JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skole på byggeplass

Her får Oslo-ungdom som har falt ut av skolen en ny sjanse

Oslo kommune og Veidekke går sammen om «Skole på byggeplass».
Odd Jørgen Nyhus Lauritsen og Dennis Elliot Normand i full sving med eksamensforberedelser i fjor vår. Begge har gått "Skole på nyggeplass" og skal bli betongarbeidere.

Odd Jørgen Nyhus Lauritsen og Dennis Elliot Normand i full sving med eksamensforberedelser i fjor vår. Begge har gått "Skole på nyggeplass" og skal bli betongarbeidere.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no

I fjor vår besøkte Arbeidsmanden en gammel tyskerbrakke på Jessheim i Akershus, der elever som av ulike grunner var falt ut av skolen fikk en ny sjanse til å fullføre fagopplæring.

Prosjektet heter «Skole på byggeplass», og går i korte trekk ut på å ta elevene bort fra de store skolene – som mange ikke mestrer – og ut på byggeplass.

«Skole på byggeplass» har høstet frukter i form av både tømrere og betongarbeidere: Mellom 2012 og 2022 har 132 ungdommer deltatt i prosjektet.

Etter ti år viser tallene at 88 er fagarbeidere eller lærlinger, 30 er i annen jobb, sju er under Nav, og sju er det ikke oversikt over.

Tallene fikk byrådet i Oslo til å sende lange blikk mot Jessheim. I revidert budsjett ble det satt av hele 16 millioner kroner til et tilsvarende prosjekt i hovedstaden – og nå har ballen begynt å rulle:

Fredag 19. januar var det offisiell åpning av Oslo-prosjektet, og fra høsten av kan byen tilby 15 plasser i ordningen.

Plassene er øremerket ungdom mellom 18 og 24 år som av ulike årsaker har falt ut av opplæringsløpet. 

Veidekke er prosjektets samarbeidspartner, og målet er at opplæringen skal starte allerede til høsten – på en av Oslos største byggeplasser: Ulven.

Ideell arena

Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning i Oslo, og forteller at hun er glad for at de er i gang med prosjektet sammen med Veidekke.

– Med det praktiske løpet i «Skole på byggeplass» er vi sikre på at flere vil få motivasjonen de trenger for å fullføre. Det vil gi elever som har falt utenfor en ny sjanse, sier byråden.

Hun får også støtte fra leder for «Skole på byggeplass», Asle Hermansen. Han har vært en del av prosjektet siden 1997, og forteller at han er glad for at Oslo ønsker å sette i gang nå – og for at de har fått tilholdssted på Ulven.

– Det er en ideell arena for å lære elevene opp i bygg- og anleggsfag, sier han.

Leder for «Skole på byggeplass», Asle Hermansen.

Leder for «Skole på byggeplass», Asle Hermansen.

Jan-Erik Østlie

Avhengig av samarbeid

Kravet fra fylkeskommunen er at man skal ha prøvd vanlig videregående opplæring før man kan søke seg til «Skole på byggeplass». Det første året må man fullføre de teoretiske fagene som tilsvarer andre året på yrkesfag, altså Vg2.

Noen av elevene har heller ikke fullført Vg1, og må da ta disse fagene som privatist. Ifølge Hermansen gjennomfører elevene 1,6 skoleår på et år.

Om de er heldige å få lærlingplass, er de sikret to år med lønn. Etter tre år er de ferdig utdanna betongarbeider eller tømrer – med en årsinntekt på rundt 600.000 kroner.

Hermansen forteller at de hver høst møter entreprenører fra de store firmaer som Veidekke, Skanska, NCC, Hent og andre. Bedriftene forteller hva slags folk de har bruk for, og elevene får dermed et tydelig signal om hvor lista ligger.

Disse bransjemøtene skal de fortsette med, og Hermansen kan opplyse om at prosjektet nå er enda mer avhengige av flere samarbeidspartnere når de nå skal ha to klasser i samme marked.

– Vi er avhengige av å samarbeide med flere, og det akter vi å fortsette med når vi starter opp en klasse i Oslo også, sier han.

Ønsker å hjelpe

I tillegg til å ha tilholdssted på Ulven, vil «Skole på byggeplass» også være tett på både Kuben yrkesarena og flere pågående byggeprosjekter.

Ifølge Byggeindustrien, som først omtalte saken, vil Veidekke ha ansvar for programfag, lokaler, praksisplasser med mer, mens Kuben yrkesarena blant annet vil ta seg av fellesfagene på Vg2, privatisteksamener på Vg1, skolebøker og PC.

– I Veidekke er vi svært opptatt av å fremme yrkesfag, og gjør mye for å synliggjøre alle de flotte fagretningene som finnes innenfor vår bransje. Vi satser også tungt på lærlinger, sier HR-direktør i Veidekke, Gro Hege Haraldsen Nordbye, til Arbeidsmanden.

Hun forteller at Veidekke ønsker å hjelpe ungdom som har havnet skjevt ut, og at det også er grunnen til at de har vært involvert i «Skole på byggeplass» siden 1997 – nettopp for å hjelpe denne gruppen inn i yrkeslivet.

– Vi ser på «Skole på byggeplass» som et viktig bidrag, både for ungdommen, for Veidekke og bransjen ellers. Vi er nå veldig glade for at vi har fått på plass et tilbud på Ulven i Oslo, og vi jobber også videre med å få på plass et tilbud for anleggssegmentet, sier Nordbye.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse