ta av seg sønnen. Dermed ble Håvard sittende med ansvaret for en seks uker gammel baby alene.

– Jeg var ikke klar. Alt stoppet opp, sier han.

Det avgjørende psykologrådet

Han forteller om kontrasten mellom det sosiale og pulserende Bergen og lille, stillferdige Eid, hvor han ikke kjente mange utover familien.

Så mistet han kjæresten – Helga og han er nå skilt. Og i permisjonen ble alt helt stille.

Han forsøkte å bli med i en barselgruppe, men der var det bare mammaer og han mistet kontakten. Heldigvis ilte helsepersonell til, og den nyblevne pappaen fikk avlastning både av svigerforeldrene og egne foreldre – han og lille Andreas ble godt fulgt opp.

Men inni Håvard begynte det å bli tomt.

– Det var et intenst år. Det er ikke alt jeg husker like tydelig, sier han.

Men han husker at fastlegen tok tak i ham og henviste ham til psykolog. Der lærte Håvard at det var kjekt å få pratet om ting, men også noe annet:

– For å bli den beste faren for Andreas, måtte jeg også bruke tid på meg selv og ting jeg liker. Det skjønte jeg nå.

Sang i Operaen

Det var nå han tok opp sangen.

Han ble med i et miljø rundt Opera Nordfjord og fikk roller i stykker som musikalen Annie, operaen La Traviata og en nynorsk versjon av Mannen fra La Mancha. Sistnevnte stykke gjorde seg såpass bemerket at Den Norske Opera & Ballett satte stykket opp på scene 2 i Oslo.

Sommeren 2022 ble det fire forestillinger i hovedstaden, med Håvard som en av fem syngende eseldrivere på scenen.

Han, en amatør, fikk til og med betalt. Han smaker på ordet «profesjonell» og famler med å beskrive følelsen han får når han står på scenen.

– Du skal få alt til å klaffe samme med orkester og dirigent – det er som en total timeout. På scenen føler jeg meg helt hjemme.

Nå får han hjelpe

Andreas gjesper, det er snart leggetid. Fireåringen spør etter flere pannekaker til kveldsmat. De er ferdigkjøpte på butikken, forteller Håvard, det var det han fikk til i dag.

Andreas er ni timer i barnehagen hver dag. Sånn er det å være aleneforelder med en jobb som varer i åtte timer og innebærer en del kjøring.

Etter permisjonsåret med Andreas fikk Håvard seg arbeid i en byggevarehandel på Eid. Han stortrivdes – i butikken fikk han både brukt kunnskapen sin og blitt kjent med folk i bygda.

Etter to år fikk han jobb i skadesaneringsfirmaet Recover. Nå reiser han rundt i Nordfjord og den sørlige delen av Sunnmøre og bygger opp hjem som er rammet av ting som brann, skadedyr eller flom. Han, som liker å hjelpe, føler at han på et vis gjør det.

– Jeg trives veldig godt. Arbeidsmiljøet er bra og hverdagen variert, sier han.

Ser framover

Samtidig er drømmejobben som tømrer, hvor han kan få bruke alt han lærte i Bergen, satt på vent. Kanskje blir han selv lærer en dag, for ungdommer i byggfag på videregående.

Men akkurat nå er det andre oppgaver som haster. Andreas sliter med å få togbanen på gulvet til å fungere, togsettet velter stadig utfor den bratteste svingen.

Håvard prøver å hjelpe, til ingen nytte.

Til slutt kobler fireåringen på enda et par lengder på det høyeste punktet på banen. Nå holder toget seg på skinnene.

– Pappa klarte det ikke. Jeg klarte det! konstaterer Andreas.

Armene beveger seg som små visper i fryd.

HVERDAG: Far og sønn med togbanen. I bakgrunnen ser du garasjen Håvard har snekret til Andreas.

HVERDAG: Far og sønn med togbanen. I bakgrunnen ser du garasjen Håvard har snekret til Andreas.

Dagny Sunde

14.03.2023
13:45
27.03.2023 14:20Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret


Flere saker