JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJEMMEBANE: Håvard Furnes er utdannet tømrer, og jobber med skadesanering i firmaet Recover. Her er han hjemme på Eid i Nordfjord. På bildet ser du han og sønnen Andreas.

HJEMMEBANE: Håvard Furnes er utdannet tømrer, og jobber med skadesanering i firmaet Recover. Her er han hjemme på Eid i Nordfjord. På bildet ser du han og sønnen Andreas.

Dagny Sunde

Håvard måtte sette drømmejobben på vent da livet tok en brå vending

Håvard Furnes skulle stifte familie og begynne i jobb som niende generasjons tømrer. Så ble han alene med sønnen på seks uker.14.03.2023
13:45
15.03.2023 10:59

merete.holtan@lomedia.no

I huset på Eid i Nordfjord henger et bursdagskort på den furukledte veggen. «Andreas 4 år» står det mellom tegningene. Pappa Håvard Furnes forteller at dagen ble feiret med familie.

Det er gått fire år siden januardagen Andreas ble født, da Håvard og kona Helga skulle starte på en ny epoke i livet.

Men det ble ikke akkurat som de hadde tenkt.

Høye karakterer

Håvards familie har røtter på Eid, men han vokste opp på Giske, en øy i havgapet på Sunnmøre.

Det lille samfunnet er kjent for et godt musikkmiljø, og for å samle både nasjonale og internasjonale artister til festival hver sommer. Men det Håvard husker best fra barndommen, er fotballen.

– Hvis du ikke likte fotball på Giske, var det ikke så mye å ta seg til, forteller Håvard, som ikke hadde ambisjoner i den retning. Han smiler:

– Jeg har alltid vært god på å se mine begrensninger.

På skolen mente lærerne at han hadde alle muligheter. Håvard gikk ut av ungdomsskolen med et snitt på 5 og fra videregående med 5,6, der 6 var høyeste karakter. Han ble oppfordret til å velge en teoretisk studieretning, men valgte byggfag.

Han hadde jo visst hva han skulle bli siden han var fire år. Faren Ståle var tømrer, i likhet med sju generasjoner menn bakover i familietreet.

Sandkassa hjemme på Giske var dekorert med småspiker rundt det hele, Håvard fikk tidlig prøve seg med hammeren. Da han var ti-elleve år, bygde han provisoriske hytter sammen med kompiser.

Bor på gård

Håvard forteller om dette mens han spiser pannekaker med sønnen Andreas. Fra spisebordet i huset på Eid er det vanskelig ikke å legge merke til noen åpne sår i himlingen mellom kjøkken og stue.

Egentlig startet Håvard med å åpne opp til stua, men ga seg underveis. Den ene arbeidsoperasjonen katalyserte en ny, og det tok aldri slutt.

MIDDAG: Pannekaker med to sorter syltetøy og melk hjemme i stua på Eid.

MIDDAG: Pannekaker med to sorter syltetøy og melk hjemme i stua på Eid.

Dagny Sunde

Nabohuset fra 1930 hadde også trengt Håvards fintømring. Det er onkelen hans som bor i familieboligen og inntil nylig drev gårdsdrift med åtte melkekyr og ti-tolv sauer, der på tunet med utsikt til Eidsfjorden.

Håvard hjalp til, men var ikke veldig interessert i gårdsdrift. Det går også trådt med å ta vare på huset fra 1930. Selv om det er akkurat det – å bygge opp folks hjem etter en eller annen skade – som er jobben hans i firmaet Recover.

Det er litt som med kokkene som går hjem fra sous vide-grytene på jobb og tar seg en pølse med lompe til middag.

– Det er helt typisk, sier Håvard. – Hjemme hos en tømrer står alt halvferdig.

– Ikke alle som vil ha hjelp

Barndommen på Giske var trygg og god. Alle kjente alle og Håvard hadde kompisene sine innenfor en radius på 100 meter.

Han hadde også bedehusmiljøet, som han ble kjent med gjennom et kristent ungdomskor. Håvard likte både sangen, troen og fellesskapet.

– Det som ikke er bra, er hvis kristne presser sin tro på andre.

Han sier det uoppfordret, som om han må forsvare miljøet.

– Bedehusmiljøet har alltid vært positivt for meg. Men vi er jo et mindretall, så folk spør jo. Da sier jeg at man heller skal vise nestekjærlighet i praksis enn å presse troen på andre.

Håvard synes de aller beste dagene er de hvor han har hjulpet et annet menneske. Men 29 år gammel har han lært at han ikke kan påta seg alles problemer.

– Jeg har alltid prøvd å være den beste for alle, men har skjønt at det ikke er alle som vil ha hjelp – eller klarer å ta den imot.

Livet tok en brå vending

Håvard har et mildt og vennlig vesen. Han snakker rolig og konsentrert, samtidig som han har et øye på Andreas.

Han ruller en ny pannekake med syltetøy til sønnen og hjelper til med å finne maskinføreren til leketraktoren hans, den som til vanlig står i den hjemmesnekrede garasjen i gangen.

Nå vil Andreas se på Sølvguttene på TV. Håvard går bort og setter på det over en halvtime lange opptaket fra guttekorets konsert på julaften, og fireåringen blir sittende med store øyne i sofaen. Ofte hører far og sønn på NRK Klassisk sammen.

– Han blir helt salig, sier Håvard.

29-åringen har ikke bare bakgrunn fra kor, han spilte også baryton i korps og tok pianotimer i oppveksten. I dag har han et elektrisk piano i stua på Eid, på notestativet står «Et barn er født i Betlehem». Og Håvard synger fremdeles.

Det var på et vis det som reddet ham da livet tok en brå vending i januar 2019.

– Alt stoppet opp

Han hadde fullført ungdomsskole og videregående med bravur før han tok seg et friår på folkehøgskole med friluftsliv i Alta. Etter det jobbet han et år i en kristen ungdomsorganisasjon, deretter i et lite tømrerfirma sammen med faren.

Så kom han inn på fagskole i Bergen, som tilbyr den høyeste utdanning i byggfag. Håvard elsket det. Han fikk strekke seg etter medelever som var interessert i det samme som ham, og fikk være sosial – han liker å ha mye folk rundt seg.

Rett før han begynte på studiene i Bergen, hadde han giftet seg med Helga, kjæresten gjennom fem år. De to bodde i Bergen sammen, men etter to års studier flyttet de til Eid.

Håvard hadde en avtale med et større firma om å få begynne som prosjektleder. Men det ble ikke noe av, og den nyutdannede tømreren begynte i et mindre firma.

Så ble Helga gravid. Det var ikke planlagt, men heller ikke uønska, de gledet seg. Men da Andreas kom, ble Helga syk. Sykdommen var av psykisk karakter, og gjorde at hun ikke var i stand til å ta av seg sønnen. Dermed ble Håvard sittende med ansvaret for en seks uker gammel baby alene.

– Jeg var ikke klar. Alt stoppet opp, sier han.

Det avgjørende psykologrådet

Han forteller om kontrasten mellom det sosiale og pulserende Bergen og lille, stillferdige Eid, hvor han ikke kjente mange utover familien.

Så mistet han kjæresten – Helga og han er nå skilt. Og i permisjonen ble alt helt stille.

Han forsøkte å bli med i en barselgruppe, men der var det bare mammaer og han mistet kontakten. Heldigvis ilte helsepersonell til, og den nyblevne pappaen fikk avlastning både av svigerforeldrene og egne foreldre – han og lille Andreas ble godt fulgt opp.

Men inni Håvard begynte det å bli tomt.

– Det var et intenst år. Det er ikke alt jeg husker like tydelig, sier han.

Men han husker at fastlegen tok tak i ham og henviste ham til psykolog. Der lærte Håvard at det var kjekt å få pratet om ting, men også noe annet:

– For å bli den beste faren for Andreas, måtte jeg også bruke tid på meg selv og ting jeg liker. Det skjønte jeg nå.

Sang i Operaen

Det var nå han tok opp sangen.

Han ble med i et miljø rundt Opera Nordfjord og fikk roller i stykker som musikalen Annie, operaen La Traviata og en nynorsk versjon av Mannen fra La Mancha. Sistnevnte stykke gjorde seg såpass bemerket at Den Norske Opera & Ballett satte stykket opp på scene 2 i Oslo.

Sommeren 2022 ble det fire forestillinger i hovedstaden, med Håvard som en av fem syngende eseldrivere på scenen.

Han, en amatør, fikk til og med betalt. Han smaker på ordet «profesjonell» og famler med å beskrive følelsen han får når han står på scenen.

– Du skal få alt til å klaffe samme med orkester og dirigent – det er som en total timeout. På scenen føler jeg meg helt hjemme.

Nå får han hjelpe

Andreas gjesper, det er snart leggetid. Fireåringen spør etter flere pannekaker til kveldsmat. De er ferdigkjøpte på butikken, forteller Håvard, det var det han fikk til i dag.

Andreas er ni timer i barnehagen hver dag. Sånn er det å være aleneforelder med en jobb som varer i åtte timer og innebærer en del kjøring.

Etter permisjonsåret med Andreas fikk Håvard seg arbeid i en byggevarehandel på Eid. Han stortrivdes – i butikken fikk han både brukt kunnskapen sin og blitt kjent med folk i bygda.

Etter to år fikk han jobb i skadesaneringsfirmaet Recover. Nå reiser han rundt i Nordfjord og den sørlige delen av Sunnmøre og bygger opp hjem som er rammet av ting som brann, skadedyr eller flom. Han, som liker å hjelpe, føler at han på et vis gjør det.

– Jeg trives veldig godt. Arbeidsmiljøet er bra og hverdagen variert, sier han.

Ser framover

Samtidig er drømmejobben som tømrer, hvor han kan få bruke alt han lærte i Bergen, satt på vent. Kanskje blir han selv lærer en dag, for ungdommer i byggfag på videregående.

Men akkurat nå er det andre oppgaver som haster. Andreas sliter med å få togbanen på gulvet til å fungere, togsettet velter stadig utfor den bratteste svingen.

Håvard prøver å hjelpe, til ingen nytte.

Til slutt kobler fireåringen på enda et par lengder på det høyeste punktet på banen. Nå holder toget seg på skinnene.

– Pappa klarte det ikke. Jeg klarte det! konstaterer Andreas.

Armene beveger seg som små visper i fryd.

HVERDAG: Far og sønn med togbanen. I bakgrunnen ser du garasjen Håvard har snekret til Andreas.

HVERDAG: Far og sønn med togbanen. I bakgrunnen ser du garasjen Håvard har snekret til Andreas.

Dagny Sunde

14.03.2023
13:45
15.03.2023 10:59Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping


Flere saker