Securitas-vekteren Hege K. Mjelde er stolt vinner av Magny Hansens minnepris som deles ut i Arbeidsmandsforbundets avdeling 6 Vest.
Jan-Erik Østlie
Nytt om navn
Hege fikk Magny Hansens minnepris: – Jeg ble helt satt ut. Dette er kjempestort
Årets pris går til en tillitsvalgt som har gjort en stor jobb for sine medlemmer i forbindelse med at de ble virksomhetsoverdratt.
ane.borrud@lomedia.no
Securitas-vekteren Hege K. Mjelde har fått avdeling 6 Vest sin hederspris: Magny Hansens minnepris.
Den tredje minnespris-mottageren ble annonsert under årsmøtet i Arbeidsmandsforbundets avdeling i Hordaland og Sogn og Fjordane. Hege var helt uforberedt på æren hun skulle få.
– Jeg skalv da jeg gikk opp trappa på scenene til trampeklapp fra salen. Etterpå fikk jeg så mange godord fra så mange. Jeg ble veldig glad, innrømmer hun.
Prisen ble for første gang delt ut i fjor, men da for både 2020 og 2021. Securitas-vekteren Hilde Thue fikk prisen for 2020, mens Mesta-arbeideren Håkon Småbrekke fikk den for 2021.
Omsorg og gjennomføringskraft
Magny Hansen var en stor skikkelse i Arbeidsmandsforbundet og forbundets avdeling 6 Hordaland, som i dag er slått sammen med Sogn og Fjordane og heter avdeling 6 Vest. Hansen ble tillitsvalgt for renholderne i Bergen i 1970, og hadde et stort hjerte for Bergen Rengjøringsklubb. Siden ble hun kontoransatt i Hordaland Arbeidsmandsforening og forretningsfører i avdeling 6, det som i dag tilsvarer distriktssekretær.
I et minneord etter Hansens død i juli 2018 skrev daværende forbundsleder Erna Hagensen om Magny Hansen at hun var en person som hadde vist omsorg for sine medmennesker, hadde gjennomføringskraft og en sans for rettferdighet som gjennomsyret alt hun gjorde.
I denne ånden startet avdeling 6 Vest i 2019 opp et arbeid for å etablere en minnepris i Magny Hansens navn, som blir delt ut på avdelingens årsmøte.
Juryens begrunnelse
I statuttene for prisen står det blant annet at prisen skal tildeles en som har vært en god representant for medlemmer og for avdelingen gjennom perioden. En som har vært aktiv. En som har fremmet saker på vegne av medlemmene eller avdelingen, enten på bedrift, i forbundet eller politisk.
Da avdelingsleder Knut-Johannes Berg annonserte hvem som hadde vunnet årets pris, sa han:
«Årets pris går til en tillitsvalgt som har gjort en stor jobb for sine medlemmer i forbindelse med at de ble virksomhetsoverdratt. Hun er en tillitsvalgt som har ofret mye og som alltid har omsorg for sine medlemmer. Som leder i studieutvalget gjør hun en fremragende jobb, og hun representerer avdelingen og medlemmene på en meget god måte.
Det er en glede å få tildele årets utgave av Magny Hansens minnepris til Hege Kristine Mjelde fra Securitas».
Det var først da Berg leste opp at det var lederen av studieutvalget som fikk prisen, at hun skjønte hun var vinneren.
– Da kunne det jo ikke være noen andre enn meg, smiler hun.
Virksomhetsoverdragelse hos Equinor
Det er 20 år siden Hege begynte å jobbe som vekter, ved Equinors – den gang Statoils - landanlegg på Mongstad nord for Bergen.
– Da jeg begynte i 2001 var det Securitas som hadde vaktholdet. Så tok G4S over etter om lag ti år, og så vant Securitas tilbake kontrakten. Deretter tok Nokas over – som ble til Avarn – og i fjor tok Securitas igjen over kontrakten. Så jeg har skifta skjorte noen ganger, slår vekteren fast.
1. november 2021 tok Securitas over sikkerhetslevereansen hos Equinor, og rundt 200 vektere skiftet arbeidsgiver rundt om i landet.
– Equinor har mange lokasjoner, og bare på Mongstad er vi rundt 45 vektere, forteller Hege.
Som tillitsvalgt for vekterne ved Mongstad, var hun opptatt av at virksomhetsoverdragelsen fra Avarn til Securitas skulle ivareta vekterne på best umulig måte.
– Vi har jo vært gjennom virksomhetsoverdragelse flere ganger, så jeg vet at det er veldig viktig å følge med på at medlemmene får det de har krav på, sier hun.
Hun mener det hun gjorde som tillitsvalgt i prosessen, ikke var veldig spesielt.
– Jeg har bare prøvd å være en god tillitsvalgt for medlemmene mine. Vi tillitsvalgte må jo passe på at vekterne får beholde det de har Og jeg hadde jo aldri fått til dette uten samarbeid med de andre tillitsvalgte på de andre lokasjonene og tillitsvalgte i Avarn, smiler hun.
Leder av studieutvalget
I utdelingen av minneprisen la avdelingen vekt på Heges rolle i virksomhetsoverdragelsen i fjor, og hennes innsats i studieutvalget i avdelingen. Der har hun vært med i over ti år. De siste sju årene som leder.
Studiearbeid er noe hun brenner inderlig for.
– Det er veldig viktig å ha fungerende studieutvalg i avdelingene. Vi jobber for å skolere våre tillitsvalgte, interesserte medlemmer og verneombud. Skolering av medlemmer er noe av det viktigste vi kan holde på med!
Hege forteller at overenskomstkurs, kurs om forhandlinger og turnus alltid er populært.
– Og hovedavtalen. Vi bør kanskje bli flinkere til å ha kurs bare om hovedavtalen. Jeg sier som Jan-Erik Brøste: Hovedavtalen er gullboka vår! Den gir oss så utrolig mye hvis vi bruker den! Den burde kommet i gullfarge!
20 år som tillitsvalgt
Men Hege har vært aktiv som tillitsvalgt lenge før hun begynte i studieutvalget. Det tok ikke lang tid fra hun begynte å jobbe som vekter til hun tok på seg verv. Nå har hun vært tillitsvalgt i 20 år.
Vekteren synes vervet gir henne mye.
– Jeg ønsker å være tilgjengelig for medlemmene mine. Og har virkelig omtanke for dem. Å få lov å være med å gjøre en forskjell for folk, det gjør noe med deg, sier hun.
Og det er ikke bare medlemmene på Mongstad som får nyte godt av Heges omsorg. Hun sitter i styret i avdeling 6 Vest, i forbundsstyret og har akkurat blitt valgt som distriktstillitsvalgt for 550 vektere i Securitas distrikt Vest. Hun sitter også i tariffrådet for vakt, og er vara til bransjerådet for vekterne.
– Det er jo sånn at skal man få til noe, da må man samarbeide, smiler hun.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen